prehrana - zasebnik s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

prehrana - zasebnik s.p.

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Mene zanima ali se prejšnji mesec pravilno obračunala prehrano za delavce, če sem obračunala po 3,45 EUR. Podatek sem našla v kolektivni pogodbi o uskladitvi plač 2008 in 2009 v 15.členu. Podatek, da je dodatek za prehrano 4,00 EUR pa sem našla v kolektivni pogodbi za obrt in podjetništvo v 49. členu. (Ur. list 73/08). Sedaj me zanima kateri znesek je pravi?????

Zanima pa me tudi koliko je potem minimalni znesek pri d.o.o.-jih, kajti maksimalni znesek je 6,12 EUR.
Pri nas sicer obračunavamo po 4,00 EUR in kje lahko dobim pravilni podatek?
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

1. preverite katera kolektivna pogodba velja za vaše podjetje. na podlagi tega je verjetno tudi napisan pravilnik o izplačilih, ki izhajajo iz delovnih razmerij in neposredno podlaga za pogodbo, dopust... to je nekakšna "biblija" za tistega, ki obračunava osebne dohodke. tudi delavec ga mora imeti v pogled ko se zaposli, če se slučajno pogodba sklicuje na ta pravilnik...

2. preverite kaj vam piše v pogodbah o delu - tam mora biti nakazano katera kolektivna ali pravilnik se upošteva. pogodba je pomembna, ko se gre za izplačilo delavcu - če ima v pogodbi napisano, da mu izplačujete malico po zadnji uredbi - kar je trenutno 6,12, vi pa mu izplačujete 4,00 - vas lahko toži. če slučajno piše v pogodbi, da se mu izplačuje po tejintejkolektivni pogodbi, ki ima recimo znesek 7,00 eur - potem mu morate na razliko 0,88 EUR obračunati prispevke, ker je to boniteta. ampak ker tako piše v pogodbi - mu morate izplačati 7,00 eur

3. če imate napisan pravilnik - preverite, če piše, da se sklicuje na "najnovejšo uredbo" - če se sklicuje na najnovejšo uredbo je 6,12.

4. :szardi: sem zdajle še enkrat pozorno pogledla - piše s.p. (bom kr pustila zgoraj navedeno, če komu kaj pomaga... :szardi: )- pri nas si vsi obračunavajo 6,12 - ker je to najvišji dovoljen znesek. neobdavčeni stroški, ki prav pridejo. podjetnik nima denarja, da bi si jih izplačal? ni problema... so pač pod obveznosti do izplačila...
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Ja sedaj sem pogledala za d.o.o., imamo kolektivno pogodbo za lesarstvo v kateri piše v tarifni prilogi, da se izplačuje prehrana med delom do višine zneske, ki znaša največ do višine, ki je določena z uredbo se pravi 6,12 EUR. Zanima pa me kateri znesek je minimalni za izplačilo prehrane med delom.

Za s.p. pa uporabljamo kolektivno pogodbo za obrt in podjetništvo v kateri piše v 49.členu, da je delavec upraviče do povračala stroškov za prehrano v višini 4,00 EUR. Ker je bila pogodba objavljena v mesecu juliju in je začela veljati avgusta moram verjetno narediti poračun malice za avgust.

Prosim za odgovor!
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

poenostavljeno: morate imeti pravilnik. in v tem pravilniku je lahko cena malice med 4,00 (minimum po vaši kolektivni) ter 6,12 EUR (maksimum do katerega zneska lahko izplačujete neobdavčeno + dodatki za več ur...).

ampak stvar je v tem, da se morate potem tistega zneska držati.

davčna - bo gledala po katerem pravilniku ste izplačevali - če imate zapisano v pogodbi (če pravilnika nimate), da izplačujete 5,00 EUR, dejansko pa plačate 6,12 - vam lahko razliko vrže iz knjig.
delavec - bo ob podpisu pogodbe sigurno vprašal katerega pravilnika se držite oz. se bo držal tistega kar piše v pogodbi. ker če mu boste izplačevali manj vas lahko toži.

