Osnovna sredtsva + obdavčite zasebnikov izračun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Osnovna sredtsva + obdavčite zasebnikov izračun

Odgovor Napisal/-a Pettra5 »

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Jaz sem od lastnika prostora, kjer opravljam dejavnost kupila notranjo opremo in za vse to sva sestavila pogodbo in dala na pogodbo skupen znesek nakupa.Sedaj pa je potrebno popisati kmalu osnovna sredstva in me zanima ali je potrebno pridobiti od bivšega lastnika te opreme nabavne vrednosti na količino, da lahko zadevo popišem? Namreč zraven je tudi nekaj drobnega inventarja, drugače pa je oprema za frizaerski salon..haube, omar,stoli, mize, racunalnik, feni,...itd..kaj je najbolje v tem primeru. Zadevo sem kupila in sedaj imam samo pogodbo in ne posameznih cen..kaj mi svetujete...

In se eno vprasanje glede izračuna davčne osnove-obdavčitev za s.p.- jaz sem z dejavnostjo dejansko pričela s 1.9. , podjetje s.p. pa je ustanovljeno 18.8.2008..ali moram tudi jaz oddati do konec novembra za izračun, ker berem vse te stvari sedaj in nisem čisto prepričana.

Hvala ze vnaprej.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Celotna pogodbena vrednost se nanaša na večjo količino različnih osnovnih sredstev, ki imajo tudi različno življenjsko dobo - in tudi različno davčno priznano stopnjo amortizacije, zato bi morali imeti podatke tudi o vrednosti posameznega sredstva. Če ugotavljate davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, potem posamezna vrednost za vas ni toliko pomembna, ker pač ne izračunavate amortizacije. Če pa ugotavljate davčno osnovo na podalgi dejanskih prihodkov/odhodkov pa morate razpolagati s posamezno vrednostjo sredstva, saj je od tega odvisen znesek amortizacije.

Do konca novembra oddajajo samozaposleni davčnemu organu zahtevo za ugotavljanje dohodka pri opravljanju dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov za leto 2009. Kolikor pa prehajate iz ugotavljanja davčne osnove iz normiranih odhodkov na dejanske odhodke/prihodke, ker ne izpolnjujete več pogojev, pa morate davčnemu organu sporočiti način vodenja poslovnih knjig (enostavno, dvostavno) najkasneje do 31.12. za naslednje leto.

Ker ste pričeli z dejavnostjo med davčnim/poslovnim letom 2008, ste način ugotavljanja davčne osnove ali način vodenja poslovnih knjig za letošnje leto sporočili ob odprtju s.p-ja oziroma vpisu/priglasitvi v poslovni in davčni register.

Če pa ne boste ničesar spreminjali, pa ni sporočanja davčnemu organu: ne do 30.11. in ne do 31.12.

lp
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Najprej najlepša hvala za vašo pomoč in odgovor.
Zadeva je še v tem,da t a sredstva niso nova in da je bila vrednost ocenjena priblizno za vse skupaj in seveda za manj kot je bilo kupljeno.Znesek je bil vse skupaj 4000 eur. Ali potem porazdelim jaz osebno priblizno koliko kaj stane ali se napise nek sklep o porazdelitvi cen za osnovno sredstvo in drobni inventar in tako upošteva?

Malo je zoprna zadeva res. Imam podpis od bivse lastnice, papir kjer je vse gor navedeno ni pa cenovno opredeljeno koliko kaj stane, da je prislo do zneska 4000 eur. Ali napisem kaksen sklep,da se zadeva obrazlozi zakaj je tako?kaj mislite?

Glede izracuna osnove, sem pa malo zmedena, ker tega ravno ne razumem. Ko sem odprla podjetje napises kako se vodijo poslovne knjige in jaz jih vodim enostavno..podjetje pa deluje dejansko od 1.9.2008 in od takrat pa do konec leta mi ni ravno logicno bilo , da moram kaj oddati. Po tem kar ste mi napisali meni ni potrebno nic oddati..sele naslednje leto, kajne?

Ce bi sla pa na rac.servis bi pa morala sporociti kdo mi vodi knjige, kajne?
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Če ugotavljate davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, potem posamezna vrednost za vas ni toliko pomembna, ker pač ne izračunavate amortizacije. Če pa ugotavljate davčno osnovo na podalgi dejanskih prihodkov/odhodkov pa morate razpolagati s posamezno vrednostjo sredstva, saj je od tega odvisen znesek amortizacije.

KAKO PA JAZ VEM KJE UGOTAVLJAM DAVČNO OSNOVO? Do sedaj nisem še nič ugotavljala..saj vem,da se smešno sliši ampak meni referentka ni nič od tega svetovala.

Mi lahko tukaj pomagate in poveste kako ugotavljati davčno osnovo?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Mi lahko tukaj pomagate in poveste kako ugotavljati davčno osnovo?

