Zopet davčne blagajne

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jurek
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 492
Pridružen: 11 Avg 2005, 08:43

Zopet davčne blagajne

Odgovor Napisal/-a jurek » 04 Jun 2019, 13:12

Dve leti sem veselo izdajal račune, nekatere gotovinske, nekatere ne (TRR).
In sem na FURS pošiljal samo tiste, plačane z gotovino.
Vsi pa so bili oštevilčeni 1-1-XXXXX.

Posledično so na FURSu imeli "luknje" v zaporedju.
ampak to letos to nikogar ni motilo, celo v svojem FAQu so imeli to napisano kot dovoljeno prakso.

Z novim letom pa se je ta njihov FAQ spremenil in zdaj je poterbno vse račune iz istega številčenja na FURS pošiljat.
Tako da ne bo "lukenj".

In to naj bi menda veljalo od 1.7. naprej.

Zdaj pa sem od enega inšpektorja silišal, da je potrebno tudi vse ostale letošnje račune (ki še niso bili) poslat na FURS.

Ali je temu res tako (da je treba recimo poslat na FURS račun izdan 2.2.2019) ali to velja samo za izdajo računov po 1.7.?

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7837
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Zopet davčne blagajne

Odgovor Napisal/-a slovan » 04 Jun 2019, 14:45

V področju Davčno potrjevanje računov (FURS: Vprašanja in odgovori)


Vprašanje 315: Uporabljam isto zaporedje številčenja računov za gotovinske račune, za katere obstaja obveznost izdaje po DDV zakonodaji, in račune za katere ne obstaja obveznost izdaje po DDV zakonodaji (izdajam namreč tudi račune za dobave, za katere v skladu z DDV zakonodajo ni treba izdajati računov). Ali je potrebno v tem primeru v potrjevanje pošiljati tudi račune, ki jih v skladu z DDV zakonodajo ni treba izdajati? (8. 1. 2019)

V skladu s petim odstavkom 5. člena ZDavPR si morajo zaporedne številke računov vsako poslovno leto slediti v neprekinjenem zaporedju po vsakem poslovnem prostoru zavezanca ali po elektronski napravi za izdajo računov v poslovnem prostoru zavezanca, pri čemer je račun v skladu s 3. točko prvega odstavka 2. člena ZDavPR račun, ki je delno ali v celoti plačan z gotovino. Navedena določba je predpisana z namenom odkrivanja nepravilnosti in neskladij v dinamiki izdajanja računov in ugotavljanja morebitnih vrzeli v številkah izdanih računov v bazi potrjenih računov na Finančni upravi. Za ustrezno zagotavljanje namena te zakonske določbe je torej bistveno, da si v neprekinjenem zaporedju sledijo številke potrjenih računov. V primeru, da želi zavezanec v istem zaporedju kot gotovinske račune, za katere v skladu z DDV zakonodajo obstaja obveznost izdaje, številčiti tudi račune, za katere po DDV zakonodaji ne obstaja obveznost izdaje, je treba, glede na namen določbe petega odstavka 5. člena ZDavPR, v potrjevanje pošiljati tudi račune za katere za katere ne obstaja obveznost izdaje.

Če zavezanec računov, za katere po DDV zakonodaji ne obstaja obveznost izdaje, ne želi potrjevati, jih mora izdajati v zaporedju, ki je ločeno od zaporedja v katerem se številčijo gotovinski računi za katere velja obveznost izdaje.

S tem pojasnilom se smiselno spreminja tudi pojasnilo št. 165, v zvezi s potrjevanjem gotovinskih in negotovinskih računov, ki se številčijo v istem zaporedju.


lp

jurek
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 492
Pridružen: 11 Avg 2005, 08:43

Re: Zopet davčne blagajne

Odgovor Napisal/-a jurek » 05 Jun 2019, 08:11

Ja, to mi je jasno, ampak od kdaj naprej velja to popravljeno pravilo?

Od 1.7. naprej in od takrat naprej moram potrjevati vse račune v zaporedju, ali velja od 1.1. naprej in moram za nazaj poslat na FURS vse "negotovinske" račune, ki so v istem zaporedju ampak niso bili potrjeni?

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7837
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Zopet davčne blagajne

Odgovor Napisal/-a slovan » 05 Jun 2019, 13:46

Glede na datum pojasnila bi rekla, da je to od začetka januarja, čeravno je to veljalo že prej. Le striktni niso bili. Ostalo pa je najbolje, da povprašate svojega referenta.

lp

Odgovori