enako je s prevozom na delo - UREDBA samo nakazuje koliko lahko največ izplačate (neobdavčeno). kar je sedaj 0,18 EUR, vi pa lahko delavcu še vedno izplačujete samo 0,15 EUR. AMPAK ZA TO MORATE IMETI PODLAGO - PRAVILNIK.

ok. poenostavljeno bi bilo to.

v glavnem - PRAVILNIK morate imeti. če ga ne znate sami narediti, ga dajte narediti kakšnemu računovodji, ki se s tem ukvarja. odvisno je od tega - hočete priti do neobdavčenega denarja? potem mora biti v pravilniku navedena najnovejša uredba. če hočete dati delavcu minimum - potem gledate kolektivno.

na začetku ni tako enostavno - veliko kolektivnih, uredba, zdr... zneski različni, da se človek izgubi vmes....zaradi tega se naredi pravilnik. da se držite ene same "knjige" in potem vse skupaj ni več tak bav, bav... :scool:
jesen2006
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a jesen2006 »

Hoj, še jast...
katera uredba govori o prevozu, zneskih... :oops:
Hvala,
A.
Andreja
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če govoriva o davčno priznanih stroških, je to Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnea razmerja. Uredba je v velajvi od 1.8.2008 dalje.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Problem pri malih d.o.o. in s.p. je prav v tem, da ne vemo kam se razvrstiti.

Če imamo naprimer trgovino ali je naša kolektivna pogodba
14 trgovina
ali 28 Drobno gospodarstvo

Lastniki d.o.o. so zelo hudi in trdijo, da z nikomur niso podpisovali pogodbe. Niso niti člani nobene zbornice.

To je velik problem in bi bilo lepo če bi enkrat za vselej objavili kam kdo spada.

Isto velja za delavko medicinsko sestro, ki je zaposlena pri zdravnici, ki je s.p.

Ali mora imeti plačo po kolektivni pogodbi za javne delavce ali zdravnico., ki je s.p. ta pogodba ne obvezuje in se mora držati pogodbe 28 Drobno gospodarstvo.

Glede povračil pa mi vstrajamo, da imajo delavci podpisan aneks k pogodbi o zaposlitvi, da jim pripadajo nadomestila do odredbe vlade. In preverjeno to vzdrži tudi davčno.
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

3739 napisal/-a:Glede povračil pa mi vstrajamo, da imajo delavci podpisan aneks k pogodbi o zaposlitvi, da jim pripadajo nadomestila do odredbe vlade. In preverjeno to vzdrži tudi davčno.

saj to pravim - pravilo, ki se ga morate držati.

in ne smete zadovoljevati samo davčno. morate zadovoljiti tudi delovnega inšpektorja... v primeru, da delavec meni, da mu ne izplačujete dovolj velikih povračil glede prevoza na delo. to imate vi urejeno v pogodbi, aneksu, pravilniku - karkoli je delavec dobil v roke preden se je zaposlil pri vas in je lahko videl kakšna povračila stroškov mu pripadajo.

pa še kakšen inšpektor bi se našel....

sicer pa na delovni inšpekciji tudi radi pomagajo. samo poklicat jih je potrebno. razložite jim če se sp ali doo, ali ste trgovina, ali gospodarstvo...važno je, da se potem tistega držite.

in ne, da enemu delavcu izplačujete prevoz na delo 0,15 EUR, drugemu pa 0,18 EUR na km, ker vam je bolj simpatičen. in ne morete imeti pri enemu v pogodbi napisano, da bo prejel manjšo kilometrino kot drugi.
tretirani morajo biti enako.
razen seveda, če je zaposleni moški..ki tako ali tako več zaslužijo za enako delo kot ženske, ker pravzaprav ženske več hodijo po bolniških in porodniških in so posredno večji strošek delodajalcem... :sjezik:
Odgovori