Razni nakupi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Razni nakupi
Vzemimo, mislim da v praksi kar pogost primer, ko podjetnik svojim nadobudnežem (vnukom, nečakom) kupi kakšno stvar. Ker ima ta nakup značaj privatnosti, je 100% davčno nepriznan odhodek. Ali to lahko razumemo tudi kot drugi prejemek iz delovnega razmera, boniteto zaposlenega?
Mirko
Mirko
Ta primer je najbližje nagradi, stimulacijo bi jaz obračunala. Lahko pa pobrskate po spletu. Brala sem, da lahko podjetje kupi otrokom delavcev darila. Če vam bo kaj pomagalo.
Doživela sem že, da je direktor kupil damske vložke s poslovno kartico. Ni mi jasno, kako nekateri še zdaj ne ločijo poslovnih in privat stroškov.
lp
Doživela sem že, da je direktor kupil damske vložke s poslovno kartico. Ni mi jasno, kako nekateri še zdaj ne ločijo poslovnih in privat stroškov.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mirko, jaz take račune vedno kar izločim in jih ne poknjižim, če so plačani z gotovino. Sploh pa pri s.p., poknjižim na 920, pa je. Pri družbah hitro nastane problem, ko si direktor hoče povrniti "založeno" gotovino ali pa račun (na katerem so tudi take reči) preprosto plača iz trr.
V praksi gre pri nas to tako: direktorji plačujejo določene stvari v gotovini ( v dovoljeni višini). Da se izognem vodenju blagajne, te račune knjižim na 285 in zneske občasno prenakažem iz trr na direktorjev (ali delavčev) osebni račun. Potem me včasih vprašajo: "Ti, koliko pa imam za dvignit?" in povem znesek, zmanjšan za take "primere". Res gre za majhne zneske, zdi se mi nespametno, da bi za take drobnjarije pošiljala REK-e. Za tiste 5% sem že večkrat slišala, da jih je konec leta vseeno treba vpisati v dohodnino, samo med letom niso obdavčeni.
Pa vedno sitnarim in jim fotokopiram Pravilnik o davčno priznanih stroških, pa nič! Ko je pa tako fletno kupiti kakšne barvice ali plastelin na firmo!
V praksi gre pri nas to tako: direktorji plačujejo določene stvari v gotovini ( v dovoljeni višini). Da se izognem vodenju blagajne, te račune knjižim na 285 in zneske občasno prenakažem iz trr na direktorjev (ali delavčev) osebni račun. Potem me včasih vprašajo: "Ti, koliko pa imam za dvignit?" in povem znesek, zmanjšan za take "primere". Res gre za majhne zneske, zdi se mi nespametno, da bi za take drobnjarije pošiljala REK-e. Za tiste 5% sem že večkrat slišala, da jih je konec leta vseeno treba vpisati v dohodnino, samo med letom niso obdavčeni.
Pa vedno sitnarim in jim fotokopiram Pravilnik o davčno priznanih stroških, pa nič! Ko je pa tako fletno kupiti kakšne barvice ali plastelin na firmo!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Opažam, da imamo zadnje čase na temle našem forumu same čudne besede, jaz sem zadnjič zakurila s kozo, matina sedaj z vložki. Zgleda, da smo že vsi siti tega računovodstva in sprememb po hitrih postopkih.
Mirko, jaz račune, ki jih šef kupi za darila nečakom in ostalim ne dajem v kjige, že tako je dovolj ostalih kriznih zadev zato to raje kar izpustim. Če plača iz trr pa poknjižim na 9200 tako kot privatne (elektriko, komunalo,mobije, ...itd.)
Lidija
Mirko, jaz račune, ki jih šef kupi za darila nečakom in ostalim ne dajem v kjige, že tako je dovolj ostalih kriznih zadev zato to raje kar izpustim. Če plača iz trr pa poknjižim na 9200 tako kot privatne (elektriko, komunalo,mobije, ...itd.)
Lidija
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Kaltrzic. Vi ste verjetno mislili znesek davka po odbitku, od katerega se akontacija dohodnine ne plača. Ta je 2% povprečne plače RS. Pri prejemkih fizičnih oseb, ki prejmejo manj kot 2% izplačila za opravljeno delo, ni treba plačati akontacije, vendar se ti dohodki upoštevajo pri dohodnini.
Mirko. 17. člen Zakona o dohodnini sem pogledala, vendar nisem našla 5%. Je mogoče to v novem zakonu?:)
lp
Mirko. 17. člen Zakona o dohodnini sem pogledala, vendar nisem našla 5%. Je mogoče to v novem zakonu?:)
lp