Osnovna šola - prenehanje zaposlitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zoris
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 440
Pridružen: 19 Apr 2005, 12:40

Osnovna šola - prenehanje zaposlitve

Odgovor Napisal/-a Zoris » 07 Jul 2007, 10:55

Pozdravljeni!

Tudi na ta forum postavljam isto vprašanje - glede na to, da je na tem forumu kar nekaj uporabnikov, ki so tudi zaposleni v osnovnih šolah.

Nujno potrebujem informacijo ali je podlaga pri prenehanju zaposlitve delavcev na šoli Zakon o delovnih razmerjih ali Zakon o javnih uslužbencih.
Prosila bi tudi link ali podlago.

Hvala in lp

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7833
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan » 08 Jul 2007, 18:42

Pozdravljeni!

Zakon o javnih uslužbencih:
5. člen
(delovna razmerja javnih uslužbencev in plače v javnem sektorju)

(1) Za delovna razmerja javnih uslužbencev ter za pravice in dolžnosti iz delovnega razmerja veljajo predpisi, ki urejajo delovna razmerja, in kolektivne pogodbe, kolikor ta ali drug poseben zakon ne določa drugače.
(2) Sistem plač v javnem sektorju ureja poseben zakon.

16. člen (velja za javne uslužbence v državnih organih in organih lokalnih skupnosti)
(način določanja pravic in obveznosti)

(1) Pravice in obveznosti javnih uslužbencev iz delovnih razmerij se urejajo s predpisi s področja delovnih razmerij, s kolektivnimi pogodbami, s tem in drugimi zakoni ter na njihovi podlagi izdanimi podzakonskimi predpisi.
(2) Delovno razmerje se sklene ter pravice in obveznosti javnega uslužbenca iz delovnega razmerja določijo s pogodbo o zaposlitvi, če zakon ne določa drugače.


Iz tega bi sklepala, da za zaposlene v šolstvu (kakor tudi za druge javne uslužbence razen določenih izjem) velja pri pravicah in obveznostih zakon o delovnih razmerjih. V nadaljevanju je še povezava, kjer boste mogoče našli kaj uporabnega.


Povezava:
http://www.sviz.si/?page=si/predpisi/predpisi_sviz
Sindikat vzgoje in izobraževanja (zakonodaja, kolektivna pogodba za negospodarstvo, kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja...)

Odgovori