V zasebnem podjetju sem zaposlena od aprila 2006. Pogodbo so mii podaljšali pet krat in mi poteče 31.12.2008. Zaradi nove zaposlitve sem se dogovorila za sporazumno odpoved, prav tako bi se iztekel odpovedni rok.
Z novo zaposlitvijo bi pričela 1. septembra.
Zanima me kako je z dopustom, ki ga še imam(18 dni). Regres pa sem v celoti prejela leta 2006, 2007 in prav tako v letošnjem letu. Kako je pa z regresom?
V pogodbi imam navedeno kolektivno pogodbo med delavci in zasebni delodajalci ter ZDR.
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav
odpoved pogodbe za d.č. (regres, letni dopust)
Moderator: Mirko Zbačnik
Pri zdajšnjem delodajalcu imate pravico do celotnega regresa za 2008 in do celotnega dopusta, ker vam bo del. razmerje prenehalo po 1. juliju.
Glede neizkoriščenega dopusta vam je delodajalec dolžan ob prenehanju del. razmerja izročiti pisno potrdilo o izplačanem regresu za leto 2008 ter o neizkoriščenem dopustu, ki ga lahko porabite pri novem delodajalcu.
Če imate kakšne možnosti, da pri zdajšnjem delodajalcu lahko izkoristite še nekaj dni LD, razliko prenesete na novega delodajalca. Lp - TITA
Glede neizkoriščenega dopusta vam je delodajalec dolžan ob prenehanju del. razmerja izročiti pisno potrdilo o izplačanem regresu za leto 2008 ter o neizkoriščenem dopustu, ki ga lahko porabite pri novem delodajalcu.
Če imate kakšne možnosti, da pri zdajšnjem delodajalcu lahko izkoristite še nekaj dni LD, razliko prenesete na novega delodajalca. Lp - TITA
Hvala, Tita za odgovor. Ko sem govorila s sindikatom, so mi govorili o nekih sorazmernih deležih, tako za dopust, kakor tudi za regres. Rada bi bila sto odstotna v zvezi s tem, ker mi je podjetje zagrozilo, da bi mi kar prekinili pogodbo brez koriščenja dopusta in da bi dopust prenesla. V novem podjetju dobim delež dopusta, ki mi pač pripada po njihovi pogodbi.
Hvala lepa , lep pozdrav.
Hvala lepa , lep pozdrav.
Spoštovana tici,
presenečena sem nad izjavami sindikata, pa vendar vam posredujem v celoti 162. člen Zakona o delovnih razmerjih ( Ur. list RS št. 103/2007), v nadaljevanju ZDR, ki govori oz. določa pogoje oz. pravico do sorazmernega dela letnega dopusta: 1. odstavek : delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu : ( 1. alinea) - če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta ( moj komentar glede na vaše podatke - v letu 2008 ste dne 30.6.2008 izpolnili pogoj in pridobili pravico pri zdajšnjem delodajalcu pravico do celotnega dopusta za leto 2008); ( 2. alinea ) - če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta ( moj komentar glede na vaše podatke - vam ni prenehalo delovno razmerje pred 30.6.2008 - torej tudi pri tej alinei imate pri zdajšnjem delodajalcu pravico do celotnega dopusta za leto 2008 ) ; ( 3. alinea) - če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem ( moj komentar - del. razmerje vam ni prenehalo pred 1. julijem - vendar vam preneha šele septembra, torej po vseh alineah 1. odstavka imate pravico pri zdajšnjem delodajalcu do celotnega dopusta in celotnega regresa) ; 2. odstavek 162. člena ZDR : - če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače. Glede na to, da ste v letu 2008 pri zdajšnjem delodajalcu pridobila pravico do celotnega dopusta in prav tako do celotnega regresa za leto 2008, vam je zdajšnji delodajalec praviloma dolžan omogočiti, da izkoristite vsaj 8/12 letnega dopusta pri njemu, razliko 4/12 pa pri novem delodajalcu. Za neporabljeni dopust in izplačilo regresa za leto 2008 vam je dolžan izdati potrdilo, ki ga boste predložili novemu delodajalcu, ki vam je dolžan omogočiti izkoristiti , še neizkoriščeni dopust od prejšnjega delodajalca.
