višina prispevkov
Moderator: Mirko Zbačnik
višina prispevkov
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč glede višine prispevkov po zavarovalni osnovi 040.
Ali so ti isti kot pri s.p.-ju, samo da je tukaj osnova najnižja pokojninska.
Ker se je lastnik onoosebnega d.o.o. šele zavaroval po šifri 040, predvidevam da ne morem vzeti druge osnove.
In še nekaj: Ali se po pogodbi o poslovodenju upoštevajo normirni stroški?
Hvala že v naprej za kakršno koli informacijo!
Prosim za pomoč glede višine prispevkov po zavarovalni osnovi 040.
Ali so ti isti kot pri s.p.-ju, samo da je tukaj osnova najnižja pokojninska.
Ker se je lastnik onoosebnega d.o.o. šele zavaroval po šifri 040, predvidevam da ne morem vzeti druge osnove.
Hvala že v naprej za kakršno koli informacijo!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Osnova je tu malce višja kot pri s.p.-jih, izražena je pa v neto znesku. Več v povezavi: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2362 .Če preračunate neto osnovo 494,65 € na bruto osnovo (pomnožite s faktorjem za preračun 1,53965) dobite btuto zavarovalno osnovo 761,59 €. Govorim o najnižij pokojninski zavarovalni osnovi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Plača za direktorja, ki je hkrati lastnik enoosebne družbe se obračuna najnižje z osnovo, ki je enaka najnižji pokojninski osnovi.
Izračunana bruto pokojninska osnova za družbenike zasebnih družb, ki so poslovodne osebe znaša trenutno: 761,59 EUR. Od te osnove se obračunajo prispevki v višini 22,10% in znaša 168,31 EUR , ki jih plača zaposleni in 16,10% prispevkov v višini 122,62 EUR, ki jih plača družba. Od tega se obračuna še dohodnina (odvisno od olajšav, če se upošteva samo splošna olajšava znaša dohodnina 55,46 EUR) in davek na izplačano plačo, ki za to osnovo znaša 8,38 EUR. Strošek firme za tako visoko plačo ob napisanih pogojih znaša 892,59 EUR (761,59 + 8,38 + 122,62).
Izračunana bruto pokojninska osnova za družbenike zasebnih družb, ki so poslovodne osebe znaša trenutno: 761,59 EUR. Od te osnove se obračunajo prispevki v višini 22,10% in znaša 168,31 EUR , ki jih plača zaposleni in 16,10% prispevkov v višini 122,62 EUR, ki jih plača družba. Od tega se obračuna še dohodnina (odvisno od olajšav, če se upošteva samo splošna olajšava znaša dohodnina 55,46 EUR) in davek na izplačano plačo, ki za to osnovo znaša 8,38 EUR. Strošek firme za tako visoko plačo ob napisanih pogojih znaša 892,59 EUR (761,59 + 8,38 + 122,62).
Hvala za odgovora, ampak sem še vedno v dilemi. Anba to kar si mi odgovorila so prispevki isti kot za plačo, v mojem primeru pa si direktor ne bi nakazoval plače, ampak samo plačal prispevke.
Jasno mi je da je snova 761,59, kakšni pa so %(zneski) prispevkov.
Ker sem že kar nekaj prebrala na forumu o tej zavarovalni osnovi 040, mi je tudi jasno da za to izplačilo odaš na davčno prilogo 2 (obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače.
Sprašujem ali je % obračunanih prispevkov isti kot za s.p.?
Če je osnova 761,59 kolikšni so prispevki za PIZ, ZZ in Drugi prispevki?
Hvala še enkrat!
Jasno mi je da je snova 761,59, kakšni pa so %(zneski) prispevkov.
Ker sem že kar nekaj prebrala na forumu o tej zavarovalni osnovi 040, mi je tudi jasno da za to izplačilo odaš na davčno prilogo 2 (obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače.
Sprašujem ali je % obračunanih prispevkov isti kot za s.p.?
Če je osnova 761,59 kolikšni so prispevki za PIZ, ZZ in Drugi prispevki?
Hvala še enkrat!
Najnižja pokojninska osnova je kot zavarovalna osnova tudi osnova za plačilo prispevkov: tako tistih, ki jih sicer plačujejo delojemalci kot tistih, ki jih plačujejo delodajalci. To je skupaj 38,20% (skupna obremenitev s prispevki je torej ista kot pri s.p.-jih)
761,59 X 38,20% = 290,93 € mesečno
lp
761,59 X 38,20% = 290,93 € mesečno
lp
Lahko tudi poljubno višjo do limita (3 tisoč EU)
Ne, pač pa lahko v pogodbi določite, da se mu povrnejo dejanski stroški kot zaposlenim (prehrana, prevoz na delo, potni stroški). lp
Lahko tudi poljubno višjo do limita (3 tisoč EU)
Ne, pač pa lahko v pogodbi določite, da se mu povrnejo dejanski stroški kot zaposlenim (prehrana, prevoz na delo, potni stroški). lp