osnova za davčni odtegljaj....

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TITA
Računovodja
Računovodja

osnova za davčni odtegljaj....

Odgovor Napisal/-a TITA »

Spoštovani, znova potrebujem vaše znanje in pomoč : po pogodbi o služnosti smo dolžni izplačati odškodnino fizični osebi v enkratnem znesku 17.829 e bruto ( v pogodbi je naveden bruto znesek); ker sem že čisto zmešana od današnjega prerekanja, vas prosim, da mi pomagate razjasniti - kaj je osnova za izračun davčnega odtegljaja oz. 25% AK dohodnine oz. kako se izračuna . Pripominjam, da normiranih stroškov ni. Danes je za mene res težak dan - zato vas prosim za vašo neprecenljivo pomoč! Hvala vsem, ki si boste vzeli čas zame! Lep dan še naprej - TITA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poglejte pojasnila DURS-a:
42401-387/2005
42401-10037/2005
in 4210-272/2007

kjer je opredeljen pojem pozitivne in negativne služnosti. Obe vrsti služnosti sta z davčnega vidika izenačeni (pojasnilo v 4210-272/2007), kar pomeni, da se obravnavajo kot dohodki od dajanja premoženja v najem (2. točka 2. odstavka 75. člena Zakona o dohodnini), katerih davčna osnova je dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 40% (1. odstavek 77. člena Zakona o dohodnini).
Na čem temelji vaše mnenje, da se pri tovrstni dohodkih ne upoštevajo normirani stroški??

LP
TITA
Računovodja
Računovodja

Zahvaljujem se ga. Slovan za vašo pomoč, tudi jast sem menila, da se priznajo 40% normirani stroški, vendar od davč. svetovalke prejeta obrazložitev, ker gre za služnost na travniku, meni, da ni upravičen do normiranih stroškov, le v primeru služnosti na stavbnem zemljišču . Tako sem preveč obračunala AK dohodnine in jo nakazala - in ne vem kaj zdaj naj naredim. REK-2 nisem sicer še oddala ( mudilo se je le za nakazilo) do 24 ure imam še čas - prosim še za malo vaših nasvetov, kaj zdaj naj ukrenem. REK-2 bom pravilno obračunala in poslala po e-davkih - ali podam vlogo na DURS za vračilo preveč plačane akontacije??? Res prisrčna hvala za pomoč. Lp - TITA
slovan
Super računovodja
Super računovodja

3. odstavek 77.člena določa, da je davčna osnova od dohodka, ki ga zavezanec doseže z oddajanjem kmetijskega ali gozdnega zemljišča v najem dosežen dohodek. Samo v tem primeru se ne upoštevajo normirani stroški.
V primeru služnosti je predmet služnosti lahko: stavbno (prehod preko zemljišča/parcele) ali kmetijsko zemljišče (travnik????? - prehod preko travnika). In v čem je bistvena razlika pri obravnavanju osnove za obdavčitev?? Očitno je! Travnik se torej šteje kot kmetijsko zemljišče, zato je osnova bruto znesek brez normiranih stroškov in ste tako pravilno nakazali neto znesek (bruto znesek minus 25% akontacija dohodnine). Verjetno pa bo pri letni napovedi lahko uporabila 3. odstavek 120. člena (povprečenje), kolikor gre za dohodek za služnost , ki se izplača za več let.
Tita, kolikor ste davčni svetovalki predložili dokument (pogodbo o služnosti) in temelji njen odgovor/mnenje na tem dokumentu, potem je njena odločitev pravilna.

LP
TITA
Računovodja
Računovodja

Spoštovana ga. Slovan, res je, da se je vse bliskovito dogajalo in, da se resnično prvič srečujem s primerom ( ob 10 uri sem prejela od stranke pogodbo in nalog, da to uredim in do 12 ure izplačam fizični osebi). V naglici sem poklicala davč. svetovalko in ji prebrala , da se na podlagi 2. člena pogodbe odškodnina za služnost nanaša na lastno nepremičnino - parcela .. ta in ta - travnik .. v ...m2 , se vknjiži stvarna služnost za prekop, položitev in vzdrževanje električnega voda ... ; za kar v 4. členu pogodbe lastnik zahteva izplačilo odškodnine v bruto znesku 17.829 € !
Glede na to, da nisem bila sigurna ( glede na pojasnila DURS , ki jih tudi navajate, ali vpoštevam normir. stroške 40% ali ne) seveda nemudoma še poklicala davčno svetovalko, ki mi je nato zadevo obrazložila, tako, da sem dejansko uspela opraviti izplačilo do 12 ure. Vseeno nisem bila sama pri sebi sigurna ali sem pravilno zaključila zadevo, zato, sem se obrnila na naš forum za pomoč! Verjemite mi, da mi je z vašo neprecenljivo pomoč odleglo in lažje diham. Pri mojih letih, ko sem se komaj lansko leto navadila na internet in uporabo - brez vaše pomoči in našega foruma - dejansko se mi zdi, da lažje delam in živim, in hvala Bogu, da vas imam! Še enkrat prisrčna hvala za vašo pomoč, želim vam obilo dobrega in veliko uspehov. Lp - TITA
TITA
Računovodja
Računovodja

:szardi: Opravičejm se ga. Slovan, za mojo malo nerodno zapisano misel
zato se popravljam: "brez vaše pomoči in našega foruma - bi zelo težko še opravljala ta poklic - dejansko .... " Še enkrat hvala za razumevanje in mirno noč! Lp - TITA
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Tita, tudi vam čim manj takšnih pretresov tik pred "zdajci". Menim, da tudi vaši stranki ne bi bilo nič hudega, če bi prejela nakazilo šele naslednji dan, ko bi lahko v miru preštudirali vsebino, ki se ne pojavlja vsak dan.

Še enkrat
LP
Odgovori