A spet težiš!
Že tretjič! Še v mlinu se samo dvakrat pove!

Za pojasnilo morebitnim nepoučenim :
dotična se je čudila: Kva, a je tok kompliciran?
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Starčni..na tvoje komentarje se ne oziram, tebi pa ni potrebno odgovarjati na moja vprašanja. Sama se še učim in tudi ti si se nekoč učila, da si prišla do ustreznega znanja!!!!! Ali si mogoče ravno ti izjema?

Pa ne tezim ampak z veseljem spoznavam računovodstvo in se učim novih stvari, ki me zelo veselijo.

Lep pozdrav,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pettra5 - le mirno kri, mogoče res niste še nič ugotavljali - Starči - nekateri moramo pač zadevo slišati večkrat... :oops: ... :spomezik: . Zadeva je sila preprosta.

Verejtno veste, da smo s.p.-ji, taki in drugačni obdavčeni od davčne osnove, ki je razlika med prihodki in stroški, če malce poenostavim, je to dobiček.

V kolikor ugotavljate davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, to pomeni, da se vam prizna določen delež odhodkov pri vsaki zaračunani storitivi, vejretno je to 25 %. Če pravite storitev pravni osebi, ali fizični osebi, ki opravlja dejavnsot (s.p.-ju), je plačnik dolžan nemesto vas plačati davčni odtegljaj v višini 25 % od osnove, v kolikor so to fizične osebe, oddajate vsake tri mesece poročilo na DURS, da vam odmeri davčni odtegljaj.

Če pa ugotavljate davčno sonovo na podlagi dejanskih odhodkov, kar pomeni, da je prihodek zaračunana sotitev/izdelek, stroški so pa so na primer material, prispevki, amortizacija.... . Mogoče je kljub emu dobro, da osnovna sredstva vrednostno razdelite. Kdo ve, mogoče boste že nalsednjo davčno obdobje ugotovili, da je za vas ugodneje ugotavljati davčno osnovo na ppodlagi dejanskihh odhodkov. To je v primeru, ko vaši stroški predstavljajo večji delež od priznanih, normiranih odhodkov. Mogoče ne bi bilo odveč, če obiščete kakega računovodjo, da vam da osnovna navodila glede evidenc, ki jih kljub temu, da za vas računovodstvo sedaj ni obvezno, vse objasni. Ste mogoče že pomislili, kaj je za vas ugodneje, glede na to, da so tudi prispevki stroški?

Svetujem vam, da se oglasite pri vaši referentki na davčni in vem, da vam bo zadevo jasno razložila. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Petra gremo po vrsti:
1) ko ste registrirali dejavnost ste izpolnili tudi obrazec za vpis v davčni register: DAVČNI PODATKI, kjer ste v zap.. 2a: Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti vpisali podatke o predvidenih prihodkih, predvidenih odhodkih ter ugotovili davčno osnovo (je razlika med prihodki in odhodki), ki je bila podlaga za izračun predhodne akontacije (zap.4 v okviru sklopa 2.a.). V naslednji zaporedni številki pa ste izračunali znesek predhodne akontacije, ki jo morate plačevati v letu 2008. Če ste mesečni zavezanec ste prvo akontacijo plačali 10.9. za avgust (sorazmerni del), naslednjo 10.10. za september..... in zadnjo 10. januarja 2009 za december 2008. Bolj verjetno je, da ste trimesečni zavezanec (to je razvidno iz obrazca) - plačujete akontacijo 10. v mesecu po preteku trimesečja: ker ste pričeli opravljati dejavnost (podatek iz zap. 2.a.3.= datum pričetka dejavnosti) že v avgustu je zapadla prva trimesčna akontacija za obdobje julij-sept. 10. oktobra, naslednja pa bo zapadla 10.01.2009 za obdobje oktober-december. Torej: v roke obrazec DAVČNI PODATKI IN POGLEJTE.
2) ker sami pravite, da vodite poslovne knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva (to ste navedli tudi v zap. 3 istega obrazca: obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig) pomeni, da ugotavljate davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov/odhodkov. Tako so vaši prihodki: zaračunane storitve, ki jih opravljate; morebitne pozitivne obresti iz poslovnega računa....... Vaši odhodki/stroški: osnovni material, ki ga potrebujete za opravljanje dejavnosti,poraba električne energije, vode; razne storitve za telefon, mobitel; članarina obrtni zbornici, ki je zaenkrat še obvezna, saj opravljate obrtno dejavnost - frizerstvo; prispevki za socialno varnost, ki jih plačujete od zavarovalne osnove zase (npr. od minimalne plače); amortizacija osnovnih sredstev.....In, ker morate izkazovati stroške po vrsti stroška, boste za amortizacijo potrebovali nabavno vrednost sredstev, ki ste jo nabavili po pogodbi. Vrednost lahko določite na podlagi: tržne vrednosti posameznega sredstva, pri čemer upoštevate starost sredstva in s tem njegovo izrabljenost ali preprosto, kakšna bi bila vrednost za staro osnovno sredstvo ali pa cena za novo sredstvo je toliko...staro je toliko let...., če bi sami obračunali amortizacijo po določeni stopnji (npr. 20%-ov) bi bila sedanja vrednost sredstva toliko...... In ta vrednost je npr. nabavna vrednost sredstva. Sicer pa skušajte porazdeliti celotno vrednost na "vitalna sredstva"??? Kaj pa vrednosti teh sredstev v času prodaje, ki jih je izkazovala v poslovnih knjigah prodajalka????

