Menica ali bančna garancija?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Kapsy
Novinec
Novinec
Prispevkov: 7
Pridružen: 23 Jun 2008, 23:21

Menica ali bančna garancija?

Odgovor Napisal/-a Kapsy » 20 Maj 2022, 11:49

Pozdravljeni,

kot s.p. že več let uspešno sodelujem s KROVNO d.o.o. firmo, preko katere peljemo vse posle (ker je pač firma večja, ima platinasto AAA boniteto ipd.). Interno imamo sklenjano pogodbo, kjer jaz puščam del dobička od opravljenega dela v tej KROVNI d.o.o., da ima d.o.o. čimveč obratnega kapitala za avanse in podobno. Vse lepo in prav.

Tega MOJEGA denarja je sedaj že kar precej v KROVNI d.o.o. recimo za ilustracijo, 100.000 EUR in so me pravniki opozorili, da če se karkoli zakomplicira v KROVNI d.o.o., lahko jaz ostanem brez tega denarja. Skušala sva razdeliti solastniški delež, da bi bil jaz solastnik KROVNE d.o.o., vendar smo zaradi precejšnjega kapitala v tej firmi prišli do stroškov čez 15.000 EUR, kar nama je obema nagnusno previsok znesek. Zato bi želel na drugačen način nekako zavarovati ta moje denar v KROVNI d.o.o. (recimo, da je to moj navidezni 3. steber za penzijo, hehe) in razmišljam o sledečih mehanizmih:

1.) KROVNA d.o.o. me vpiše kot prokurista, da imam tudi uradno večji obseg pooblastil. To mi še ne jamči denarja, mi pa omogoča, recimo, če direktor KROVNE d.o.o. pade iz aviona, da na banki zahtevam nov PIN za NLB Klik in upravljam z računom.

2.) KROVNA bi mi lahko napisala menico na navedeni znesek, ki ga vsako leto posodobimo na ustrezen znesek (ker se povečuje), vendar menico lahko vnovčim samo, če je denar na računu, če ga pa ni, pa spet ostanem brez.

3.) Zato bi kot tretji mehanizem pri banki od KROVNE d.o.o. vsako leto izdali bančno garancijo na ta znesek, kar bi sicer predstavljalo strošek, vendar bi se s tem stroškom oba, tako jaz kot direktor KROVNE, strinjala in ga solidarno pokrivala.

Kaj pravite?
Ima kdo boljšo idejo?

Odgovori