Pozdravljeni!
Moja tašča se je upokojila dne 29.9.2008 in še ni dobila izplačane odpravnine. Do kdaj ji mora delodajalec izplačati odpravnini, je kje to zapisano v zakonu? Kaj lahko stori v nasprotnem primeru? Na koga naj se obrne?
Hvala za pomoč.
Odpravnina
Moderator: Mirko Zbačnik
O tem govori 132. člen Zakona o delovnih razmerjih, upoštevati pa je potrebno predvsem kolektivno pogodbo dejavnosti:
Izpis 1. odstavka Zakona o delovnih razmerjih:
V primeru upokojitve pripada delavcu ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi, odpravnina v višini .........
Določilo "ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi" (ko mu dejansko preneha delovno razmerje) razumem, da se odpravnina izplača z zadnjo plačo, ki jo prejme delavec.
lp
Izpis 1. odstavka Zakona o delovnih razmerjih:
V primeru upokojitve pripada delavcu ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi, odpravnina v višini .........
Določilo "ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi" (ko mu dejansko preneha delovno razmerje) razumem, da se odpravnina izplača z zadnjo plačo, ki jo prejme delavec.
lp
Najlepša hvala za informacije.
Kaj pa če podjetje ne izplača odpravnine z zadnjo plačo, ker naj bi bilo nelikvidno (po moje je to le izgovor)? Kaj lahko storimo v tem primer, da se ne bi obrisali pod nosom? V kakšne roku lahko vložimo pritožbo npr. na inšpekcijo dela ali mogoče tožbo na sodišče, da zadeva ne bi zastarala?
Kaj pa če podjetje ne izplača odpravnine z zadnjo plačo, ker naj bi bilo nelikvidno (po moje je to le izgovor)? Kaj lahko storimo v tem primer, da se ne bi obrisali pod nosom? V kakšne roku lahko vložimo pritožbo npr. na inšpekcijo dela ali mogoče tožbo na sodišče, da zadeva ne bi zastarala?
Denarne terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v petih letih - 206. člen ZDR.
Mislim, da vam inšpekcija ne more pomagati, lahko pa morda grožnja z inšpekcijo delodajalca prestraši, da vam izplača odpravnino. Seveda pa lahko greste na posvet na inšpekcijo.
Najprej pa vam svetujem pisni zahtevek, da vam bivši delodajalec izplača odpravnino, ki ga pošljete priporočeno s povratnico.
Mirjana
Mislim, da vam inšpekcija ne more pomagati, lahko pa morda grožnja z inšpekcijo delodajalca prestraši, da vam izplača odpravnino. Seveda pa lahko greste na posvet na inšpekcijo.
Najprej pa vam svetujem pisni zahtevek, da vam bivši delodajalec izplača odpravnino, ki ga pošljete priporočeno s povratnico.
Mirjana
Ja, seveda je. Opravičujem se, če sem bila nejasna. Glede inšpekcije sem mislila na to, da oni sicer lahko napišejo kazen in naložijo izplačilo odpravnine, toda ni nujno, da bo delodajalec to tudi naredil, ker inšpekcijska odločba menda ni izvršilni naslov in je treba kljub odločbi inšpekcije na sodišče, če vam ne plača. Glede tega vam lahko natančno povejo na inšpekciji.
Mirjana
Mirjana