opravljanje dela preko s.p. za en d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pigameros
Novinec
Novinec

opravljanje dela preko s.p. za en d.o.o.

Odgovor Napisal/-a pigameros »

Pozdravljeni,
imam odprt s.p. ter pogodbeno sodelujem z enim samim d.o.o., saj me je v pogodbi zavezal, da ne smem dela, ki je definirano v pogodbi, opravljati za drugega naročnika oz. na kratko povedano vse kar delam in kar je vezano na pogodbo moram delati preko njega. Dela se v njegovih prostorih, pod njegovimi pogoji, mesečno izstavljam račun glede na opravljeno delo, v glavnem tukaj bi šlo dejansko za elemnte delovnega razmerja.
Zanima pa me, kako celotno to zadevo preganja davčna uprava? Namreč slišal sem, da v kolikor se dokaže odvisno razmerje, mora delodajalec za delavca (v tem primeru mene kot s.p.) za nazaj plačati vse davke in prispevke. Kaj pa to pomeni zame? Ali mi država vrne vse plačane prisevke? Mogoče, kdo ve kako celotna zadeva funkcionira v kolikor tako dejanje prijaviš?
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Ne razumem čisto ali želite najti način, da bi tako delo opravljali brez težav z davkarijo ali želite tega delodajalca prijaviti. Vsekakor je tak način dela preko pogodbe z s.p.jem postal praksa prav zaradi preveč stroškov, ki jih ima delodajalec z delavci in preveč težav, ki jih delodajalec ima, če delavca ne rabi več. Če je odnos med delodajalcem oz. d.o.o., ki nudi delo in s.p jem korekten, je tako delo za oba bolj ugodno. Vi kot s.p. pa lahko v preostalem času najdete še kakšno drugačno delo s katerim dodatno zaslužite. Če pa odnos ni korekten, raje prekinite pogodbo in si poiščite drugo delo, saj tožarjenje vam ne bo prineslo dobička, ne glede ali dobite prispevke povrtnjene ali ne.
Lp
DECO
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V tej zadevi ima "posel" značaj delovnega razmerja, tudi glede omejitve dela z drugimi. Kot samostojni podjetnik samostojno sklepte posle s komer koli, vaša stranka vam tega po mojem ne sme preprečiti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dime
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a dime »

Stranka vam sklepanje pogodb z drugimi ne more preprečiti razen če imate v pogodbi s stranko, pri kateri delate in v katerih prostorih delate, takšno klavzulo. Če pa dela ne opravljate pri njem, pa vam živ bog ne more preprečiti sklepanje pogodb v svojo korist.
Odgovori