3) kaj morate oddajati do konca leta: z vidika računovodenja/davčnega vidika do konca leta ne oddajate ničesar. Z vidika poravnavanja obveznosti pa morate vsak mesec: plačati prispevke za socialno varnost (do 15. v mesecu za pretekli mesec); plačati predhodno akontacijo dohodnine v odvisnosti ali ste mesečni ali trimesečni zavezanec....

4) po poteku poslovnega leta/koledarskega leta/davčnega obdobja boste izdelali: davčni obračun za obdobje od pričetka opravljanja dejavnosti do 31.12.2008, bilanco stanja na dan 31.12.2008, izkaz poslovnega izida za obdobje od pričetka opravljanja dejavnosti do 31.12.2008, ki jih boste oddali do 31.03.2009: davčni obračun davčnemu organu, bilanco stanja in izkaz poslovnega izida pa AJPES-u.
V davčnem obračunu boste ugotovili dejansko davčno osnovo od katere boste izračunali obveznost za davek/dohodnino iz dejavnosti. Razliko (premalo plačano akontacijo) boste potem poravnali v 30 dneh po oddaji davčnega obračuna (skrajni rok je 30.04., če oddate obračun 31.03.).

5) davčni organ bo upošteval vse vaše dohodke iz leta 2008 (iz delovnega razmerja, iz dejavnosti, morebitne druge obdavčljive dohodke, ki ste jih prejeli v letu 2008) ter vam poslal informativni izračun dohodnine za leto 2008.

In na koncu še nasvet: četudi boste zaupali vodenje poslovnih knjig zunanjemu izvajalcu (tudi ta podatek ste vpisali v obrazec iz točke 1.; kolikor ga boste spremenili, morate to javiti davčnemu organu - gre za spremembo podatkov vpisanih v davčni register zavezancev), boste kot podjetnica morali obvladati določena področja, ki se nanašajo bodisi na računovodenje bodisi na obdavčenje fizične osebe. Zato "najdite" sredstva in se udeležite kakšnega osnovnega seminarja na to temo ali pa poiščite strokovno osebo, ki vas bo postopoma vpeljala v to področje. Verjamem, da se ne morete naučiti osnov v nekaj tednih/mesecih, saj bi bilo v nasprotnem primeru odveč šolanje ekonomskega kadra najmanj 4 leta (če govoriva o srednjem izobraževanju, kjer dobijo slušatelji vsaj neko osnovno znanje o tem kaj je konto, bilanca, strošek/odhodek; prihodek......).

lp
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Najepša hvala za pomoč.

Glede nakupa osnovnih sredstev je pa tako,dopisu kjer piše,da sem odkupila opremo in inventar sva podpisani kot fizicni osebi. se pravi da fizicna oseba proda fizicni osebi in ne kot podjetje fizicni osebi. Kako pa sedaj lahko ocenim vrednost o.s.? Ali se lahko naredi nek sklep kjer ocenim vrednost posamezne opreme, ker ni nic novega?
Pettra5
Začetnik
Začetnik

Mirko in slovan res hvala vama za prijaznost in pomoč. :-)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Samostojni podjetnik, lahko opremo, ki jo je nabavil za svojo dejavnost pred registracijo lahko prenese v svoje poslovne knjige. Navadno je podlaga za knjiženje račun ali pogodba. Vsekakor pa moramo upoštevati tudi tržne cene osnovnih sredstev v primerih, ko gre za starejšo opremo. Verjetno je, da je pogodbena vrednsot v vašem primeru tudi tista, ki jo prizna trg. V poslone knjige vnešemo opremo po t.i. pošteni vrednosti. Ali je tu res nujno potreben cenilec, glede sorazmerno malih vrednsoti pa nisem ravno prepričan.

Slovenski računovodski standard 11.46 opredeljuje pošteno vrednost kot znesek, za katerega je mogoče zamenjati sredstvo, s katerim je mogoče poravnati obveznost ali zamenjati podeljen kapitalski inštrument med dobro obveščenima in voljnima strankama v poslu, v katerem sta enakopravna in neodvisna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori