račun za os od 2007

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

račun za os od 2007

Odgovor Napisal/-a lauren »

Pozdravljeni!
vem, da je tole bilo postavljeno že večkrat, pa vseeno:
prevzela sem računovodstvo zasebnika in ugotovila, da njegov knjigovodja v 2007 ni poknjižil nabave osnovnih sredstev. zasledila sem, da lahko to popravljam le preko konta 93 ampak mi ni najbolj jasno kako :oops: .
0400/93xx???
prosim za pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Popolnoma enostavno, knjižite kot "normalen" dogodek, le amortizacijo knjižite namesto v razred 4 na skupino 93. Dejansko tako zmanjšate preneseni dobiček iz preteklih let. V davčni bilanci to upopštevate (vnese se posebej., ne spomnim se točno kam, mislim pa da v rubriko 11.3... naj me kdo popravi).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

se pravi, jaz sem to ugotovila letos junija, prejet račun za osnovna sredstva je bil lani maja, vnešen je bil v obračun ddv, kar se vidi po ddv-0, sredstva pa niso bila v bilanci stanja 2007.
če torej to letos junija poknjižim kot "normalen dogodek", kako naj to pravzaprav storim? ok, osnovna sredstva dam na konte 04itd, dam na dobavitelja 22, kaj pa davek in datum prejema računa, ki je bil 18.05.2007? na dne 01.01.2008 ne morem dati ker se začetno stanje bilance ne bo ujemalo z lanskim.
teh postavk je še več, kako naj to datiram, z lanskim datumom ne, z 01.01.08 pa tudi ne, torej kako???
prosim za pomoč!
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Napisala ste, da je DDV odbit že bil, ni pa poknjižen v knjigovodstvu? Sedaj ga lepo poknjižite na 040 (neto znesek),93 (ddv)/220. Obračunate amortizacijo do 31.12.2007 in jo poknjižite na 93/050. V letošnjem letu pa normalno knjižite amortizacijo na stroške 43. Glede na to, da se spremeni več postav BS in, da otvoritvena bilanca se ne sme spremeniti, bi jaz to poknjižila na dan 01.01.2008 ali 2.01.2008. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če presodite, da je to za vas pomemben znesek, to objasnite v razkritjih.
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 01 Okt 2008, 10:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Postopek, ki bi ga jaz uporabila:
- najprej bi ugotovila katera osnovna sredstva so dejansko nabavljena v s.p.-ju in katera v okviru gospodinjstva. In nato ali se uporabljajo ta sredstva pri opravljanju dejavnosti. Če se vsa sredstva uporabljajo za opravljanje dejavnosti bi popravila stanje v poslovnih knjigah na dan primopredajnega zapisnika (zapisnik o prenosu vodenja poslvnih knjig na novega izvajalca: ta zapisnik lahko sestavite tudi vi in v njem opišete vse pomanjkljivosti, ki jih je potrebno odpraviti pred prevzemom vodenja poslovnih knjig. Torej vse tisto, kar navajate že v svojem vpranju ter način odprave teh pomanjkljivosti in vpliv na pretkli/sedanji poslovni izid);
- evidentiranje sredstev v poslovnih knjigah ima za posledico tudi evidentiranje obveznosti: ugotovite na kakšen način je bila obveznost poravnana, Predpostavljam, da je bila poravnana gotovinsko, saj niste navedli, da bi bilo stanje denarnih sredstev drugačno od tistega, ki je izkazano na zadnjem izpiski TRR. V primeru gotovinskega plačila nastane obveznost do gospodinjstva - gre za pretoke med podjetjem in gospodinjstvom. Evidentiranje (vrednost brez DDV-ja): 04/22 in 22/92. DDV je bil odbit, kar pomeni, da je v konkretnem znesku zmanjšana obveznost za DDv - ali je izkazana terjatev ali pa je še izkazana obveznost v poslovnih knjigah (ali na 16 ali na 26);
- ker so sredstva usposobljena za uporabo, bi morali obračunati amortizacijo že v preteklem letu. Ta del amortizacije evidentirajte preko poslovnega izida kot odpravo napake (93/05) in strošek vključite v davčni obračun za leto 2008 (npr. zap. 11.4. davčnega obračuna). Amortizacijo za leto 2008 obračunajte in knjižite normalno: 43/05.
- kolikor gre res za bistvene napake (s.p.- naj opredeli v svojih računovodskih usmeritvah, kaj za podjetnika predstavlja bistveno napako: npr. x% sredstev....itd.) boste v bilanci stanja popravili tudi stanje po posameznih postavkah v preteklem letu (gre za preračun poslovnega izida za nazaj). Kolikor pa ne gre za bistveno napako, bo odprava napake vključena v tekoče stanje - torej stanje 31.12.2008.

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala za tole!
kaj pa odprte postavke kupcev, ki sem jih tudi ugotovila letos, v bilanci tega ni. 1200/??? (tudi na 93? bruto znesek?)
in ugotavljam še odprte postavke dobaviteljev, čeprav do tega bo težje prit, ker ni vseh računov lanskega leta (prejeta dokumentacija prejšnjega računovodstva je zlo pomankljiva) knjižim prav tako na 93/22?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Postopek je enak kot pri osnovnih sredstvih: najprej za posamezne terjatve in obveznosti ugotovite ali so evidentirane ali ne:
- pripravite seznam izdanih faktur in knjiženja kakršna bi morala biti. Nato ugotovite kaj je bilo vključeno v poslovne knjige preteklega leta in kaj ne: popravek nevključenih: 120 in prihodke (pretekli izid 93 in vključitev v davčno bilanco leta 2008) in obveznost za DDV....
- po enakem postopku tudi obveznosti........

Vendar ne glede na vse, menim, da je napak preveč in da bo odprava napak bistveno vplivala na računovodske izkaze leta 2007 in posledično tudi na davčni obračun. Predlagajte s.p.-ju popravek davčnega obračuna na podlagi samoprijave....

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

to sem že storila, vendar je hm... bila tudi utaja ddv-ja vso leto 2007. seveda bi morali narediti samoprijavo, vendar podjetnik zavlačuje, saj nima sredstev za poplačilo.
kaj bi pa to pomenilo zame kot za računovodkinjo? celo leto 2007 poknjižit in ugotovit dejansko stanje. vendar kako, če polovica dokumentov manjka.
zame je zelo težko ker podjetnik zavlačuje, jaz pa vem, da to vse skupaj ni in ni prav, stvar pa se rešuje polovičarsko, kar spet ni ok.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Nasvet: podjetniku razložite, da brez dokumentov ni računovodenja in da si mora poiskati drugo osebo, ki bo brez dokumentacije vodila poslovne knjige. In ti brž...

Kaj pomeni za vas leto 2007 - tako kot predpostavljate. Na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin ugotoviti pravilen rezultat za preteklo leto, posledično tudi pravilno davčno obveznost oziroma dohodninsko obveznost in pravilno stanje sredstev in obveznosti na koncu leta 2007. In ker pravite, da tudi DDV ni pravilno izkazan, je tudi popravek obračuna DDV stvar samoprijave...... (predvsem kar se tiče izhodnega DDV-ja, saj ima pravico do odbitka vhodnega DDV-ja še leto dni po prejemu faktur...)

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala...
sicer pa ... to je mesnica, ne računovodenje!
Odgovori