Eden šolski primer imam za vse vas: za potrebe svoje seminarske naloge bi rad vedel, če štejemo potni nalog k izvirnim ali izvedenim knjigovodskim listinam? Na spletu sem našel konfuzne podatke, eni pač trdijo tako, drugi spet drugače. Kmečka pamet pa mi pri branju SRS tudi ne pomaga, saj ima potni nalog v različnih situacijah različne sestavine in priloge...
Sam bi rekel, da je izvirna listina, saj izvedene k. listine sestavimo na podlagi knjigovodskih podatkov iz izvirnih k. listin. Dandanes, ko ni več cestninskih listkov ter vsakič tudi ne greš s posl. partnerjem na kavo, da bi zraven vzel še račun, so najpogostejša priloga mojim potnim nalogom kar potrdilo/kratko poročlo o poslovnem obisku, ki je bilo podpisano ter požigosano s strani obiskane stranke. To seveda ni nikakršna k. listina, torej sklepam, da je sam potni nalog izvirna k. listina.
Je mogoče, da ni ne eno ne drugo? A je kje predpisano, kaj sploh je?
Primer konfuznega članka z neta (sicer starega nekaj let), s katerim se v mnogočem ne strinjam:
Najlepša hvala vnaprej!* 21.4 govori o izvirnih in izpeljanih knjigovodskih listinah. Tukaj standard opredeljuje potni nalog kot izpeljano knjigovodsko listino, ki nastaja v knjigovodstvu na podlagi izvirnih knjigovodskih listin.
Ker je potni nalog izpeljana knjigovodska listina, nastaja na podlagi izvirnih knjigovodskih listin. Potni nalog bi moral imeti za podlago izvirno listino, na primer cestninski listek s službene poti. A tega se vedno ne dobi, saj se ne vozimo vedno le po avtocestah. Kaj storiti, če potni nalog nima izvirne listine? Upravičenost do povračila potnih stroškov lahko izkazujemo tudi drugače, na primer z delovnim nalogom, ki ima podpis stranke, ki smo jo obiskali na terenu. Lahko je iz samega potnega naloga razvidno, da je bila na podlagi dobavnice, naročilnice ali računa pot res opravljena in podjetju potreben strošek.
DC