Olajšave za investicije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Olajšave za investicije

Odgovor Napisal/-a AAA »

Totalno sem zmedena glede % olajšav za investicije (doo)pri obračunu davka od dobička, zato prosim za pomoč. Popravite če narobe razmišljam.

za leto 2004 - 30 % olajšave za investicije v nepremičnine, opremo (razen pohištva in os.avto),neopredmetena OS - investicije v SLO
10 % investicijska rezerva

po novem za obračune za obdobja od 1.1.05 dalje - 10 % olajšava v opremo (brez pohištva in os.avto) in neopredmetena OS - investicije v SLO. Ali res za investicije v nepremičnine ni več olajšav.????
Investicijske rezerve ni več.

POPRAVITE ali POTRDITE - lepo prosim, ker nisem sigurna in ne bi rada koga zavajala.
maja1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a maja1 »

Za leto 2004 se davčnemu zavezancu prizna dav.olaj. v višini 25% inv.zneska v opred.OS (razen v oseb.vozila) in neopr.dolg.sredstva in dodatna davčna olajšava v višini 15% investiranega zneska v opremo, razen v pohištvo in pisar.opremo brez računal.opreme in neopredmetena dolg.sredstva.
Za leto 2005 se davčnemu zavezancu prizna dav.olaj. v višini 20% inv.zneska v opred.OS (razen v oseb.vozila) in neopr.dolg.sredstva in dodatna davčna olajšava v višini 20% investiranega zneska v opremo,razen v osebna mot.vozila ter razen v pohištvo in pisar.opremo brez računal.opreme in neopredmetena dolg.sredstva.

Lp

maja1
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz imam malo drugačen podatek - upam, da bo še kdo tole bral in dodal svoje, da razčistimo. Torej: Leto 2004 je olajšava 40 % (25%+15% - razen za osebne avte), za zgradbe, zemljišča, pisarniško opremo, osnovno čredo in večletne nasade pa samo 25 %. V letu 2005 je olajšava 20% + 20%, s tem, da za zgradbe, zemljišča... samo 20%. V letu 2006 je za proizvajalno opremo in tisto, ki ni pisarniška, 20% olajšave, za neopredmetena OS 10%, za zemljišča, zgradbe pisarniško opremo, osnovno čredo in večletne nasade pa nič (prepisala iz Davčno finančne prakse - ali prav razumem?) LP Alena
maja1
Nov član
Nov član

Alena preberite moj odgovor še enkrat. Med opredmetena osnovna sredstva sodijo tudi zgradbe in zemljišča, med opremo pa samo oprema.
Za leto 2004 je napisano v zakonu ZDDPO-C, za leto 2005 pa v zakonu ZDDPO-1(ur.list 40, člen zakona 80.)

Lp

maja1
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Sorry, Maja, ampak vaš odgovor sem razumela tako, da se za neopredmetena OS ne prizna olajšava, ker pred "in" niste napisali vejice. Se mi je zdelo, da so v "Davčnofinančni praksi" to bolj po kmečko razumljivo napisali, zato sem vas šla dopolnjevat. Brez zamere! LP - Alena
marja
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a marja »

Glede investicij v opremo imam tudi jaz še nekaj nejasnosti. Ali velja za 2004 olajšava za investicije v opremo samo za investiranje v Sloveniji ali tudi v tujini? (tovornjak v podružnici v Avstriji).
Kakor sem razumela od tega tovornjaka ne smem računati olajšave, ali imam prav?

Hvala za odgovor
maja1
Nov član
Nov član

Da, velja samo za investiranje v R Sloveniji.
Lp

maja1
Odgovori