Plačevanje z gotovino
Moderator: Mirko Zbačnik
Plačevanje z gotovino
Kot zasebnik sem v decembru odprl dejavnost. Prejel sem en račun, ostala dejavnost pa se bo pričela šele v januarju naslednjega leta. Račun sem poravnal z gotovino iz gospodinjstva. Obveznosti do dobavitelja so torej poravnane. Knjigovodstvo vodim enostavno. Ali je potem v bilanci terjatev do podjetnika ali ne? V naslednjem letu bi rad resno pričel dejavnost in ne želim slabih bilanc 
Prejeti račun se nanaša na:
- določen odhodek/strošek: vpišete ga v knjigo prihodkov in odhodkov glede na vrsto stroška/odhodka;
- hkrati pa je to pretok iz gospidnjstva v podjetje: s.p.-podjetje izkazuje obveznost do gospodinjstva in če ne boste imeli nobenih sprememb do konca leta, bo sestavni del kapitala zasebnika. Kolikor pa boste izkazovali negativni poslovni izid (samo stroške iz te fakture), bo končni rezultat nič: negativni poslovni izid (minus); obveznost do gospodinjstva = 0
lp
- določen odhodek/strošek: vpišete ga v knjigo prihodkov in odhodkov glede na vrsto stroška/odhodka;
- hkrati pa je to pretok iz gospidnjstva v podjetje: s.p.-podjetje izkazuje obveznost do gospodinjstva in če ne boste imeli nobenih sprememb do konca leta, bo sestavni del kapitala zasebnika. Kolikor pa boste izkazovali negativni poslovni izid (samo stroške iz te fakture), bo končni rezultat nič: negativni poslovni izid (minus); obveznost do gospodinjstva = 0
lp
Mene pa zanima ali je plačevanje prispevkov odvisno tudi od datuma odprtja njegovega s.p.-ja. Prim. če je "sonček5" s.p. odprl z dnem 5.12.208 ali pa če je s.p. odprl z dnem 21.12.2008. Je v obeh primerih obvezan plačevati prispevke za december?
Tudi sama imam namreč primer, da imam s.p. odprt od dne 15.2.2008. Ali bi v tem primeru morala plačati prispevke že za februar?
Hvala za odgovor,
Ana
Tudi sama imam namreč primer, da imam s.p. odprt od dne 15.2.2008. Ali bi v tem primeru morala plačati prispevke že za februar?
Hvala za odgovor,
Ana