Zapiranje d.o.o. po skrajšanem postopku

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
markol
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 Jun 2019, 12:24

Zapiranje d.o.o. po skrajšanem postopku

Odgovor Napisal/-a markol » 11 Jun 2019, 12:57

Spoštovani,

v bližnji prihodnosti bomo primorani zapreti d.o.o. po skrajšanem postopku. 100% lastnik d.o.o. sem sam. Do leta 2009 sem bil registriran kot s.p., ki se je potem preoblikoval v d.o.o. Smo tudi zavezanec za DDV.

V zvezi s tem imam nekaj vprašanj:

1. Kako časovno poteka postopek vloge pri notarju, obračuna in izplačila plač zaposlenim ter zapiranja TRR? Plače se namreč izplačujejo za nazaj, prispevki se obračunavajo naslednji mesec za nazaj, hkrati pa morajo zaposleni urediti vse za zapiranje (in predpostavljam, da bi moralo biti to izvedljivo takrat, ko so še normalno zaposleni), obstajati pa seveda mora tudi še odprt TRR. Ali je mogoče kako izplačati plače in obračunati prispevke za naprej?

2. Enako vprašanje zame, ki prejemam nadomestilo za poslovodenje in potem prispevke obračunavam sam. Ali si lahko nadomestilo za zadnji mesec izplačam tako, da v tem mesecu tudi prejmem nakazilo in opravim nakazila vseh prispevkov (ta mi zdaj dejansko obračunajo in nakažejo zaposleni)?

3. Podjetje ima nepremičnino (poslovni prostor), ki jo bomo poskušali prodati še pred zaprtjem podjetja. Na ta način bi jaz kot edini lastnik po zaprtju prejel samo denarna sredstva (vse ostalo se je že amortiziralo oz. ni vodeno kot osnovna sredstva). Če nam to ne uspe, bom pač dobil tudi ta poslovni prostor (po GURS vreden dobrih 20.000 EUR). V zvezi s tem me zanima, kako naslednje leto izpolniti obrazec za prijavo kapitalskega dobička - ali se pri tem upošteva datum preoblikovanja s.p. v d.o.o. (torej pomlad 2009) ali datum nakupa nepremičnine (še kot s.p. spomladi / poleti 2004)? Glede na to, da bo zaprtje predvidoma poleti 2019, za obračun dohodnine ne bi bilo vseeno ali bi to bilo 2004 ali 2009, saj je to v prvem primeru več kot 15 let (5% davčna stopnja), v drugem primeru pa "le" več kot 10 let (in torej 10% davčna stopnja na "dobiček"). Me pa zanima, katero vrednost pri napovedi upoštevati kot vložena sredstva (ali vrednost nepremičnine po bilancah ob preoblikovanju ali dejansko plačan znesek za nepremičnino in obnovo objekta ali celo nič od tega, glede na to, da je bila nepremičnina kupljena na račun in s sredstvi s.p.?) in kako pošteno oceniti vrednost nepremičnine sedaj (ali moramo v vsakem primeru za to plačati še cenilca)?

4. Na vašem forumu sem zasledil, da bi bilo za osnovna sredstva potrebno obračunati DDV, če ta niso bila v uporabi najmanj 5 let. Ali to velja tudi, če so se računalniki takoj knjižili v stroške (za manjše vrednosti je menda to sedaj mogoče) in se niso vodili kot osnovna sredstva?

Vem, da sem natrosil kar nekaj vprašanj, bom pa hvaležen za vsak napotek oz. če mi pomagate da vsaj približno dobim idejo o poteku in kako pravilno prenesti tisto malo, kar bo ostalo, name (da na koncu kakšne kazni ne bi nanesle več od tega... ;-)).

ultrafin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 148
Pridružen: 28 Jul 2004, 16:27

Re: Zapiranje d.o.o. po skrajšanem postopku

Odgovor Napisal/-a ultrafin » 14 Jun 2019, 10:36

Na spletu imate malo morje člankov na to temo, tako da poskusite najprej tam, da dobite vsaj približno sliko kako vse
skupaj poteka.
Preberite še : 425.do 429.čl. ZGD-1; 88.,89.čl ZDDV-1 ; 360.,369.čl. ZDavP-2. ; 70.,74.čl. ZDDPO ;

Pravite, da boste "primorani" zapirati po skrajšanem postopku - to je tako, tako ....

Če želite, da družba preneha po skrajšanem postopku se je na to potrebno predhodno pripraviti in predvsem ne sme imeti odprtih obveznosti do dobaviteljev, do delavcev, do furs-a , da veste, da praktično ni možnosti ugovorov v postopku. Če so izpolnjeni ti pogoji potem so zadeve dokaj enostavne in postopek traja do 3 mesece. Če imate še zaposlene, odprte obveznosti,.... potem ta način zapiranja ni primeren.
Na kratko pa :
sprejeti morate sklep o prenehanju družbe po skrajšanem postopku, ki mora vsebovati vse zakonsko določene sestavine.
Podpisati morate tudi posebno izjavo, da so poplačane vse obveznosti družbe, da so urejena vse razmerja z delavci in
da, kot edini družbenik, prevzemate obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe. Ta izjava mora biti notarsko overjena. Dokumenti se vložijo na sodišče, katero najprej objavi sklep o prenehanju in prevzemu odgovornosti. Nanj je možen ugovor v 15 dneh. Če ugovora ni, sodišče izda sklep o prenehanju in ga objavi. Zoper ta sklep je zopet dovoljen ugovor v 15 dneh. Če ugovora ni sklep postane pravnomočen in družbo izbrišejo iz registra.
Na podlagi izjave, da prevzemate vse morebitne preostale obveznosti ( tudi poroštva, obresti, zastava, ipd ), vas lahko upniki terjajo še 2 leti od dneva zaprtja družbe.

V 30 dneh od zaprtja je potrebno oddati obračun DDV-ja, obračun ddpo-ja ter zaključno poročilo na AJPES - vse po stanju
na dan pred prenehanjem družbe.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti