Pozdravljeni,
Zanima me kako je pri sledečem primeru:
Davčni zavezanec se ukvarja z storitvijo pripravljanja ognjemetov. Pri tem kupuje pirotehnične izdelke, katere uporablja pri storitvi. Mora voditi zalogo ali ne??
Lp
Zaloga
Moderator: Mirko Zbačnik
Glede na to, da opravlja storitev, po moje ne. Jaz bi na konec leta, se pravi 31.12 naredila popis teh sredstev, in če je kakšna zaloga, bi za toliko stornirala stroške in prikazala zalogo materiala (drugo že skoraj ne more biti, ker teh sredstev kot takih ne prodajate kot razumem, ampak so vključeni v ceno storitve).
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Zaloga
Hvala za odgovor....
res je da se ukvarja z storitvami. Dejansko gre po mojem mnenju za stroške pomožnega materiala verjetno?
Sem pa prejel račun iz tujine za stroške skladiščenja??
v katerem se pa ni nič skladiščilo zaenkrat....? Samoobdavčitev? Jaz mislim da ja samo je pa malce sporen račun...
Kaj mislite vi?
Lp
res je da se ukvarja z storitvami. Dejansko gre po mojem mnenju za stroške pomožnega materiala verjetno?
Sem pa prejel račun iz tujine za stroške skladiščenja??
Kaj mislite vi?
Lp
-
febo
SRS 4 - Zaloge so kratkoročna sredstva v opredmeteni obliki katera se porabijo za ustvarjanje proizvodov, opravljanju storitev ali pa prodajo v okviru opravljanja dejavnosti. V Vašem primeru je to zaloga materiala za opravljanje dejavnosti priprave ognjemetov.
Iz tega izhaja, da je tudi za storitvene dejavnost,i potrebno voditi zalogo. V primeru da se ta material ne zadržuje v zalogi, ampak takoj porabi pri naročniku storitve, pa je možno takojšnje knjiženje na strošek, s tem da je potrebno vzpostaviti evidence porabe (veza došla in izdana faktura).
V primeru skladiščenja, pa je odvisno od pogodbe ki jo imate. Če je dogovorjen zakup skladiščnih prostorov, ne glede na to če so zasedeni ali ne, Vam lahko izstavijo račun. V primeru da imate pogodbo o skladiščenju (ko pripeljete robo), pa Vam ne morejo zaračunati storitev katero niso opravili.
Lp

Iz tega izhaja, da je tudi za storitvene dejavnost,i potrebno voditi zalogo. V primeru da se ta material ne zadržuje v zalogi, ampak takoj porabi pri naročniku storitve, pa je možno takojšnje knjiženje na strošek, s tem da je potrebno vzpostaviti evidence porabe (veza došla in izdana faktura).
V primeru skladiščenja, pa je odvisno od pogodbe ki jo imate. Če je dogovorjen zakup skladiščnih prostorov, ne glede na to če so zasedeni ali ne, Vam lahko izstavijo račun. V primeru da imate pogodbo o skladiščenju (ko pripeljete robo), pa Vam ne morejo zaračunati storitev katero niso opravili.
Lp