odpoved in dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zlatka
Novinec
Novinec

odpoved in dopust

Odgovor Napisal/-a zlatka »

Zanima me, kako je z izrabo starega dopusta med odpovednim rokom.

Odpovedni rok imam do konca tega leta in imam še dva tedna starega dopusta. Tega dopusta ne morem prenesti na novo službo.

Kako je s koriščenjem tega dopusta, ali imam pravico porabiti ta dopust v času odpovednega roka? Šef mi pravi, da mi dopusta ne bo mogel dati. V pogodbi imam tudi zapisano, da lahko dopust koristim samo po odobritvi nadrejenih. Kako je s tem?

Hvala za odgovor.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če vam delodajalec ne omogoči koriščenja dopusta, lahko zahtevate ob odhodu odškodnino za neizkoriščen dopust. Malo pobrskajte po Zakonu o delovnih razmerjih.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:ssram: Zlatka, 166. člen ZDR pravi, če vam delodajalec ne odobri koriščenja letnega dopusta med odpovednim rokom, lahko zahtevate oz. se dogovorite za odškodnino za neizrabljeni letni dopust, ki je dovoljen le ob prenehanju delovnega razmerja. Pisno vložite vlogo za koriščenje letnega dopusta in omeniti tudi denarno odškodnino za neizrabljeni dopust, ter vstrajajte, da se dogovorita ali za dopust ali za odškodnino - seveda - vse v pisni obliki. Lp-TITA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Delodajalec vam je po ZDR dolžan ponuditi pravico do koriščenja dopusta. V kolikor vam tega ne omogoči, oziroma če vam iz objektivnih razlogov skladno z ZDR ni mogel nuditi in vam v zameno ne izplača odškodnine, je to kršenje ZDR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori