kontola pri s.p.ker je prejel subv.iz eu sredstev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hoper1
Začetnik
Začetnik

kontola pri s.p.ker je prejel subv.iz eu sredstev

Odgovor Napisal/-a hoper1 »

novo odprti s.p. je prejel pomoč iz eu sredstev.sedaj je dobil kontrolo kjer hočejo tudi točno videti knjižbe oz. mora biti ˇˇ ločeno računovostvo ˇ
ali kdo ve kaj to točno pomeni oz.ima že kdo izkušnje s tako kontrolo
ker so bila sredstva namenjena za plačilo prispevkov za dve leti sem poknjižila takole: prejeta sred.1100/966 4.500 eur
obračun prisp. 484/282 225,07 eur 1/24 t.j. 187,50 pa na 966/785

:oops: prosim za kakšno mnenje oz.nasvet :?
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Tudi jaz sem tako knjižila oz. tako knjižim s tem, da sem nastavila stroškovno mesto - subvencije ZZS, ter prispevke na kto 484 knjižim na to SM. Jaz mislim, da se nimate kaj bati, saj knjižimo pravilno.
Prosim vas, če se še kaj oglasite po kontroli in napišete kako je šlo oz. če je vse ok? Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem tudi zadostuje dolgoročno razmejevanje prek razreda 9 in evidentiranje prihodkov skladno s namensko porabo, kot ste opisali.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
zakladničarka
Računovodja
Računovodja

Možna je še ena varijanta, da se znesek subvencije ne deli na 24 mes., temveč se porablja v znesku prispevkov, kar pomeni, da se subvencija porabi prej kot v 24.mes.. SRS 10. pravi takole:

10.45. Državne podpore so zneski, ki jih dobi podjetje od države ali lokalne skupnosti neposredno iz proračuna, prek organov države ali lokalne skupnosti oziroma prek drugih uporabnikov proračunskih sredstev za določene namene. Kot državne podpore pa se ne štejejo zneski, pridobljeni v poslih med izplačevalci javnih sredstev in podjetjem, ki jih ni mogoče razlikovati od njegovih običajnih trgovinskih poslov. Državne podpore za pridobitev osnovnih sredstev se porabljajo skladno z obračunano amortizacijo. Dolgoročne časovne razmejitve iz prejetih državnih podpor za pokrivanje drugih stroškov se porabljajo skladno s pojavljanjem stroškov, za pokrivanje katerih so bile prejete.

Mirko, najbrž bom popravljala knjižbo. Upam, da se bo hoper1, oglasil in povedal, kaj je prav! lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To sem imel v mislih, kar se mi zdi tudi logično. Če namensko porabimo sredstva, tako tudi evidentiramo, a ne?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Samo pripomba, ki se bo morda zdela dlakocepska:

Ker ( če) je subvencija namenjena za pokrivanje prispevkov za dve leti, jo je treba razdeliti na 24 mesecev. Če so (ali bodo v naslednjem letu) prispevki dejansko višji, krije subvencija samo del prispevkov, kar je po mojem v skladu s SRS 10.45. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jaz sem s subvencijo kril prispevke prvih devetih mesecev; tako mi je "ugodneje" vplivalo na davčno osnovo, ker v prvem letu ni tako velika.
Mirko Slika
hoper1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a hoper1 »

V pogodbi sicer piše,da s.p. ne sme zapreti prej kot v dveh letih, oz. mora biti samozaposlen najmanj dve leti. Če to ni, ima kazen, da vrne znesek, ki je preračunan na štiriindvajsetine. Zato sem tudi sklepala, da znesek razmejim na dve leti. Če pa berem SRS 10.45 , bi pa res dejanski strošek prispevkov porabljala.

lp
neli
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Za porabo subvencije po pogodbi potem zadostuje, da s.p.-ja dve leti ne smete zapreti, kar se pa SRS tiče, pa kot vidite, imamo že deljena mnenja. :spomezik:
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če piše samo namen za prispevke (ne tudi za dve leti), je prav, kot je naredil Mirko. lp
zakladničarka
Računovodja
Računovodja

Danes sem malo bolj analizirala pogodbo za enega podjetnika. Saj v pogodbi ne piše, da je subvenica namenjena pokrivanju prispevkov, temveč za stroške podjetnika ob samozaposlitvi, vendar dobitnik subvencije mora biti samozaposlen najmanj dve leti in redno plačevati prispevke, kar bo dokazoval s potrdilom iz davčne ter izpisom TR.

Potem sem se pogovarjala še z enim podjetnikom, ki tudi dobi subvencijo za samozaposlitev in pravi, da mu je na ZZS (ob podpisu pogodbe) referentka rekla, da ves denar ne sme dvigniti z TR, temveč ga mesečno porabljati za prispevke, ker so kontrole na pohodu in mora paziti kako bo ravnal z denarjem.

Sklepam, če je denar za prispevke, potem porabo subvencije knjižimo v znesku prispevkov in ne delimo na 1/24. Tak je, kot piše v SRS. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Potem bi pa morali za čas porebe teh sredstev odpreti poseben TRR... :evil:
Mirko Slika
Odgovori