Spet knjižbe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Babsy
Začetnik
Začetnik

Spet knjižbe

Odgovor Napisal/-a Babsy »

Pozdravljeni!
Z mojo obnovo znanja imam več težav kot sem si predstavljala, zato se spet obračam na vas z vprašanji...

1. Znanka mi je pokazala program, v katerem narediš prevzemni list za trgovsko blago in potem tale program avtomatsko poknjiži v glavno knjigo nabavo blaga takole: 220/660,669 ... ali je to dovolj oz. je tale knjižba pravilna, kolikor imam še spomina smo trgovsko blago vedno knjižili na podlagi prejetega računa 220/660 samo ne spomnim se več kako je bilo potem z zalogo... (joj so mi prehitro ušla leta)

2. nekje na internetu sem zasledila da naj bi pavšalni prispevke knjižili 285,265,262/418 je to ok? Ne spomnim se da bi kdaj uporabljala konto 26 pri pavšalnih prispevkih!?

Najlepša hvala za vaše odgovore! :oops:
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: Točka 1.)Dobaviteljev račun za blago - trgovina na debelo knjižimo :
v breme konta 650/.. ( vrednost brez DDV )
v breme konta 160/.. ( znesek DDV )
v dobro konta 220/.. ( vrednost računa skupaj z DDV)
če ste zavezanci za DDV. V kolikor niste zavezanci za DDV skupni znesek računa knjižite le v breme konta 650/.. in v dobro konta 220/... .
Prenos blaga v zaloge po nabavni vrednosti Knjižimo :
v breme konta 660/.. in v dobro konta 659/.. ( vrednost brez DDV) če ste zavezanci za DDV. Če niste, na omenjene konte, vendar vrednost računa skupaj z DDV.
Točka 2.) Iz vašega vprašanja ugotavljam, da ste registrirani kot sam. podjetnik z dopolnilno dejavnostjo, ko govorite o pavšalnih prispevkih, katere knjižimo :
v breme konta 484/.. znesek dveh pavšalnih zneskov (PIZ + ZZ) in v dobro konta 285/.. znesek dveh pavšalnih zneskov (PIZ+ZZ). Lp - TITA
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ampak konta 650 in 659 se lahko tudi preskoči in se direktno v zaloge knjiži,na konto 660 .
Oz po katerem zakonu,členu...je konto 650 obvezen in zakaj bi bil potreben ,če nimaš odvisnih stroškov?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kako delate,prosim izkušnje?
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Jaz mislim,da je pravilno, da gre še prek teh kontov, sicer pa še 2 knjižbi več nič ne škodita.

Važno je potem kako spravljate iz zalog ven.
Babsy
Začetnik
Začetnik

Kako pa razknjižite zaloge v enem in drugem primeru?

Torej je tudi takratka verzija brez konta 650 pravilna ali ne?
TITA
Računovodja
Računovodja

:spomezik: Konta 650 in 659 sta prehodna konta, ki se na koncu leta medsebojno zapirata, prikazujeta kontrolo nad nabavno vrednostjo blaga po obračunu dobavitelja. Mogoče pri prodaji na debelo nista tako pomembna, kot pri maloprodaji. Zalogo blaga razknjižite v breme konta 702/.. in v dobro konta zaloge blaga 660/... . Lp - TITA
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

TITA,torej /660.
Ne 660/, kot pišetete vi.
Babsy
Začetnik
Začetnik

Še vedno imam polno vprašanj... se nisem še zbrcala s teh nabav!

Torej kako pa je če so zaloge vodene po prodajni oz. maloprodajni vrednosti?

In še... ali je pri prodaji prek spleta lahko uporabljen konto 660 ali mora biti konto 663?

Si delam čisto zmedo, ampak bi rada prišla stvari do konca, ker sem se rahlo zgubila.... hvala!
TITA
Računovodja
Računovodja

:wink: Uni, hvala za korektno opozorilo pisanja kontov v breme/v dobro. Lp in vse dobro - TITA
Za Babsy :wink: Pri vodenju zalog blaga v maloprodaji uporabljate konto 663 - Blago v lastni prodajalni, pri prodaji na debelo pa konto 660 ! Lp-TITA
Odgovori