DDV oprostitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Davide
Novinec
Novinec

DDV oprostitev

Odgovor Napisal/-a Davide »

Spostovani.Smo s.p.Podjetje iz Italije. Radi bi kupili neko pohistvo v Ljubljani.Smo oprosceni placila DDV? (placilo potem v Italiji z Inrastat). Ce ja,kaksen je postopek in potrebna dokumentacija? Najlepsa hvala za kaksen vas odgovor. Davide Savi
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Če ste v Italiji registrirani za IVO, potem v Sloveniji lahko kupite blago brez DDV. Pogoj je da pohištvo odpeljete iz Slovenije. Najboljše je da pri sebi imate kopijo registracije za IVO. Plačali boste z gotovino ali preko banke (odvisno od dogovora). Posebnega postopka ni. V Italiji boste opravili samoobdavčitev.
Preko Intrastata ne plačujete, ampak poročate Vašem carinskem organu o pridobitvah iz EU (če ste zajeti v poročanje).

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Davide
Novinec
Novinec

febo napisal/-a:Če ste v Italiji registrirani za IVO, potem v Sloveniji lahko kupite blago brez DDV. Pogoj je da pohištvo odpeljete iz Slovenije. Najboljše je da pri sebi imate kopijo registracije za IVO. Plačali boste z gotovino ali preko banke (odvisno od dogovora). Posebnega postopka ni. V Italiji boste opravili samoobdavčitev.
Preko Intrastata ne plačujete, ampak poročate Vašem carinskem organu o pridobitvah iz EU (če ste zajeti v poročanje).

Najlepsa hvala za odgovor!
Imam Partito Ivo.Lahko prinesem sabo certifikat od obrtne zbornice in potrdilo o partiti Ivi.
Samo se eno vprasanje:
Potopek je tak da se kupi pohistvo ,se placa direktno brez ddv in se odpelje pohistvo ali se kupi pohistvo,se placa ddv ,se odpelje pohistvo v Italijo in ko je v Italiji placana IVA se vrnem k prodajalcu v Ljubljano kateri mi bo vrnil DDV?
Ta drugi postopek se mi zdi malo 'cuden' :)
Enkrat ,ko je se bila carina na meji,je bilo treba fakturo stempljat in se potem vrnik k prodajalcu po ddv.

Hvala!!

D.
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Potrdilo o partiti IVI bo dovolj za Vašega dobavitelja. Kupili in plačali boste robo brez DDV in račun bo brez DDV.

Davide
Novinec
Novinec

febo napisal/-a:Potrdilo o partiti IVI bo dovolj za Vašega dobavitelja. Kupili in plačali boste robo brez DDV in račun bo brez DDV.

Hvala!
Torej kupim,placam brez ddv in odpeljem v It.
Sem bil v Lesnini (Brdo) in sem rekel da bi kupil na mojo firmo v It. a oni niso nic vedeli o temu! :)
Obstaja kaksna dokumentacija ali 'navodila' da jim lahko pokazem? :)

LP!!

Davide
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Izstaviti Vam morajo račun in napisati "Oproščeno po 1. točki 46. člena Zakona o DDV, ali pa 1. točki 138. člena direktive ES (uradni list Sveta Evrope 112/2006). Po mojem se na Lesnini "delajo nori" in so zelo neposlovni. Naj pokličejo svoje računovodstvo in vprašajo če ne vejo.
Glede dobav v druge članice EU, v Sloveniji veljajo enaka pravila kot veljajo v Italiji, različni so členi nacionalnih zakonov, direktiva ES pa je za vse enaka in je za vse obvezojoča.

Davide
Novinec
Novinec

febo napisal/-a:Izstaviti Vam morajo račun in napisati "Oproščeno po 1. točki 46. člena Zakona o DDV, ali pa 1. točki 138. člena direktive ES (uradni list Sveta Evrope 112/2006). Po mojem se na Lesnini "delajo nori" in so zelo neposlovni. Naj pokličejo svoje računovodstvo in vprašajo če ne vejo.
Glede dobav v druge članice EU, v Sloveniji veljajo enaka pravila kot veljajo v Italiji, različni so členi nacionalnih zakonov, direktiva ES pa je za vse enaka in je za vse obvezojoča.

Hvala! jih bom jutri poklical in jim to povedal.
Izkoristim priliko za samo se eno vprasanje;jaz veliko potujem sluzbeno po Sloveniji. Ta oprostitev (ce dam na podjetje) ddv-ja je lahko tudi za bencin ali za racun v restavraciji?

Davide Savi
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Za račune za gorivo in v restavracijah pa tovrstne storitve podležejo slovenkemu DDV, zato oprostitev tukaj ni možna.

Lp
marea
OBRANGORAZD
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a OBRANGORAZD »

kako pa lahko za plačano gorivo v eu zahtevamo ddv nazaj (tovorna vozila)
METER GOR DOL !
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Pogoj za vračilo davka je da imate originalne račune. V tem primeru obstajata dve možnosti :
1. Registrirate se kot davčni zavezanec v vsaki državi iz katere želite vračilo davka. Zelo zapleteno, morate poznati jezik, predpise, postopek je dolgotrajen in ga odsvetujem.
2. Poiščete davčnega zastopnika kateri v Vašem imenu urejuje zadeve vračila davka za vse države. Domnevam da ne tankate za gotovino, ampak plačujete z eno od kartic (Magna, Shell...). Oni i urejujejo tudi vračila davka preko specializiranih firm. Shell uporablja podjetje FDE A/S Padborg, Danska. Pošljejo Vam vse obrazce za vsako državo iz katere želite vračilo (s prevodi v slovenščino), podpišete in vrnete. Potem oni v Vašem imenu naprej urejujejo vračilo davka ne samo za gorivo, ampak tudi za vse drugo (cestnine, rez. deli, servisi...). Ta način Vam priporočam, ker kot prevoznik vozite po celi EU. Katerega zastopnika boste izbrali pa je Vaša odločitev, FDE je samo primer kako postopek poteka.

OBRANGORAZD
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a OBRANGORAZD »

Hvala za odgovor, samo še podvprašanje, ali obstaja tudi slovensko podjetje ki ureja vračila?

Lep dan še naprej!
METER GOR DOL !
Odgovori