Tekoči račun

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
josephine258
Nov član
Nov član
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Jan 2012, 11:51

Tekoči račun

Odgovor Napisal/-a josephine258 » 05 Feb 2012, 10:57

Pozdravljeni.

Imam par vprašanj v zvezi z odprtjem d.o.o.-ja.
S 1.1.12 sem kupila že obstoječ (v zadnjih mesecih leta 2011 ne več delujoč) d.o.o. in postala direktorica, druga oseba pa je postala lastnik podjetja. Zanima me kako je v tem primeru s tekočim računom podjetja. Ali lahko obdržim tekoči poslovni račun prejšnjega lastnika in direkorja tega podjetja ali morajo ta račun obvezno zapreti in moram tudi jaz odpreti nov račun. Problem je tudi v tem, da je na tekočem računu prejšnjega lastnika ostalo še 100 €, kar pomeni, da je tudi v bilanci stanja še teh 100,00€ na denarnih sredstvih. In še to, glede na to, da je podjetje davčni zavezanec in da je imelo v letu 2011 prihodkov od prodaje okoli 2000€ in stroškov materiala cca. 1000€, to potem pomeni, da smo mi sedaj davčni zavezanci za 3-mesečno obdobje in da bo naša prva oddaja DDV-ja 30.4.2012?

Vprašala bi tudi, kako je z uveljavljanjem potnih stroškov. Ali jaz kot direkor podjetja lahko uveljavljam potne stroške, če nisem zaposlena v tem podjetju in ali lastnik podjetja ( ki je neka druga oseba) lahko uveljavlja potne stroške, če ni zaposlen v podjetju?

Vprašala bi pa še to. Ker v podjetju trenutno še nimamo potrebe po zaposlitvni stalnega delavca me zanima, kakšen je možen način izplačevanja potem nekomu, ki bo izvajal določena obrtniška dela (podjemna pogodba, ali mogoče obstaja še kakšen drugačen pogodbeni odnos med podjetjem in brezposelno osebo, ki bi občasno opravljala dela) ter kako je pri takem odnosu z izplačevanjem potnih stroškov.Najlepša hvala za vašo pomoč.

orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 842
Pridružen: 31 Avg 2009, 10:00

Re: Tekoči račun

Odgovor Napisal/-a orljek » 05 Feb 2012, 13:57

TRR je vezan na pravno osebo in ostane.
Zakaj bi bil problem 100e na TRR ? Problem bi bil, če bi bili samo v bilanci, na TRR pa ne.
3mesečnik - ja.
Potni stroški:
Direktor jih lahko uveljavlja, če je ali redno zaposlen tu ali če ima pogodbo o poslovodenju s takimi opredelitvami.
Lastnik jih ne more uveljavljati.
Najeti "brezposelnež" jih ne more uveljavljati neobdavčeno (samo znotraj podjemne pogodbe). lp

PS (Za popestritev). TRR že nekaj let ne "teče" več - je transakcijski in ne tekoči.

Odgovori