obdavčitev s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
natasa6
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ribnica

obdavčitev s.p.

Odgovor Napisal/-a natasa6 »

Pozdravljeni

Zanima me kako je z obdavčitvijo s.p. Kolikor vem je le ta odvisna od višine dobička in da obstajajo trije razredi. Zanima pa me višina tega dobička in stopnja obdavčitve za posamezni razred.

Hvala
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Davčna osnova s.p. se obdavči po dohodninski lestvici, ki je za leto 2008 naslednja:

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1999

na tej povezavi imate tudi prikazane vse olajšave, ki jih lahko uveljavite že pri napovedi dobička od dejavnosti.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
natasa6
Začetnik
Začetnik

potem me pa samo še zanima kaj je bolj ali obstoječi s.p. preoblikovati v d.o.o. in mogoče potem ustvariti poleg še en sp (zaradi dvigovanja denarja) ali pa poleg obstoječega sp-ja ustanoviti d.o.o. in prenesti del poslovanja oziroma trženje na d.o.o. medtem ko proizvodnja ostane na sp

Zanima me predvsem v katerem primeru je lažje poslovanje. Sp bi imeli samo zaradi ugodnosti in bi skrbeli da bi imeli minimalni dobiček in da bi bili samo 16% obdavčeni.

Hvala
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Uf to pa po moje terja že bolj poglobljeni pregled poslovanja.... vsekakor morate vedeti, da dve podjetji pomenitva dvojne (nekatere) stroške. Ko bodo inšpektorji videli, da je lastnik obeh podjetij ena in ista oseba, bodo zelo pozorni in preverjali transakcije med njima, tega se morate zavedati.
Če boste na s.p. izkazovali minimalni dobiček, bo ta obdavčen po 16%, pri d.o.o. bo dobiček ne glede na velikost vedno enako obdavčen (počasi bo stopnja obdavčitve dosegla 20%): V tem je prednost d.o.o., ker pri s.p. so visoki dobički obdavčeni kar juhuhu visoko. Sicer pa tako kot sem rekla - konkreten nasvet za tole bi po moje zahteval malo bolj konkretne podatke in preračune, ali se zadeva splača ali ne.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Stopate v občutljivo področje poslovanja med povezanimi osebami in v stem povezavi v odliv (neobdavčen) dobička.

Poslovanje med s.p-jem in d.o.o.-jem mora potekati po transfernih, to je tržnih cenah!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
natasa6
Začetnik
Začetnik

Tega se vse zavedam, da je potrebno upoštevati transferne cene. Je pa nekaj da bi bilo eno podjetje od očeta drugo pa od sina. Tudi vem da bo potrebno imeti dvojno računovodstvo.

Sedaj smo sp in plačujemo zelo velike zneske davka na dobiček. Prav zaradi tega bi radi prišli na d.o.o., ker je ta fiksa stropnja in se znižuje na 20%. Bi pa radi obdržali oziroma imeli poleg še sp prav zaradi teh ugodnosti, ki jih prinaša predvsem domačih in kar se tiče dvigovanja denarja.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kakšne prednosti za dvigovanje pa so pri s.p.?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Uni, verjetno imate v mislihdvigovanje gotovine; posjetnik lahko po poplačilo svojih obveznosti seveda, prosto razpolaga z gotovino. Voditi morate evidenco pretokov med s.p.-jem in gospodinjstvom.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori