Delo na praznik
Moderator: Mirko Zbačnik
Delo na praznik
Ali mi v Sloveniji pripada nadomestilo za delo na dan, 21. 4., ki je bil praznik, če tega dne nisem delal? V aprilu nisem delal nobenega praznika, 21. 4. pa je bil delovni dan in ni naveden na plačilni listi, vendar je bil pri izračunu plače uporabljen fond 176 ur. Povedal sem delodajalcu, on pa pravi, da uporabljajo "drugo metodologijo", ker sicer nihče ne bi delal na praznik. Kako to ureja zakon Republike Slovenije?
Re: Delo na praznik
Aprila je bil fond ur 176, vključno s praznikom. Za praznik pripada nadomestilo. Če je praznik in dela prost dan, mora biti označen na plačilni listi, v kolikor ste na ta dan delali, so to nadure, razen, če je vaša dejavnost takšna, da delate tudi na prazične dni, npr. gostila, zdravstvo in podobno....Potem imate za ta dan redne delovne ure, vendar dobite dodatek na praznično delo. Upam, da sem kaj pomagala.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Delam v gostinstvu in tisti dan nisem delal. V mesecu aprilu sem opravil 174 ur, fond pa je bil 176. Torej imam 2 uri manj. Vendar praznik ni bil označen na plačilni listi. Zanima me, ali bi moralo biti na plačilni listi zapisano 174 + 8 (praznik) = 182 ur, če tisti dan nisem delal, ali se ta dan sploh ne upošteva?mansu1 napisal/-a: ↑12 Jun 2025, 08:32Aprila je bil fond ur 176, vključno s praznikom. Za praznik pripada nadomestilo. Če je praznik in dela prost dan, mora biti označen na plačilni listi, v kolikor ste na ta dan delali, so to nadure, razen, če je vaša dejavnost takšna, da delate tudi na prazične dni, npr. gostila, zdravstvo in podobno....Potem imate za ta dan redne delovne ure, vendar dobite dodatek na praznično delo. Upam, da sem kaj pomagala.
Če že, bi bilo na plačilni listi napisano 168+8 praznik. Ampak, če ste vi opravili 176 ur tem mesecu, pa niste delali točno na praznik, ste delali npr. v soboto ali nedeljo, vam ne bodo na plačilni listi še dodatno plačali praznika. Če prav razumem, ste opravili 176 ur v tem mesecu, čeprav niste delali na praznik.
Nikoli nisem delala plače iz področja gostinstva, kar sem napisala, je po moji logiki.
Morda pa še napiše kdo bolj verodostjno, ki se spozna na o bračun plač v tej panogi.
Nikoli nisem delala plače iz področja gostinstva, kar sem napisala, je po moji logiki.
Morda pa še napiše kdo bolj verodostjno, ki se spozna na o bračun plač v tej panogi.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je