Porodniška za brezposelno osebo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matjazz
Novinec
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 09 Okt 2011, 10:45

Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a matjazz » 27 Maj 2014, 22:51

Pozdravljeni,

prosil bi za nasvet v zvezi s porodniškim oz. starševskim nadomestilom/dodatkom za ženo, ki je - trenutno - brezposelna. Ženo lahko zaposlim v svojem podjetju (s.p.), ne vem pa, če je to najbolj ugodna rešitev. Lahko kdo natančneje pojasni stroške/koristi, ki bi jih imela v primeru, da jo zaposlim? Če prav razumem, ji v tem primeru pripada starševko nadomestilo, ki se računa glede na višino plačanih prispevkov v zadnjih 12 mesecih, kot zaposlovalec pa sem za čas trajanja porodniške oproščen plačila prispevkov (plačo pa moram zagotoviti). Koliko časa še moram imeti ženo zaposleno po prenehanju porodniške? Jo lahko takoj "odpustim"?

V primeru, da je brezposelna, pa ji pripada 12-mesecev starševskega dodatka, prav tako pa jo lahko uveljavljam kot vzdrževano osebo pri dohodnini, hkrati pa je žena za čas 12 mesecev po rojstvu otroka tudo socialno/pokojninsko zavarovana? Razumem prav?

A lahko ženi samo začnem plačevati vse socialne prispevke, brez da je zaposlena? To sploh ne vem, če je mogoče, saj ji v tem primeru teče delovna doba, je zdravstveno zavarovana ter ji pripadajo pravice iz teh naslovov, le v službo ne hodi. V tem primeru je potem ne morem verjetno uveljavljat kot vzdrževanega družinskega člana, prav tako pa ti prispevki niso moj strošek ampak njen (če je ta način sploh mogoč)?

Za komentarje/nasvete se vam zahvaljujem. Matjaž

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11287
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 28 Maj 2014, 10:53

Mogoče bi bilo najbolje, da se zglasite na vaši enoti Centra za socialno delo in tudi na Zavodu za zaposlovanje?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7597
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a slovan » 28 Maj 2014, 16:03

matjazz napisal/-a:Ženo lahko zaposlim v svojem podjetju (s.p.), ne vem pa, če je to najbolj ugodna rešitev.
Kolikor ženo zaposlite, ji morate zagotoviti plačo najmanj v višini minimalne plače (789€) in od te višine plačevati tudi prispevke. Osnova za porodniško/starševsko nadomestilo je plača od katere so bili plačani prispevki za starševsko varstvo 12 mesecev pred nastopom porodniškega dopusta. Porodniški dopust se nastopi 28 dni pred predvidenim roko. poroda. Če so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje, se za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Višina minimalne plače je za te namene 585,40€.
matjazz napisal/-a:kot zaposlovalec pa sem za čas trajanja porodniške oproščen plačila prispevkov (plačo pa moram zagotoviti). Koliko časa še moram imeti ženo zaposleno po prenehanju porodniške? Jo lahko takoj "odpustim"?
Za čas porodniškega/starševskega dopusta kot podjetnik nimate nobenih stroškov. V zdravstveno, PIZ in druga zavarovanja jo prijavi CSD, od CSD prejema tudi "plačo".
Če ste ženo zaposlili za določen čas (poglejte tudi ZDR, kjer so omejitve zaposlovanja za določen čas), potem ji preneha delovno razmerje z dnem, ki ste ga navedli v pogodbi. Po poteku porodniškega dopusta se prijavi na zavod za zaposlovanje.
matjazz napisal/-a:V primeru, da je brezposelna, pa ji pripada 12-mesecev starševskega dodatka, prav tako pa jo lahko uveljavljam kot vzdrževano osebo pri dohodnini, hkrati pa je žena za čas 12 mesecev po rojstvu otroka tudi socialno/pokojninsko zavarovana? Razumem prav?
Prejemanje starševskega dodatka (251€) za enak čas kot bi prejemala porodniško/starševsko nadomestilo, pomeni, da je PIZ zavarovana na podlagi 2. odstavka 19. člena ZPIZ-2, podlaga zavarovanja 096: prejemnik starševskega dodatka (torej ji teče pokojninska doba); zdravstveno zavarovana pa je kot družinski član ali pa kot samoplačnik.

Obstaja pa še 3. varianta (niste seveda navedli ali je bila pred brezposelnostjo zaposlena), in sicer: prejemanje starševskega nadomestila brez pravice do starševskega dopusta. To izhaja iz 41. člena zakona/novega oziroma iz prejšnjega 39. člena Zakona o starševskem varstvu in.....
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila.
Za zavarovanca iz drugega odstavka 39. člena tega zakona (41. člena novega zakona) se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavitvijo pravice do starševskega nadomestila, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.
V času prejemanja nadomestila je zdravstveno, pokojninsko zavarovana (tudi za starševsko varstvo in brezposelnost). V tem času je ne morete uveljavljati kot VDČ.
matjazz napisal/-a:A lahko ženi samo začnem plačevati vse socialne prispevke, brez da je zaposlena?
Sami (oziroma žena) lahko plačujete le prispevek za zdravstveno zavarovanje in prispevek za PIZ, ostalih prispevkov kot so prispevek za zaposlovanje in starševsko varstvo pa kot samoplačnik ne morete plačevati. V tem primeru žena nima lastnih dohodkov, tako da ni nobenih zadržkov, da jo uveljavljate kot vzdrževanega družinskega člana.

Toliko na kratko!

lp

matjazz
Novinec
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 09 Okt 2011, 10:45

Re: Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a matjazz » 29 Maj 2014, 06:51

Najlepše hvala za pojasnila, so nama v veliko pomoč. Matjaž

Aleen
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Jun 2017, 08:36

Re: Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a Aleen » 19 Jun 2017, 08:40

Mene pa zanima,kako je možno,da ima brezposelna oseba večjo porodniško nadomestilo kakor oseba,ki je zaposlena za polovični delovni čas?

Hvala za odgovor

Lep pozdrav

Alen

rahela
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 42
Pridružen: 27 Apr 2017, 18:15

Re: Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a rahela » 19 Jun 2017, 18:24

Najbrž je brezposelna prej imela relativno višjo plačo in posledično tudi nadomestilo.

Aleen
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Jun 2017, 08:36

Re: Porodniška za brezposelno osebo

Odgovor Napisal/-a Aleen » 21 Jun 2017, 15:15

Ja to je razumno...
Sam vem za en primer,k je oseba brezposelna že več kot 1leto in ima cca 500€ nadomestila
Žena ima pa 360€...
Drug primer je pa študentka dobi isto cca 500€ nadomestila....
Ni logike tle za moje pojme

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost