Banka zahteva račune mojih dobaviteljev in kupcev

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sara30
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 326
Pridružen: 10 Okt 2007, 09:22

Banka zahteva račune mojih dobaviteljev in kupcev

Odgovor Napisal/-a Sara30 » 08 Maj 2024, 08:27

Pozdravljeni,

od banke sem prejela zelo čuden mail v katerem zahteva da ji pošljem pogodbe oz. račune mojih 5 največjih dobaviteljev in 5 največjih kupcev. To se mi zdi zelo čudno, ker lahko oni brez problema pogledajo naš TRR in takoj vidijo komu nakazujemo in kdo nakazuje nam, brez da jim jaz pošiljam računa / pogodbe. Včeraj sem kontaktirala banko in mi je potrdila, da je mail res prišel iz njihove strani.

Zanima me ali je to že kdo dobil ter če banka ima pravico zahtevati te podatke. Poleg tega pa me zanima, če morda veste na koga se lahko obrnem za več informacij - nekdo ki ni moja banka.

Spodaj capy/paste e-maila.

V _____banki xyz_________ redno preverjamo, ali so zakonsko zahtevani podatki o strankah, s katerimi imamo vzpostavljeno poslovno razmerje, celoviti in točni, da bi lahko v skladu z relevantno zakonodajo nadaljevali z vzpostavljenim poslovnim razmerjem, k čemer nas zavezuje Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-2).

V okviru pregleda tako preverjamo veljavnost dokumentacije in pravilnost podatkov o strankah ter tudi ali je namen poslovanja skladen z registrirano dejavnostjo. Eden od načinov je tako primerjava opravljenih transakcij po poslovnem računu s stanjem vaših izdanih in prejetih faktur. Ker ne razpolagamo z obvezno dokumentacijo za izvedbo pregleda, vas zato prosimo, da nam najkasneje do 16. 5. 2024:

Posredujete nekaj pogodb in / ali faktur z vašimi največjimi kupci in dobavitelji (po en izvod za vsaj 5 največjih kupcev in po en izvod za vsaj 5 največjih dobaviteljev) za obdobje zadnjih 12 mesecev, iz katerih bo razvidno, da so nakazila (transakcije) na poslovnem računu skladne z dejavnostjo vaše družbe.
Dokumentacijo nam prosim posredujte po elektronski pošti na naslov _________zaposlene osebe na banki___________


Zahvaljujem se Vam za katerokoli informacijo.

l.p.
Sara

Nina
Administratorka
Administratorka
Prispevkov: 2141
Pridružen: 27 Nov 2002, 19:16
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: Banka zahteva račune mojih dobaviteljev in kupcev

Odgovor Napisal/-a Nina » 08 Maj 2024, 17:06

Glede na zakon, na katerega se sklicuje banka, se verjetno lahko obrnete na Urad za preprečevanje pranja denarja https://www.gov.si/drzavni-organi/organ ... a-denarja/
Sicer pa preverite še ZPPDFT-2 https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO8547

Odgovori