še enkrat dodatek k plači

Moderator: Mirko Zbačnik

metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Žal, ne znam vam pomagati za tak primer. Tolažim vas le s tem, da če dodatka ne obračunate in se vam morebitni upravičenec ne pritoži, kazni ni.
Pa se odločite.
LP
bondru
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bondru »

Hvala za odgovor. Torej lastna presoja in "bog pomagaj". Lep dan vsem
bondru
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bondru »

Prosim ne me narobe razumet. Nisem jezna, ker mi niste odgovorili kot bi jaz želela. Opazke gredo zakonodajalcu, ker pišejo tako ... saj veste kaj mislim, krivi pa bomo mi, ker ne znamo "brati zakonov". Čez nekaj let (do 10 imajo čas naštudirat) pa bodo prišli vsi pametni razlagat kako in kaj bi morali naredit.

Brez zamere, in lep pozdrav. Še enkrat hvala.
n/a

Odgovor Napisal/-a n/a »

Kaj naj naredim, če ima firma dva zaposlena in pri plačah za mesec maj so obema povečali plačo, enemu za 2%, drugemu za 12%. Ali morata dobiti dodatek 5.000 sit, enemu se je plača povečala ravno za 5.000 sit, drugemu pa za 22.000 sit. Ali bi morali takšna povečanja plač za nekaj % kje opredeliti, ali že v osnovni pogodbi navesti, da se plače povečujejo za rast cen življenjskih potrebščin ali kako drugače.
Prosim za odgovor!

Damjana
ana-nana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

PRAVILNO JE TAKO
OSNOVNA PLAČA+MINULO DELO+DODATEK DO 111.484,00+5.000,00+DODATEK DO 117.500,00
Pojasnilo združenja delodajalcev,ki je dostopno tudio na spletni strani GZS.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Včeraj sem sklenila, da bom za nekaj časa "pozabila" na forum (redno delo trpi), pa evo, ne gre. Samo pogledala bom, nič pisala:wink:.
Damjana, kakršnokoli povečanje mora biti nekje zapisano, najboljše je Aneks ali sklep.
Ko gre za splošno povečanje velja sklep, pri vas pa je pri obeh različno zato bi bil Aneks primeren.
Mislim, da dodatka vam ni treba obračunati saj je minimalno povečanje doseglo 5000 SIT pri enem, drugi pa imas še več.
Ločiti je potrebno:
1. povišanje plače posameznemu delavcu zaradi splošnega povišanja plače vsem
2. povišanje posamezniku zaradi premestitve na drugo del. mesto in s tem višja plača.
V prvem primeru se splošno povišanje odšteje od zneska dodatka po zakonu.
V drugem primeru pa delavcu pripada dodatek po zakonu.
LP
TARTAN
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TARTAN »

Ali mi lahko kdo potrdi pravilnost t trditve:

Delavci, ki so se pri delodajalcu prvič zaposlili avgusta 2004 in tisti, ki so avgusta 2004 zamenjali delodajalca so opravičeni najmanj do višine minimalne plače (117.500 sit). V tem primeru je celotni znesek dodatka, ki je določen z Zakonom ali ustrezno kolektivno pogodbo dejavnosti, že vključen v znesku minimalne plače.

Torej, ta novi, ki dosegajo minimalca, ne dobijo obračunanega Dodatka po zakonu?
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Zakaj nekateri govorijo o dodatku za maj in ali je vseeno koliko dodaš dodatka, najmanjši je 5.000 in koliko časa se obračunava ta dodatek? POgodba je splošna KP

Prosim še enkrat za pomoč:oops:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Torej obračunana plača na način:
Prej obračunano:
"111.484,00+dodatek na d.d."
"111.484,00 sit+dodatek na d.d. + dodatek po zakonu " ni pravilen.??

Izvedela sem, da je tako v redu.

:oops:
irena20
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a irena20 »

Pozdrav!

Pravilen izračun dodatka, če je plača tako nizka:

Osnova 111.484,00 + dodatek po zakonu (najmanj 5.000 Sit, poglejte pa, v katero dejavnost (KP) spadate, ker so nekateri dodatki višji) + dodatek do 117.500,00 Sit.

Če se podjetje ne mora opredeliti v kakterokoli kolektivno pogodbo, ki velja, potem izbere SKPgd (sploš.kolek.pogodba za gosp.) in izplača najmanj 5.000 Sit bruto (za ostale, npr.KP za trgovino izplača 7.500 Sit dodatka).

Vsi dodatki, vključno z dodatkom na del.dobo se izplačajo dodatno.

Lep pozdrav!

Irena
anka
Super računovodja
Super računovodja

POgodba je splošna za gospodarstvo. Samo to še, tega nisem zasledila, ali je ta dodatek vsak mesec?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, dokler se socialni partnerji resno ne vsedejo za pogajalske mize in točneje dogovorijo uskladitve.

LP, Mirko
Odgovori