Kako obračunati plačo?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
val
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a val »

Ne vem za kakšno KP gre? Dejavnost je tekstilna, moje del.mesto je šivilja, 3.tarifni razred. Sem na to delodajalki povedala in je rekla da bo vprašala z računovodjo, tega je pol leta mimo. Pripravljena sem iti na inšpekcijo, le vedet moram če se splača. LP, pa hvala

val
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da se za sebe vedno splača potegniti. Menim, da je računovodkinja le izgovor. Za zakonitost poslovanja je v prvi vrsti odgovoren delodajalec, ker vseprevečkrat žal tudi računovodja nima moči nad njim. Poglejte podrobno svojo pogodbo o zaposlitvi, tam bi pogodba morala biti zapisana! Po vsej verjetnosti pa spadata v "Kolektivno pogodbo za tekstilno, oblačilno, usnjarsko, usnjarsko predeloalno dejavnost". Ponovno se pogovorite z delojemalko. Učinek jevečji, če se zadržite in govorite lepo, mirno. Omenite tudi, da nameravate obvestiti inšpektorja. Če ni rezultatov, to tudi storite. Vem, da je strah za izgubo službe in rznih šikaniran velik, a gre za vas!

Mirko
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Pika1, lepo bi bilo, če bi obstajal en zakon, ki bi zajel cel obračun plač, pa ne vem za takšnega.
Upoštevati moramo poleg ZDR cel kup zakonov, ki so med seboj v povezavi, določil KP, internih pravilnikov, aktov, mnenj, tolmačenj...
Vse je eno z drugim povezano, včasih kontradiktorno, pa si ne moremo pomagati.
Sami vidite koliko problemov povzroči le ena majhna sprememba (dodatek po zakonu) in koliko odprtih vprašanj in nepravilnosti se pokažejo že v osnovi (Pogodba o zaposlitvi).
lp
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Val, delim Mirkovo mnenje.
Pogodba je vsekakor pomanjkljiva in vprašljiva.
Datum izplačila plače, način izplačila regresa tudi.
Odločitev je na vaši strani.
lp
metka33
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a metka33 »

Zivjo, moram povedati, da bom ta mesec lahko obračunala dodatek po zakonu, imam "zeleno" luč.
Me pa zanima še nekaj, kako je s tem dodatkom v naprej; ali se mora izplačati vsak mesec do ponovnega usklajevanja?

LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Da, Metka, vsak mesec.
lp
Odgovori