inšpekcija za delo - kazen zaposlenemu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

inšpekcija za delo - kazen zaposlenemu

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni. Imeli smo inšpekcijo dela na gradbišču in ker vodja gradbišča nekaj ni naredil po predpisih, je dobil kazen. Kazen je tudi plačal, vendar je direktor odločil, da se mu ta znesek pri plači vrne. Sedaj me zanima, ali mu je potrebno obračunati boniteto, ker mu bo firma povrnila ta strošek oziroma plačala kazen namesto njega.
Da je to davčno nepriznan strošek, o tem ni dvoma.
LP :)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

a ne velja načelo ''enkrat obdavčeno, za vselej obdavčeno'' - torej če je davčno nepriznani strošek, ni bonitete, če bi bila boniteta, bi bil davčno priznani.... mogoče sem usekala mimo, ampak nekje sem to zasledila :|
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

V primeru kazni gre za osnovno nepriznavanje odhodka, ki izhaja iz zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (5. točka 1. odstavka 30.člena). Torej, četudi bi bila obračunana boniteta, se kazni ne priznajo med davčne odhodke (moje mnenje)

lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Se strinjam, Slovan. V vsakem primeru je to davčno nepriznan odhodek. Zanima me samo ali je potrebno zaposlenemu obračunati boniteto, če kazen namesto njega plača podjetje :?: :?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ja sej o tem je dvom - ker je že enkrat obdavčen (kot davčno nepriznan), a ga je potrebno obdavčiti še z boniteto? Potem gre za dvojno obdavčitev....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moje stališče:
S plačilom osebne kazni je podjetje zagotovilo zaposlenemu ugodnost - torej boniteto, ki se ne zagotavlja redno ali pogosto (5. odstavek 39. člena).

Razmišljam naprej: Ko podjetje vrne delavcu znesek kazni, ki glasi na njegovo ime ter pri tem obračuna boniteto - to po vsebini ni več kazen, temveč boniteta - ugodnost in se kot takšna tudi evidentira med drugimi stroški dela/bonitete (473). Izplačilo se nanaša v zvezi z zaposlitvijo (boniteta, ki se ne zagotavlja redno). Na ta način ni več dileme o tem ali je dvakratna obdavčitev ali ne: drugi stroški dela so davčno priznani, ker je obračunana boniteta.

lp
Odgovori