Vlaganja v tuja osnovna sredstva

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Marjetab
Novinec
Novinec
Prispevkov: 3
Pridružen: 12 Jun 2020, 12:45

Vlaganja v tuja osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Marjetab » 12 Jun 2020, 12:51

Cvetka s.p.ima v lasti dovozno pot in dvorišče, kar izkazuje tudi v poslovnih knjigah. Sedaj gre oseba v pokoj in želi zapreti s.p. ter se "znebiti osnovnih sredstev".

Ali lahko podjetje Rešitelj d.o.o. to stori z vlaganjem v tuja OS? Bi to storili z najemno pogodbo ali da Cvetka s.p. izda račun iz katerega je razvidno da proda dovozno pot in dvorišče podjetju Rešitelj d.o.o.? Kaj to pomeni za oba vpletena oz. kaj vse je potrebno storiti, da postane Rešitelj d.o.o. lastnik dovozne poti in dvorišča?

In pa kako podjetje Rešitelj d.o.o. knjiži takšen nakup? Ali lahko to izkazujemo kot samostojno osnovno sredstvo in kakšna je amortizacijska stopnja?

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Marjetab
Novinec
Novinec
Prispevkov: 3
Pridružen: 12 Jun 2020, 12:45

Re: Vlaganja v tuja osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Marjetab » 15 Jun 2020, 12:16

Nihče?

Res je tole nujno in bi bila zelo hvaležna za vsako vaše mnenje.

Hvala.
M

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11626
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Vlaganja v tuja osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 17 Jun 2020, 08:21

Vlaganja v tuja osnovna sredstva pomeni v bistvu znesek sredstev, ki jih porabite za posodobitev, gradnjo na osnovnih sredstvih oziroma nabavo osnovnih sredstev, ki taka kot sama v tem, v kar so porabljena niso samostojno uporabljiva. Vlaganja v tuja osnovna sredstva bi bila, če bi podjetje, najemnik poti to pot posodobilo, preplastilo z asfaltom, tlakovci. Tu gre v bistvu za obravnavo opredmetenih OS, ki imajo nek določen rok trajanja. Pogodben rok naj bi bil praviloma enak dobi amortiziranja, to je 10 let. Moje razmišljanje; če se pogodba prekine, se "odpiše" tUDI OS. Kakšno je pravno nasledstvo fizične osebe, ki opravlja dejavnost in fizično osebo, ki ne opravlja več dejavnosti, .. ne vem. Gre za isto osebo.

A če gre le za najem, brez vlaganj, tega ne razumem kot vlaganje v tuja OS, če podjetje, najemnik, ni vlagalo v vzdrževanje te poti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori