Ko sem vprašal zakaj nisem upravičen do izplačila nadur, so mi odgovorili, da zato ker imam individualno pogodbo. Na vprašanje zakaj individualna je bil odgovor, da zato ker je moja plača previsoka za količnike za kolektivno v tem podjetju (pa kljub temu ni bogvekaj). Odpovedni rok je 5 mesecev.
TODA: nisem vodstveni kader ali pa kak prokurist ipd., zgolj navaden projektant. Na pogodbi nikjer ne piše, da je individualna.
Sedaj me pa zanima, če je to sploh legalno oz. dopustno, ker razmišljam o menjavi službe in bi utegnil imeti zaradi takega odpovednega roka težave.
Hvala za odgovor.
individualna pogodba in odpovedni rok
Moderator: Mirko Zbačnik
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Na pogodbi, ki ste jo podpisali ob sklenitvi delovnega razmerja mora pisati: "Individualna pogodba o zaposlitvi" ali pa samo "Pogodba o zaposlitvi". V individualni pogodbi se delodajalec ne sklicuje na kolektivno pogodbo in ZDR, temveč individualno vam določi rasporeditev delovnega časa, plačilo dodatkov, ponavadi 24 urno dosegljivost, bonitete, .... v navadni pogodbi pa tega ni in se mora sklicevati na kolektivno pogodbo in ZDR.
Na pogodbi piše: "Pogodba o zaposlitvi". Delovni čas je normalen, 24 urne dosegljivosti ni , bonitet tudi ne. Opredeljeno je samo, da nisem upravičen do izplačila nadur in da je odpovedni rok 5 mesecev. Po tem se razlikujem od sodelavcev, ki imajo nadure plačane in odpovedni rok 1 mesec.
Kakšna je torej moja pogodba?
Kakšna je torej moja pogodba?
Tole so izvlečki iz moje pogodbe, kjer se omenja kolektivna pogodba in ZDR. NIKJER ni besede individualna pogodba. Ali je ta 150-dnevni odpovedni rok zakonit?
2.3. Začetek in zaključek dnevnega del. časa ter pogoji za začasno prerazporeditev del. časa so določeni v splošnem aktu delodajalca oz. podjetniški kolekt. pogodbi.
3.2. …ne pripadajo dodatki… in ki so določeni z zakonom ali kolektivno pogodbo (nadure, nočno delo, nedeljsko delo, delo na praznik), niti mu ne pripada dodatek za delovno dobo. Navedeni dodatki so vključeni v njegovo bruto plačo.
3.3. …pripada regres v višini, kot je določena s kolekt. pogodbo….pripadajo tudi drugi prejemki, ki pripadajo drugim delavcem v višini po kolekt. pogodbi.
3.7. letni dopust v skladu s kolekt. pogodbo.
4.1. Pogodba o zaposlitvi preneha iz razlogov, določenih v ZDR.
4.3. 150-dnevni odpovedni rok.
5.1. Pravice, obveznosti in odgovornosti, ki niso urejene s to pogodbo…se uporabljajo določbe aktov delodajalca, stvarno in osebno veljavnih kolektivnih pogodb in zakonodaje.
5.3. S podpisom delavec potrjuje, da je bil ob podpisu pogodbe seznanjen s stvarno in osebno veljavnimi kolektivnimi pogodbami.
2.3. Začetek in zaključek dnevnega del. časa ter pogoji za začasno prerazporeditev del. časa so določeni v splošnem aktu delodajalca oz. podjetniški kolekt. pogodbi.
3.2. …ne pripadajo dodatki… in ki so določeni z zakonom ali kolektivno pogodbo (nadure, nočno delo, nedeljsko delo, delo na praznik), niti mu ne pripada dodatek za delovno dobo. Navedeni dodatki so vključeni v njegovo bruto plačo.
3.3. …pripada regres v višini, kot je določena s kolekt. pogodbo….pripadajo tudi drugi prejemki, ki pripadajo drugim delavcem v višini po kolekt. pogodbi.
3.7. letni dopust v skladu s kolekt. pogodbo.
4.1. Pogodba o zaposlitvi preneha iz razlogov, določenih v ZDR.
4.3. 150-dnevni odpovedni rok.
5.1. Pravice, obveznosti in odgovornosti, ki niso urejene s to pogodbo…se uporabljajo določbe aktov delodajalca, stvarno in osebno veljavnih kolektivnih pogodb in zakonodaje.
5.3. S podpisom delavec potrjuje, da je bil ob podpisu pogodbe seznanjen s stvarno in osebno veljavnimi kolektivnimi pogodbami.
Če boste imeli novo službo, imate na voljo več opcij, ki pa niso vse 100% košer.
1. Najboljše je seveda, da se dogovorite z delodajalcem za nek človeški odpovedni rok (npr. 30 dni oz. glede na to koliko je novi delodajalec pripravljen počakati). Navsezadnje vsak delodajalec ve, da če je delavec dal odpoved ni več 100% pri stvari in ima lahko kvečjemu več škode kot koristi. Pomembno je, da kvalitetno predate delo.
2. A tisto še velja, da če vžgeš plavega 3 dni, sledi avtomatično prenehanje delovnega razmerja? V sili bi šlo tudi to, pa še 3 dni več dopusta bi imeli
3. V najslabšem primeru, pa vas nihče ne more prisiliti, da pridete v službo.
Seveda pa vam v zadnjih 2 primerih lahko v stari službi tudi nagajajo. Ampak take stvari imajo še največ vpliva v primerih, ko bi šli na zavod za zaposlovanje, ker vam v takih primerih ne bi pripadala razna nadomestila. Pa seveda pri novem delodajalcu to tudi ne bi naredilo dobrega vtisa, saj bi lahko sklepal, da lahko tudi njemu 'ušpičite' kaj podobnega.
Torej jaz vsekakor predlagam dogovor.
1. Najboljše je seveda, da se dogovorite z delodajalcem za nek človeški odpovedni rok (npr. 30 dni oz. glede na to koliko je novi delodajalec pripravljen počakati). Navsezadnje vsak delodajalec ve, da če je delavec dal odpoved ni več 100% pri stvari in ima lahko kvečjemu več škode kot koristi. Pomembno je, da kvalitetno predate delo.
2. A tisto še velja, da če vžgeš plavega 3 dni, sledi avtomatično prenehanje delovnega razmerja? V sili bi šlo tudi to, pa še 3 dni več dopusta bi imeli
3. V najslabšem primeru, pa vas nihče ne more prisiliti, da pridete v službo.
Seveda pa vam v zadnjih 2 primerih lahko v stari službi tudi nagajajo. Ampak take stvari imajo še največ vpliva v primerih, ko bi šli na zavod za zaposlovanje, ker vam v takih primerih ne bi pripadala razna nadomestila. Pa seveda pri novem delodajalcu to tudi ne bi naredilo dobrega vtisa, saj bi lahko sklepal, da lahko tudi njemu 'ušpičite' kaj podobnega.
Torej jaz vsekakor predlagam dogovor.