Pozdravljeni!
Prosim za pomoč pri zahtevku za vračilo DDV iz Avstrije. V Metroju sem nakupil blago, plačal ddv zdaj pa me zanima kje dobiti obrazec (če obstaja) , na kateri urad poslati in kaj vse je potrebno poleg računa še predložiti.
Se zahvaljujem.
ddv metro
Moderator: Mirko Zbačnik
ne razumem ravno prav vprašanja kako smo kupili "kot davčni zavezanci ali fizična oseba". Davčni zavezanci smo vendar vsi, kot fizična oseba pa v metroju itak ne moreš kupovati.
Kupil sem kot podjetnik s kartico, ki ti jo izdajo pred nakupom. Zanima me pa ali imajo dve vrsti kartic - za zavezance za DDV in posebej za tiste podjetnike, ki niso zavezanci za ddv.
To velja konkretno zametro. Zanima me pa še za druge trgovine, kjer nimaš njihovih kartica, pa prav tako ob nakupu plačaš ddv. Imaš ga pa pravico zahtevati nazaj ( kar je nad 36 €).
Pozdrav!
Kupil sem kot podjetnik s kartico, ki ti jo izdajo pred nakupom. Zanima me pa ali imajo dve vrsti kartic - za zavezance za DDV in posebej za tiste podjetnike, ki niso zavezanci za ddv.
To velja konkretno zametro. Zanima me pa še za druge trgovine, kjer nimaš njihovih kartica, pa prav tako ob nakupu plačaš ddv. Imaš ga pa pravico zahtevati nazaj ( kar je nad 36 €).
Pozdrav!
če imate METROjevo kartico, ste na blagajni naredili napako, saj vas vedno vprašajo ali potrebujete račun z davkom ali brez.
če poveste svojo ID številko (drugje, ne v metroju) bi vam morali PRAVILOMA izdati račun brez davka. napisala sem praviloma, ker tega ne počnejo povsod. konkretno IKEA, nikoli ne izda računa brez njihovega davka. potem morate pa na en šalter, kjer vam denar vrnejo. delo zaradi dela.
BDW davčni zavezanci niso vsi.
če poveste svojo ID številko (drugje, ne v metroju) bi vam morali PRAVILOMA izdati račun brez davka. napisala sem praviloma, ker tega ne počnejo povsod. konkretno IKEA, nikoli ne izda računa brez njihovega davka. potem morate pa na en šalter, kjer vam denar vrnejo. delo zaradi dela.
BDW davčni zavezanci niso vsi.
ponavadi na metroju poskrbijo še preden gredo nakupovat, da dobijo kartico in potem rečejo original račun brez davka.
drugače je pa v tujini različno:
- daš jim ID številko in je dovolj
- dobro je, da imaš kopijo potrdila, da si davčni zavezanec
- žig, da vidijo, da si podjetje...
v glavnem - račun MORA biti brez davka, če ste davčni zavezanec.
tako dolgo komplicirajte, da vam izstavijo račun brez ddv...in tudi plačate znesek brez ddv...
v metroju sem pa kupovala kot fizična oseba. imela pa sem kartico prijateljice.
drugače je pa v tujini različno:
- daš jim ID številko in je dovolj
- dobro je, da imaš kopijo potrdila, da si davčni zavezanec
- žig, da vidijo, da si podjetje...
v glavnem - račun MORA biti brez davka, če ste davčni zavezanec.
tako dolgo komplicirajte, da vam izstavijo račun brez ddv...in tudi plačate znesek brez ddv...
v metroju sem pa kupovala kot fizična oseba. imela pa sem kartico prijateljice.