Račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Račun
Izstavim račun za knjigovodske storitve podjetju X za mesec decemer 2008 z datumom računa 8.1.09, dur. 07.01.09. X podjetje si bo račun knjižilo v leto 2008. Jaz, ki sem izstavila račun in je bila opravljena storitev v 1-09 knjižim račun v letu 2009!!
Pravilno razmišljam?
Lep pozdrav!
Pravilno razmišljam?
Lep pozdrav!
Re: Račun
tole pa ne gre skupaj. če izstavite račun za december, je storitev opravljena v 12-08 in ne v 01-09. pri vas in pri stranki gre račun v 2008, DDV pa pri vas v december pri stranki pa v januar.LALA-NIDA napisal/-a:Izstavim račun za knjigovodske storitve podjetju X za mesec decemer 2008 z datumom računa 8.1.09, dur. 07.01.09. X podjetje si bo račun knjižilo v leto 2008. Jaz, ki sem izstavila račun in je bila opravljena storitev v 1-09 knjižim račun v letu 2009!!
Pravilno razmišljam?
Lep pozdrav!
Na računu sta vedno dva datuma: datum opravljene storitve in datum izdaje računa. Prvi je pomemben, v katero obdobje boste knjižili strošek / prihodek, drugi pa zaradi odbitka DDV. Vi pa se boste odločili, kakšne datume boste pod te rubrike zapisali, ko boste izdajali račun.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
če je storitev opravljena v januarju je ZA OBA v januarju in ne samo za enega. in oba potem DDV v januar.LALA-NIDA napisal/-a:Ja, ampak storitev - dur je bila opravljena v januarju. Jaz sem fizično knjižila dokumente v januarju, ne v decembru, ker v decembru še nisem imela dokumentov za knjiženje!
Zakaj moram potem jaz napisat račun v letu 2008? Za mene je oravljena storitev v januarju 2009?!
Malo zgrešena (a morda ne tako nerazumljiva logika) je, da bi moralo imeti podjetje strošek računovodstva za dokumente iz leta 2008 v letu 2008. Pomembno je, kako se podjetje obnaša. Če vam je decembrske dokumente prineslo šele v januarju, vi niste mogla opraviti stroritev v decembru, torej je storitev opravljena v 2009 - prihodki in stroški so za leto 2009...