Plačevanje z gotovino

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
soncek5
Začetnik
Začetnik

Plačevanje z gotovino

Odgovor Napisal/-a soncek5 »

Kot zasebnik sem v decembru odprl dejavnost. Prejel sem en račun, ostala dejavnost pa se bo pričela šele v januarju naslednjega leta. Račun sem poravnal z gotovino iz gospodinjstva. Obveznosti do dobavitelja so torej poravnane. Knjigovodstvo vodim enostavno. Ali je potem v bilanci terjatev do podjetnika ali ne? V naslednjem letu bi rad resno pričel dejavnost in ne želim slabih bilanc :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Prejeti račun se nanaša na:
- določen odhodek/strošek: vpišete ga v knjigo prihodkov in odhodkov glede na vrsto stroška/odhodka;
- hkrati pa je to pretok iz gospidnjstva v podjetje: s.p.-podjetje izkazuje obveznost do gospodinjstva in če ne boste imeli nobenih sprememb do konca leta, bo sestavni del kapitala zasebnika. Kolikor pa boste izkazovali negativni poslovni izid (samo stroške iz te fakture), bo končni rezultat nič: negativni poslovni izid (minus); obveznost do gospodinjstva = 0

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Imeli boste še strošek prispevkov za december, ki se sicer plačajo do 15.1.2009, spadajo pa v strošek leta 2008.
V bilanci stanja bo ta zesek pod terjatvami do podjetnika in pod obveznostmi, če jih ne boste plačali že v decembru.

Mirjana
ana2662
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ana2662 »

Mene pa zanima ali je plačevanje prispevkov odvisno tudi od datuma odprtja njegovega s.p.-ja. Prim. če je "sonček5" s.p. odprl z dnem 5.12.208 ali pa če je s.p. odprl z dnem 21.12.2008. Je v obeh primerih obvezan plačevati prispevke za december?
Tudi sama imam namreč primer, da imam s.p. odprt od dne 15.2.2008. Ali bi v tem primeru morala plačati prispevke že za februar?
Hvala za odgovor,

Ana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Seveda in če jih niste, ste v oktobru dobili izpis z Dursa, po katerem imate dolg po stanju 31.8. lp
ana2662
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ana2662 »

Hvala za odgovor.

Ana
Odgovori