Prejeti denar brez računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
breskvica50
Novinec
Novinec
Prispevkov: 7
Pridružen: 22 Mar 2015, 11:43

Prejeti denar brez računa

Odgovor Napisal/-a breskvica50 » 26 Sep 2020, 12:33

Pozdravljeni forumovci!
Potrebujem vašo pomoč. meseca avgusta sem od enega podjetja prejela nakazilo. Zadeva mi je neznana, ker temu podjetju nisem nič delala (od njih ni bilo naročila) in tudi računa nisem izdala. Kasneje so napako ugotovili in denar tudi terjali nazaj. Jasno, da sem jim vrnila in jih opozorila, da v prihodnje naj bo njihovo računovodstvo bolj previdno.

Moja prošnja je: prosim za nasvet kako to naj v KPO-ju knjižim?
Pod druge prihodke in ob vračilu pod druge odhodke?

Za prijazen odgovor se zahvaljujem že v naprej.

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11650
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Prejeti denar brez računa

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 29 Sep 2020, 08:49

Razmišljam "dvostavno"; kar pomeni, da tega priliva ne bi knjižil med prihodke, temveč le na druge obveznosti, ker moramo denar vrniti. Samarni tok lahko ne pomeni tudi prihodka če nima neke osnove. Bi pa predstavljal prihodek, če teh sredstev ne bi vrnili. Samostojni podjetnik namreč prosto razpolaga s svojimi sredstvi, tudi denarnimi, vendar le, če gre za prenos iz gospodinjstva in prenos v gospodinjstvo. Tudi avansa, predplačila za vašo storitev še ne vpišete v KPO, temveč šele, ko storitev opravite in izdate račun.

Vse dogajanje je sicer razvidno iz vašega izpiska TRR, lahko da si kar na izpisku zabeležite za kaj gre. S prejemom za vas nastane obveznost za vračilo in ne prihodek. Tako je moje "dvostavno" razmišljanje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori