Pozdravljeni!
Imam en kup vprašanj, ker sem nova na področju sp- ja. Odprla sem sp v oktobru. Sama oz. z pomočjo računovodkinje, ki pa je je že v pokoju, vodim enostavno knjigovodstvo.
Prispevke si plačujem polovične, ker sem za polovično delovni čas tudi zaposlena, ko pa sem oddajala na DURSU vlogo za akontacijo davka iz dejavnost sem predvidene dohodke in odhodke napisala nulo zato nisem še nič plačala. Na kakšen način se potem sploh plačuje akontacijo med letom in ali jo sp-ji sploh plačujemo, z ozirom na to, da se naj bi vse poravnalo pri dohodnini...ali ne. Ker pa sedaj že poznam kakšni so moji predvideni dohodki in odhodki me zanima na kakšen načim lahko sedaj oddam za plačevanje akontacije v tem letu.
In še to, kaj in do kdaj je potrebno oddati do konca januarja in marca, ter komu. V zvezi z tem mi je zelo malo jasno, pa še vsak mi pove drugače da sem že vsa zmešana. Nebi pa rada zamujala kakšnih rokov za oddajo dokumentacije zato vas lepo prosim, če si lahko vzamete čas in mi postopoma obrazložite potek vseh obveznosti ki jih imam.
Hvala in se vam že v naprej lepo zahvaljujem!
Arwen
Nova na področju sp
Moderator: Mirko Zbačnik
Če ste izplačevali plače, morate do konca januarja oddati podatke na davčno in zaposlenim. Potem boste morali oddati tudi M4/M8 na ZPIZ do 30.04.2009.
Davčni obračun oddate do konca marca na davčno, na Ajpes pa bilanco stanja in izkaz poslovnega izida - za vse to bodo ali pa so že na voljo programi.
Ker v letu 2009 ni več oddajanja papirnatih obračunov, bi si morali čimprej nabaviti digitalno potrdilo za elektronsko oddajanje.
Akontacije dohodnine se plačuje mesečno ali trimesečno na podlagi davčnega obračuna - v davčnem obračunu za leto 2008 se ugotovi tudi obveznost za leto 2009. Če predvidevate, da bo dejanska obveznost drugačna od tiste, ki jo boste izračunali v obračunu, vložite prošnjo na davčno, da vam akontacijo spremenijo - posvetujte se z referentko, kako boste to izpeljali.
Mirjana
Davčni obračun oddate do konca marca na davčno, na Ajpes pa bilanco stanja in izkaz poslovnega izida - za vse to bodo ali pa so že na voljo programi.
Ker v letu 2009 ni več oddajanja papirnatih obračunov, bi si morali čimprej nabaviti digitalno potrdilo za elektronsko oddajanje.
Akontacije dohodnine se plačuje mesečno ali trimesečno na podlagi davčnega obračuna - v davčnem obračunu za leto 2008 se ugotovi tudi obveznost za leto 2009. Če predvidevate, da bo dejanska obveznost drugačna od tiste, ki jo boste izračunali v obračunu, vložite prošnjo na davčno, da vam akontacijo spremenijo - posvetujte se z referentko, kako boste to izpeljali.
Mirjana
Najprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Prosim, da mi samo potrdite povzetek, če sem prav razumela.
Ker zaposlenih nimam, potem zase oddam samo obračun do konca marca na DURS in na AJPES bilanco stanja. V januarju pa mi ni potrebno ničesar oddajat ker kot sp plače nimam, i na ZPIZ pa mi potem tudi ni potrebno nič oddat..... ali kako.... sem prav razumela?.
Digitalno potrdilo pa že imam od NLB.
Na kateri oddelek na DURS-u pa naj se obrnem, da mi lahko spremenijo akontacijo. Od kar so se preselili se je vse zmešalo in spremenilio. Ali ni tako, da po oddanem obačunu v marcu, ti avtomatsko pričnejo obračunavati mesečno akontacijo.
Se opravičujem za nevednost ampak bi rada vse dobro razumela, da ne bo prišlo do kakšnih pomot.

Prosim, da mi samo potrdite povzetek, če sem prav razumela.
Ker zaposlenih nimam, potem zase oddam samo obračun do konca marca na DURS in na AJPES bilanco stanja. V januarju pa mi ni potrebno ničesar oddajat ker kot sp plače nimam, i na ZPIZ pa mi potem tudi ni potrebno nič oddat..... ali kako.... sem prav razumela?.
Digitalno potrdilo pa že imam od NLB.
Na kateri oddelek na DURS-u pa naj se obrnem, da mi lahko spremenijo akontacijo. Od kar so se preselili se je vse zmešalo in spremenilio. Ali ni tako, da po oddanem obačunu v marcu, ti avtomatsko pričnejo obračunavati mesečno akontacijo.
Se opravičujem za nevednost ampak bi rada vse dobro razumela, da ne bo prišlo do kakšnih pomot.
Tako je, oddate samo do konca marca na DURS in AJPES.
Pri nas so referenti za posamezne s.p.-je razdeljeni na podlagi davčnih številk, verjetno tudi pri vas.
Akontacije plačujete sami, tako kot prispevke, DURS vam ne pošilja nič.
Vedeti morate tudi, da če je skupaj davka več kot 400 €, so akontacije mesečne, če ga je manj, pa trimesečne.
Pa še to: ker ste s.p. odprla oktobra, boste morala obveznost za 2009 preračunat na 12 mesecev. Če boste izračunali za leto 2008 100 € dobička, boste morali kot osnovo za leto 2009 upoštevat 100€/3*12=400€.
Mirjana
Pri nas so referenti za posamezne s.p.-je razdeljeni na podlagi davčnih številk, verjetno tudi pri vas.
Akontacije plačujete sami, tako kot prispevke, DURS vam ne pošilja nič.
Vedeti morate tudi, da če je skupaj davka več kot 400 €, so akontacije mesečne, če ga je manj, pa trimesečne.
Pa še to: ker ste s.p. odprla oktobra, boste morala obveznost za 2009 preračunat na 12 mesecev. Če boste izračunali za leto 2008 100 € dobička, boste morali kot osnovo za leto 2009 upoštevat 100€/3*12=400€.
Mirjana