napisane knjige

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
neni
Začetnik
Začetnik

napisane knjige

Odgovor Napisal/-a neni »

Lepo pozdravljeni!
Prosim, če bi lahko kdo povedal, dal kakšen nasvet, kako naj knjižim knjige, ki jih je napisal s.p. sam. Prodaja knjig je kot izdani račun na 120/7, ne vem pa kam naj knjižim (začetno stanje zalog (na skupino 90) in porabo oz. prodajo le-teh), ali je to kot blago? Stroški izdaje teh knjig so bili knjiženim pri drugem s.p.(ki je imel vodeno enostavno knjigovodstvo), tu pa je dvostavno knjigovodstvo. Ali se lahko število prodanih knjig knjiži le ob koncu leta (tudi s popisom zalog?)? Upam, da mi bo kdo lahko dal kakšen nasvet in se že vnaprej zahvaljujem!
Neni
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

To mi bolj diši na lastne proizvode in na proizvodnjo....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Domnevam: Če ni knjig odkupil od omenjenega drugega sp (ki pa je bil najbrž on sam?) ali prevzel zalog kot nadaljevanje sp, potem nabavne vredosti ali začetne zaloge ni in gre dosežena prodajna vrednost v celoti v dobiček. lp
neni
Začetnik
Začetnik

Napisane knjige so bile prej pri popoldanski dejavnosti žene (s.p.) sedaj je ona zaprla dejavnost in ima sam - samozaposlen - in bi bile te knjige prenešene kot zaloga (kakšne vrste?)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Ali je prevzel njen sp - nadaljevanje dejavnosti?
neni
Začetnik
Začetnik

Ni prevzel njene dejavnosti. Ona je imela storitveno dejavnost nato je zaradi izdaje knjig menda odprla še založnišvo. Sam pa ima storitveno dejavnost - svetovanje, vendar ker so knjige še na zalogi, jih sedaj prodaja preko s.p., prej pa je menda izplačilo zanj bilo izvedeno preko avtorske pogodbe.
starči
Super računovodja
Super računovodja

...potem nabavne vredosti ali začetne zaloge ni in gre dosežena prodajna vrednost v celoti v dobiček. lp
neni
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za odgovor! Sem pa še enkrat preverila: žena s.p. ni vodila nič zalog (enostavno knjigovodstvo) in je imela str.tiska, izplačilo avtorske pogodbe in pri prodanih knjigah prihodek. Torej bom sedaj tudi jaz knjižila samo izdani račun 120/7.
LP
Odgovori