Izguba v izkazu poslovnega izida

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SaraS
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Jan 2023, 10:35

Izguba v izkazu poslovnega izida

Odgovor Napisal/-a SaraS » 16 Jan 2023, 10:51

Pozdravljeni.

Imamo gospodarsko družbo, ki v IPI (na dan 31.12.2022) trenutno izkazuje izgubo. Med letom 2022 smo k tej gospodarski družbi pripojili samostojnega podjetnika, kateri pa je na presečni datum izkazoval podjetnikov dohodek 16.000. Ta podjetnikov dohodek smo preko pogodbe o prenosu prenesli na gospodarsko družbo kot "vplačani presežek kapitala, ki se bo koristil v skladu s SRS". Gospodarska družba ima iz prejšnjih let tudi presenešeni čisti dobiček.

Zanima me ali lahko s prenešenim podjetnikovim dohodkom iz s.p. (ali prenešenim čistim dobičkom preteklih let gospodarske družbe) kakorkoli pokrivamo trenutno izgubo iz IPI-ja, v letu 2022 (tako da izguba IPI ne bo vidna v oddanem izkazu na dan 31.12.2022)?

Lep pozdrav.

Sara

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7931
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Izguba v izkazu poslovnega izida

Odgovor Napisal/-a slovan » 16 Jan 2023, 13:20

Najprej zakonodaja:
64. člen Zakona o gospodarskih družbah:
(10) Kapitalske rezerve in zakonske rezerve (vezane rezerve) se smejo uporabiti samo pod navedenimi pogoji:
1. če skupni znesek teh rezerv ne dosega z zakonom ali statutom določenega odstotka osnovnega kapitala, se lahko uporabijo samo za:
- kritje čiste izgube poslovnega leta, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega čistega dobička ali drugih rezerv iz dobička;
- kritje prenesene izgube, če je ni mogoče pokriti v breme čistega dobička poslovnega leta ali drugih rezerv iz dobička;
2. če skupni znesek teh rezerv presega z zakonom ali statutom določeni odstotek osnovnega kapitala, se lahko te rezerve v presežnem znesku uporabijo za:
- povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe;
- kritje čiste izgube poslovnega leta, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega čistega dobička in če se hkrati ne uporabijo rezerve iz dobička za izplačilo dobička družbenikom, ali
- kritje prenesene čiste izgube, če je ni mogoče pokriti v breme čistega dobička poslovnega leta in če se hkrati ne uporabijo rezerve iz dobička za izplačilo dobička družbenikom.

Presežek vplačanega kapitala je sestavni del kapitalskih rezerv. Rezerve so namenjene kritju izgub (tekočih, prenesenih), vendar je odvisno ali jih imate dovolj.
Najprej morate uporabiti preneseni čisti dobiček in samo če ta ne zadošča pa uporabite rezerve iz dobička.
Vendar ne glede na to kako boste krili tekočo izgubo, bo le-ta še vedno v IPI-ju, le v bilanci stanja je ne boste prikazali.

lp

Odgovori