Delo v Avstriji

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zala2004
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 15 Mar 2010, 07:56

Delo v Avstriji

Odgovor Napisal/-a zala2004 » 16 Okt 2018, 12:40

Pozdravljeni,

Prijateljica se je z aprilom zaposlila v avstrijskem podjetju, kamor se vsakodnevno vozi na delo. Prej je bila od januarja do aprila zaposlena v Sloveniji. Na FURS-u ji je bilo rečeno, da ji v primeru, da nakazilo plače prejema na TRR v Sloveniji, napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine za rezidente ni potrebno vlagati in da je dovolj letna napoved dohodnine.
Zanima me, ali je dovolj, da za del dohodka, pridobljenega v Avstriji, odda dohodnino do 31.7.2018 brez dohodkov, ki jih je imela v Sloveniji. Kdaj uveljavljati vzdrževanega člana? Vlogo je treba oddati do 5.2., napoved za delov Avstriji pa do 31.7. - se bo olajšava upoštevala tudi pri tem dohodku?
Kako je z obračunom dohodnine v Avstriji: njena mesečna bruto plača znaša 1.628,10€, od tega plača 278,73€ prispevkov in le 8,51€ dohodnine - znesek se mi zdi precej nizek tudi za obračun v Avstriji.
Katere olajšave lahko uveljavlja pri oddaji napovedi poleg vzdrževanega družinskega člana, zmanjšanja osnovne za plačano dohodnino in prispevke v Avstriji? V kakšni višini se lahko odšteje znesek za malico in za prevoz od osnove za obračun dohodnine?
Se pri obračunu dohodnine v SLO za dohodke, pridobljene v Avstriji, enako upošteva splošna olajšava v višini 275,22€?

Upam, da ni preveč vprašanj. Nikjer ni na enem mestu opisano vse, kaj mora državljan Slovenije ob zaposlitvi v Avstriji narediti, da zadosti zakonskim zahtevam in obenem ni prikrajšan za kakršnekoli olajšave in ugodnosti, če česa ne stori.

Za odgovore se najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam.

Zala

Odgovori