REGRES-DOPUST-nega in varstvo otroka


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marjan33
Nov član
Nov član
Prispevkov: 10
Pridružen: 12 Jul 2005, 11:00

REGRES-DOPUST-nega in varstvo otroka

Odgovor Napisal/-a marjan33 » 12 Jul 2005, 11:09

zanima me, kako je z rednim letnim dopustom in regresom.
lani od novembra do avgusta letos koristim dopust za nego in varstvo otroka- se pravi da avgusta nastopim nazaj na delovno mesto. sem zaposlen za nedoločen čas!
zanima me koliko dopusta mi ostane in kolikšen del regresa mi pripada?

hvala za odgovor, marjan

skorpijonka
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 30 Mar 2005, 11:08

Odgovor Napisal/-a skorpijonka » 12 Jul 2005, 12:09

V primeru, da ste zaposleni za nedoločen čas, imate pravico do polnega regresa za letni dopust, ker je vezan na pravico do izrabe letnega dopusta (delavcu pripada regres, ne glede na to ali je letni dopust dejansko izrabil ali ne).
Če ste zaposleni za določen čas- za manj kot 6 mesecev vam pripada sorazmeni del dopusta, ne pa tudi regres za letni dopust.
V primeru, da pa ste zaposleni za določen čas vam po 6 mesecih nepretrganega dela ( šteje se tudi porodniška ) pripada delavcu pravica izkoristiti ves letni dopust in upravičen je do izplačila celotnega regresa za letni dopust.
Je dovolj jasno? :wink:

Zoris
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 440
Pridružen: 19 Apr 2005, 12:40

REGRES-DOPUST -nega in varstvo otrok

Odgovor Napisal/-a Zoris » 12 Jul 2005, 12:38

163. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Odgovori