Nova pogodba o zaposlitvi - POMOČ PROSIM

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naomi
Začetnik
Začetnik

Nova pogodba o zaposlitvi - POMOČ PROSIM

Odgovor Napisal/-a Naomi »

Pozdravljeni,
V podjetju (d.o.o., baje spadamo med male gospodarske družbe) so mi dali v podpis novo pogodbo o zaposlitvi, razlog je po njihovem spremenjen obseg dela in nove zadolžitve, ki jih imam.
Vendar mi v tej novi pogodbi piše, da imam minimalno 20 dni dopusta in dodatek v skladu s 54. členom kolektivne pogodbe.

1. Nikjer ne zasledim (niti v pogodbi o zaposlitvi) katera kolektivna pogodba je to - pomoč prosim.

2. V prejšnji pogodbi o zap. je pisalo, da mi za vsake 2 leti neprekinjene zaposlitve v njihovem podjetju pripada 1 dodaten dan dopusta - ker sem tu zaposlena že 6 let imam torej 3 dni dopusta več - pomoč prosim - z novo pogodbo mi torej odbijejo 3 dni dopusta??? ali to lahko naredijo?

Pogodbe še nisem podpisala ker se mi zdi nejasna.

Prosim za čimhitrejši odgovor in pomoč, saj me silijo naj podpišem takoj...
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Zahtevajte od delodajalca naj vam v pog. o zaposlitvi zapiše katero KP uporablja pri svoji dejavnosti, to je njegova dolžnost. Povečanje obsega delovnih nalog in zmanjšanje dni letnega dopusta - ne gre skupaj, zato zahtevajte pojasnila, prej no karkoli podpišete. Lp - TITA
Naomi
Začetnik
Začetnik

Tita, hvala za odgovor, no v enem členu piše kolektivna pogodba za gospodarstvo, samo kolikor jaz gledam po internetu ne najdem veljavne...
kje naj iščem? stara je bila kakor odpovedana, nove pa še ni?

in med drugim sem potem še opazila,
da v pogodbi ni napisan delovni čas, niti dolžina odpovednega roka,
da so vključili med opis del tudi obvezno! izobraževanje? in podobne nejasnosti...s tem, da so mi rekli da gre za prepis stare pogodbe...ja ja :roll:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mimogrede ... kaj je pa s stro pogodbo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Naomi
Začetnik
Začetnik

Staro pogodbo imam še in še velja, nova naj bi veljala (po podpisu) od 1.9.2008 dalje in sicer zato, ker se mi spremeni obseg dela in zadolžitve.

Kje naj najdem kolektivno pogodbo za godpodarstvo? Najbrž gre za splošno kol. pog. za gosp.?
:shock:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Malce čudna, ta zadeva. Staravelja, do podisa nove. In če nove ne podpišete, stara kar ne velja več?

V bistvu gre tu za prekinitev stare pogodbe s ponudbo nove. Torej, mora delodajalec najprej prekiniti staro. V vašem primeru vam iztočasno prekine staro in ponudi novo. V kolikor v tem primeru, ko staro prekine, vam ob nepopisu nove delovno razmerje prekine. V vašem primeru, pa je stara pogodba še edno veljavna.

V kolikor bi se venetualno mogoče pravice po novi, ki bi jo podpisali, bistveno zmanjšale, vam pripada celo odpravnina glede prekinitve stare.

Tudi tu menim, da gre za malce nerodnosti pri delodajalcu glede samega postopka. Svetoval bi vam, da se z njim pogovorite. Pogovor je tudi po ZDR nujen, zaradi prenehanja stare pogodbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Naomi
Začetnik
Začetnik

Ne vem če imajo v mislih ravno prekinitev delovnega razmerja,
ampak nihče ni omenil niti razveljavitve ali prekinitve stare pogodbe,
rekli so mi samo, da naj podpišem to novo in da bo veljala od 1.9.08 naprej...
ne vem kakšni naj bi bili postopki (mislim da tudi delodajalec ne ve točno...) ob tem.

In, ja, seveda se bom pogovorila, ne zdi se mi fer od njih, da me hočejo milo rečeno nateg*** z novo pogodbo za dopust, tudi za plačo kot sem kasneje ugotovila, v bistvu pa napredujem na del. mestu s to pogodbo...

vseeno pa še vedno nisem ugotovila na katero splošno kolektivno pog. za gospodarstvo se sklicujejo...morda kakšna pomoč?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V pogodbi naj bi se višina plače in pravice iz delovnega razemrja (in tudi dolžnosti) na neko pogodbo. V vašem primeru, četudi nove ne podpišete, vam velja še stara.

V vašem primeru gre za uporabo inštituta odpovedi s ponudbo nove pogodbe (90. člen ZDR). Seznanite delodajalca o tem, lahko da gre za nepoznavanje.
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Pobrskala sem malo po stari oz. več neveljavni Splošni kol.pog.za gospodarstvo, in ugotovila, da 54. člen imenovane pogodbe, ki ga omenjate v vprašanju, nima nič zveze z letnim dopustom, ampak govori o prejemkih pripravnikov.?? Glede na to, da še do danes ni podpisana nova kolekt.pog. za gospodarstvo v normativnem delu , ( razen podpisanih dodatkov za tarifni del ( Ur.l.RS št. 76/2006 in Ur. list RS št. 62/2008) je res težko se opredeliti katero KP uporablja vaš delodajalec.
Katero dejavnost opravljate v vašem podjetju - je lahko tudi ključ do razlage, katero KP bi uporabljali. Namreč, lahko se neposredno uporablja tudi ZDR, kar mora biti jasno zapisano v vsaki pogodbi o zaposlitvi posameznega delavca , katerih pravil se drži delodajalec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi. V pog. o zaposlitvi je obvezno zapisati vse pravice in obveznosti delavca : pričetek dela, delovni čas, poizkusno delo, odpovedni roki, letni dopust, bruto plača, povračilo stroškov prehrane in prevoza na delo in iz dela, tudi morebitno potrebno izobraževanje ( če se delavec in delodajalec pred podpisom pog. o zaposlitvi tako dogovorita za izobraževanje). Vseeno mi ni jasno, zakaj vam ponuja v podpis novo pog. o zaposlitvi, če je vaša "stara" pogodba še veljavna - ali vas prerazporeja na drugo delovno mesto??? Če boste sprejeli ponudbo delodajalca, ste dolžni skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v 15 dneh od prejema pisne ponudbe oz. nove pogodbe. Ne vem, če sem vam bila kaj od pomoči, vendar vam želim uspešno rešitev nastalega problema. Lp - TITA
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Morda lahko deldajalec sklene le aneks k dosedanji pogodbi o zaposlitvi, kjer navede povečan obseg dela in k temu tudi višji tarifni razred. Tu lahko dodate le tiste stvari, ki se morajo spremeniti, ostalo ostane- dopust,...
Drugače pa za dopust v KP gospodarstva nikjer ne omenjajo kake dodatne dneve dopusta za neprekinjeno delo pri delodajalcu - sklepam, da imate interni Akt o določitvi dopusta, ki pa je lahko nadgradnja predpisa pri ZDR.

Lepo se imejte in veliko sreče!
LP
Odgovori