Vračilo str. bencina na sluzbeni poti
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
Vračilo str. bencina na sluzbeni poti
Zanima me, če lahko refundiramo stroške bencina na službeni poti, opravljeni s službenim vozilom_
Vem, da mu sicer kilometrina ne pripada, toda direktor je predlozil racun za gorivo in zeli, da mu izplacamo.
Vozilo uporablja v privatne in sluzbene namene in placuje boniteto.
Hvala.
Vem, da mu sicer kilometrina ne pripada, toda direktor je predlozil racun za gorivo in zeli, da mu izplacamo.
Vozilo uporablja v privatne in sluzbene namene in placuje boniteto.
Hvala.
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

Imeti morate potne naloge, zraven pa je dobro imeti knjigo voženj. Tu morate imeti evidenco vseh prevoženih kilometrov z osebnim vozilom. Iz tega podatka boste izračunali, kolikšen % voženj je bil za službene namene, in samo tak % stroškov potem upoštevate v davčni bilanci. Ostalo so davčno nepriznani stroški. Če obračunavate boniteto, mu gorivo po moje lahko izplačate (samo pazite na davčno priznane stroške). Po novem pa naj bi se osnova za boniteto povečala za 25 %, če delodajalec zagotovi tudi gorivo (30. člen novega zakona o dohodnini). Da bi morali tudi sedaj kaj dodajati k boniteti zaradi porabljenega goriva, mi ni znano. LP - Alena
Morda se bo komu zdelo, da sprašujem neumnosti, ampak res si nisem na jasnem: kako je, če ima s.p. službeni avto - mu gre gorivo v stroške? Obračuna bonitete tukaj mislim da ni, s potnimi nalogi mora menda zagotoviti 70% voženj v službene namene. Kaj lahko knjiži med stroške: amortizacijo, koliko goriva, stroškov popravil, tehničnega pregleda?
Hvala za odgovor.
Anela
Hvala za odgovor.
Anela
Pri s.p. morate v začetku leta popisati kilometre na števcu v službenem avtomobilu in na zadnji dan leta tudi. Potni nalogi so seveda obvezni, dodatna evidenca voženj pa vam olajša delo. Naprej ravnate tako, kot pravi Nataša. Če se med letom opravi manj kot 70% voženj za službo, tudi jaz storniram vse stroške in vpišem samo kilometrino - kot da avto ni služben. Ne vem, kje piše, tako so nam svetovali na seminarjih.
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

-
Veronika Kajzer
- Začetnik

-
Veronika Kajzer
- Začetnik

Trenutno delamo takole.
Knjižimo vse stroške v zvezi z avtom in redno spremljamo v posebni tabeli prevožene kilometre v službene in privatne namene. Trenutno je 60 % voženj v službene namene. Če bo torej ob koncu leta ta delež enak, bomo izločili 40 % stroškov kot davčno nepriznane stroške. Ali je tako pravilno?
Knjižimo vse stroške v zvezi z avtom in redno spremljamo v posebni tabeli prevožene kilometre v službene in privatne namene. Trenutno je 60 % voženj v službene namene. Če bo torej ob koncu leta ta delež enak, bomo izločili 40 % stroškov kot davčno nepriznane stroške. Ali je tako pravilno?