DDV-izvoz

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
juta
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

DDV-izvoz

Odgovor Napisal/-a juta »

Prvič se srečujem z dobavo blaga blaga na Hrvaško.
Ker je Hrvaška 3.država in še ni v EU je to izvoz.
Izvoz je oproščen ddv in se moram na računu sklicevati na 52.člen ZZDV-1(U.l.št. 117/2006.

Ali delam prav?

Je potrebno poslati kakšno poročilo o izvozu, kajti zasledila sem, da je potrebno pri dobavah blaga v EU poslati rekapitulacijsko poročilo o dobavah v EU, za izvoz pa ne nejdem informacij.

Vnaprej se zahvaljujem za informacije.
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: DDV-izvoz

Odgovor Napisal/-a Manca »

juta napisal/-a: Je potrebno poslati kakšno poročilo o izvozu, kajti zasledila sem, da je potrebno pri dobavah blaga v EU poslati rekapitulacijsko poročilo o dobavah v EU, za izvoz pa ne nejdem informacij.
rekapitulacijsko poročilo je potrebno pošiljati, ker davčna nima podatkov; da se sledi v katero državo je šlo blago; če prekoračite prag, je potrebno pošiljati poročilo tudi carini - intrastat...
pri "pravem" izvozu, pa vse te podatke državne inštitucije že dobijo. zato ni potrebno nobenega dodatnega poročanja...

pri izvozu pazite, da boste dobili potrjen izvozni papir - včasih bil ECL, kaj točno pa je zdaj pa ne vem (EUL?). drugače morate plačati davčni davek - 20% ali 8,5% odvisno od blaga, ki ga prodajate.
(enako kot recimo morate imeti neko potrjeno listino - mi imamo dobavnice in transportne listine - pri dobavi blaga v drugo državo članico)
davčna želi namreč potrdilo, da je šlo blago iz naše države in da vsled tega ni bil obračunan davek....
juta
Začetnik
Začetnik

DDV-izvoz

Odgovor Napisal/-a juta »

Hvala za hiter odgovor.

Kaj pa člen, na katerega se sklicujem pri uvozu. Je pravilen ta, ki sem ga navedla?
Odgovori