pogodba o poslovodenju, enoosebni doo, plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pogodba o poslovodenju, enoosebni doo, plača

Odgovor Napisal/-a petra1975 »

Pozdravljeni!

Sem v dilemi. Brskam po netu za odgovor pa ga ne najdem, prosim za POMOČ.

Direktor je hkrati ustanovitelj enoosebnega doo, prijavljen pod šifro 040 na ZZZS. Ker se mu baje plače ne sme izplačevati, kaj mi storiti?
Katere obrazce moram oddajati (a je to samo REK1) ali še kaj drugega?
V bazi znanja sem zasledila še neko PRILOGO 2, ali ima kdo kakšen podoben primer, pa da mi po domače razloži kaj in kako?

Hvala in LP

:)
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pa še tole: direktor ni zaposlen nikjer drugje

LP
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Plača

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Če je direktor lastnik enoosebnega d.o.o. in je zaposlen (seveda pod šifro 040) mu obračunavate normalno plačo vsak mesec. Paziti morate, da njegov bruto osebni dohodek ne sme biti manjši od 761,59 € - najniža pokojninska osnova za lastnike.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Na podlagi šifre 040 obračunate le prispevke, neto plače si pa ne izplačuje. Izplačuje si dobiček, ki je obdavčen cedularno, 20 %.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za odgovore, še vedno pa sem v dilemi, sem klicala na naš Davčni Urad in dobila informacijo, da obračunavam plačo čist normalno.
Zdaj pa res več ne vem kaj in kako!!!

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ta "podlaga 040" še vedno buri duhove. Poglejte, na podlagi katere šifre je zavaroavan. Če je omenjena podlaga, je tak način obvezen. Če je zavarovan pod 010, se smatra kot navaden dleavec. A tu je vprašnje pravilnosti prijave.

Že leta je na tem področju neka "zbrka" in nejasnoti. Poglejte v našo bazo znanja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... %A1ifra_40
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Kot pravi Mirko.
Če pač ne more čakati izplačila dobička, je druga varianta :
Na podlagi šifre 040 obračuna prispevke, sproti si pa lahko izplačuje nagrado po pogodbi o poslovodenju. Ta dohodek vpliva naslednje leto na višino osnove za prispevke, če je nad 500 E bruto mesečno : do 1.300 E bruto mesečno ostaneš približno na istem (drugi razred). lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Lastniki podjetij, ki so hkrati poslovodne osebe so prijavljeni v zavarovanje kot samozaposlene osebe. Prispevki se plačujejo (v začetku prijave, ko še nima druge osnove) od najnižje pokojninske osnove. V ta namen izpolnimo obrazec: Priloga 2 (Pravilnik o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost): Obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače. (do 01.01.2009 se predlaga še v papirni obliki ne preko e-davkov)

"Plačo" - storitev vodenja poslovnega subjekta prejemajo preko pogodbe o poslovodenju. Prejet dohodek se uvršča med dohodke iz delovnega razmerja. Pri izplačilu dohodka se davčnemu organu predloži REK-1 (šifra dohodka 1108), kjer se obračuna le dohodnina glede na dohodninsko lestvico, če je izplačnik "glavni delodajalec" (pri tem se osnova ne zmanjša za plačane prispevke za socialno varnost). Ker se dohodek za vodenje poslovnega subjekta smatra kot dohodek iz zaposlitve/delovnega razmerja), ima direktor tudi pravico do vseh povračil stroškov (prevoz, prehrana, dnevnice, kilometrina...), kar je pametno zapisati tudi v medsebojno pogodbo.

Precej "delodajalcev" pa lastnikom/direktorjem izplačuje plačo, čeprav nimajo sklenjenega delovnega razmerja in pogodbe o zaposlitvi. Kaj je prav in kaj ni prav - o tem je bilo napisanega že veliko (malo pobrskajte). Kolikor uporabljate ta način, morate paziti le, da njegov dohodek ni manjši kot je najnižja pokojninska osnova. V tem primeru so tudi prispevki za socialno varnost obračunani/plačani preko dohodka iz zaposlitve-plače (REK-1), obračunate in plačate tudi davek od izplačanih plač.

Seveda pa ni nujno, da si lastnik izplačuje kakršnokoli nadomestilo za vodenje poslovnega subjekta. V tem primeru pa si lahko izplača udeležbo na dobičku (dohodnina 20% ob izplačilu).

LP
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Se vam zahvaljujem za odgovore, vse to sem našla v bazi znanja, samo ni mi jasno, zakaj mi na Davčnem Uradu niso tako povedali, ampak so mi dali informacijo za katero pa ne vem ali je prava ali ne. Da normalno naredim plačo kot za zaposlene pod šifro 001.

????

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kot sem že omenil, vlada na tem podroju še kar precej zmede, nejasnoti. Lahko le, da kontrolorka še ni seznanjena s tem. Skratka... :svprasaj:
Mirko Slika
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Seme dvoma me še vedno žre......

Hvala za pomoč.

LP :prayer:
cumulus
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a cumulus »

Sem direktor in ustanovitelj enoosebnega d.o.o. (zdravstvena dejavnost), istočasno redno zaposlen v drugi zdravstveni ustanovi. Zanima me, ali si lahko uredim pogodbo o poslovodenju, in opravljam nekaj urno delo dnevno v svojem d.o.o., kljub temu da ni nikogar zaposlenega, oz. nihče razen mene ne opravlja dejavnost. V moji glavi je popolna zmeda,saj si vsak razlaga zakone po svoje. Prosim, pomagajte.....
Odgovori