Naj vas opomnim še na 131. člen ZDR, ki govori o regresu in sicer: 1. odstavek: delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače; 2. odstavek: Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta; 3. odstavek: s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. Predlagam, da se znova obrnete na sindikat in jim predočite vaš problem ter ga znova preučite! Želim vam uspešno rešitev vašega problema in vse dobro. Lp - TITA
Naj vas opomnim še na 131. člen ZDR, ki govori o regresu in sicer: 1. odstavek: delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače; 2. odstavek: Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta; 3. odstavek: s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. Predlagam, da se znova obrnete na sindikat in jim predočite vaš problem ter ga znova preučite! Želim vam uspešno rešitev vašega problema in vse dobro. Lp - TITA
Se strinjam z odgovorom Tite, hkrati pa dodajam tudi to, da imam veliko izkušenj s sindikati in moram reči, da sem nad njihovim (ne)poznavanjem delovne zakonodaje in kolektivnih pogodb naravnost zgrožena. Tako da se je dobro včasih pozanimati še pri kom drugem kot pri sindikalnih zastopnikih.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Imam še eno vprašanje! Če pa preneha moja pogodba pri zdajšnjem delodajalcu z 31.08.2007 oziroma 29.08.2008 imam pravico do 8/12 dopusta ali ne? Res je težko se znajdit v takšni situaciji, zato sem hvaležna Titi, za vse informacije, čeprav je zakon napisan nerazumljivo za moje pojme. Na začetku piše, da ti pripada v celoti potem pa se govori o sorazmernih deležih. Pa še drugo vprašanje (ups) ali lahko delodajalec zahteva v mojem primeru že izplačan regres?, če mi odobri le sorazmerni delež dopusta.
Kar se tiče sindikata, v takšnih okoliščinah se normalno vsak delavec obrne na sindikat, saj so postavljeni zato da pomagajo delavcem, ali res verjetno samoo zato, da lahko kasirajo............
hvala in lep pozdrav!
Kar se tiče sindikata, v takšnih okoliščinah se normalno vsak delavec obrne na sindikat, saj so postavljeni zato da pomagajo delavcem, ali res verjetno samoo zato, da lahko kasirajo............
hvala in lep pozdrav!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
ZDR je pač včasih malce težak, a priznam, da je novi malček berljivejši.
Ko nastopite delo, na primer za nedoločen čas vam po ZDR pripada po določenem obdobju, oziroma imate pavico do koriščenja celotnega dopusta. Takrat okoliščina, ki nastopi ob odpovedi pogodbe še ni znana. Ta okoliščina tudi ni bila znana ob izplačilu regresa, zato ga pal ne vračate. Nikoli ne veš, kje in kdaj se ti kaj ponuja...
Če bi pa slučajno pri prejšnjem delodajalcu izkoritili ves dopust, ga pri novem ne bi mogli nič, razen v primeru, da izkoristite razliko, če vam odmeri več dopusta kot predhodnik.
Ocena delovanja sindikata je lahko sila subjektivna in se od posameznika razlikuje. Vsak ima svoje izkušnje, želje, slednji pa deluje po svojih zmožnostih, znanju in možnostih in vpetostih v poslovne tokove podjetja. Namen delovanja je pa vsekakor dober.
Ko nastopite delo, na primer za nedoločen čas vam po ZDR pripada po določenem obdobju, oziroma imate pavico do koriščenja celotnega dopusta. Takrat okoliščina, ki nastopi ob odpovedi pogodbe še ni znana. Ta okoliščina tudi ni bila znana ob izplačilu regresa, zato ga pal ne vračate. Nikoli ne veš, kje in kdaj se ti kaj ponuja...
Če bi pa slučajno pri prejšnjem delodajalcu izkoritili ves dopust, ga pri novem ne bi mogli nič, razen v primeru, da izkoristite razliko, če vam odmeri več dopusta kot predhodnik.
Ocena delovanja sindikata je lahko sila subjektivna in se od posameznika razlikuje. Vsak ima svoje izkušnje, želje, slednji pa deluje po svojih zmožnostih, znanju in možnostih in vpetostih v poslovne tokove podjetja. Namen delovanja je pa vsekakor dober.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko