Blagajniško poslovanje

Kotiček, namenjen predvsem programerjem računovodskih programov. S predlogi, nasveti in idejami lahko seveda sodelujete tudi uporabniki programov ;)
Oglaševanje v forumu ni dovoljeno!
debet_kredit_saldo
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 02 Apr 2014, 12:02

Re: Blagajniško poslovanje

Odgovor Napisal/-a debet_kredit_saldo » 07 Apr 2014, 20:46

Ja, ampak zakon ne govori samo o nabavi, kot si napisal. Tudi, ne pa samo.

V Merkatorju ali pa drugje imajo vesele urice, kjer imajo vneseno pravilo npr. vsak dan od 20.00 - 21.00 - x odstotkovnega ali zneskovnega popusta. Pri strankah prav tako določiš popust. Izhodiščna cena je cenik oz. je to kar maksimalna cena nekega produkta.
Pa reciva, da da obrtna zbornica, ven maskimalno ceno uro pleskanja, ki znaša 30,00€. Po ceniku potem ne smeš imeti cene višje od 30,00€, V nasprotnem bi lahko manipuliral s podatki. Ceno ure bi dal npr. 60€ in dal ven akcijo, da nudiš 50% popust. na storitve Lahko bi npr prišlo tudi do kartelnega dogovorjanja na nekem območju. Vsi slikopleskarji bi se dogovorili, da izpod neke nore cene ne delajo. Verjetno zato obstajajo regulatorji, ki nas potrošnike ščitijo, da ne preplačujemo storitev oz. produktov.

Kar se pa tiče glede obiska inšpekcije, ki te ni obiskala v 10+ letih. Ne mislit, da se to ne more spremeniti. V 10+ letih tudi nismo živeli v situaciji kot je danes. Davčna in tudi drugi organi ravno krepijo te vrste, ker želijo poostriti nadzor. Jaz se na tvojem mestu ne bi zanašal na to paradigmo. Z obiskom ene stranke se lahko sproži domino efekt.

kompotelka
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 283
Pridružen: 18 Mar 2011, 10:47

Re: Blagajniško poslovanje

Odgovor Napisal/-a kompotelka » 09 Apr 2014, 08:51

Zdravo!

Če še jaz podam svoj pogled na to temo...

Tudi jaz nisem ne računovodja, niti pravnica...

Mnenje, da je šifrant artiklov kot register se mi ne zdi ustrezno...
Jaz omogočam brisanje vsega, kar ni zajeto v nobenem dokumentu (tako kot pravi jurek npr. da se uvozi šifrant iz nekega Excela, potem se pa uporablja samo delček teh artiklov, zakaj bi si delali tako zmedo, kdo se bo pa potem znašel). Status Aktiven/Neaktiven pa uporabim za artikle, ki so npr. bili nekoč izdani/prejeti na kakšnem dokumentu, pa jih ne uporabljajo več in jih recimo s statusom Neaktiven ne ponuja več na izbiro ob prodaji/prevzemu npr.

Zaradi vodenja kartic imam ves promet vezan na šifro artikla, ima pa uporabnik možnost popraviti opis artikla.
Npr Artikel 115 - delo po naročilu, opis se prilagodi dejansko opravljeni storitvi...

Kartic se nikoli ne dela po opisu, vedno po šifri, ni druge...

Ideja, da se za spremembo cene vpiše trenutek, ko je bila cena dejansko vnešena v računalnik - zna biti v praksi precej problematična. Zelo odvisno od dejavnosti, ampak redki uporabniki so tako zelo do milisekunde natančni... :?
Tudi ne razumem, zakaj uporabnik ne bi mogel popraviti napačno vnešene cene za nek določen datum. Zakaj bi računalnik rekel, da je že izkoristil svoj bonus za ta dan? Jo pač popravi, ko je napako opazil... :?

Kolikor vem (pa ne vem čisto dobro :szardi: ) se je prodajne cene in s tem tudi njihove spremembe določalo predvsem ob vsaki novi nabavi in na ta način so zaporedne spremembe zapisane v dokumentih nabave z datumom in uro nabave...

Ne vem, kako zakon omejuje spremembo cene ob sami izdaji računa. Zdi se mi, da je ne (res nisem pravnica)?!?
Kako pa je z dogovorjenimi cenami (recimo pogodba s posameznimi poslovnimi partnerji - posebne cene samo za njih???).

V praksi srečaš res svašta. Kaj omogoča program je eno, kako ga uporabiš, pa drugo... :wink:

Odgovori