brezplačni prenos O.S. na naslednika

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
boc
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 59
Pridružen: 31 Maj 2005, 22:42

brezplačni prenos O.S. na naslednika

Odgovor Napisal/-a boc » 29 Nov 2010, 22:36

O tem sem tudi na tem forumu nekaj prebiral, sedaj, ko moram to storiti pa sem v dilemi. Sam zapiram s.p. (prevozništvo) in bi nekaj vozil predal sinu, ki ima svoj s.p. (tudi prevozništvo). Priglasili smo davčno obravnavo o nevtralnem prenosu, sedaj pa sem v dilemi, kako naj vozila predam, da jih bo sin lahko registriral. Ali naredim darilno pogodbo, ali enostavno izdam račun? Lepo prosim, če je kdo to delal, če mi lahko pojasni.
Lep pozdrav!

vztrajnost
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 86
Pridružen: 03 Maj 2010, 20:29

Re: brezplačni prenos O.S. na naslednika

Odgovor Napisal/-a vztrajnost » 30 Nov 2010, 20:37

Pozdravljeni!
Pred časom sem raziskovala za tovrstne situacije, zato imam nekaj informacij.
Če ste prijavili davčno nevtralen prenos, ne izdajate računa ali sklepate darilno pogodbo. Namreč, sinov s.p. bo ustanovljen kot vaš naslednik - bodite pozorni, da ne bo sin prej odpiral s.p.. Napiše se pogodba o prenosu - v njej se določijo vse bilančne postavke, ki se prenašajo (osnovna sredstva, terjatve, obveznosti, zaloge, itd.) In na podlagi pogodbe o prenosu dejavnosti bo lahko urejal zadeve.
Nimam neposrednih izkušenj s prenosom, vendar iz dosedanjega znanja vam priporočam, da vam to pogodbo in zadeve pri javnih organih pomaga urediti oseba,ki se s tem ukvarja, saj nepravilno izveden postopek lahko povzroči davčne preglavice.
Navedli ste "nekaj vozil" - bodite pozorni ali prenašate celoto ali samo del - je razlika pri davčni obravnavi - sprejete so bile naknadne spremembe po uveljavitvi.

Odgovori