Dohodnina 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

kelly
Nov član
Nov član

Dohodnina 2008

Odgovor Napisal/-a kelly »

Pozdrav,
tudi jaz imam nejasnost glede dohodnine in ker je to zame prvič bi prosila za pomoč. Zelo vam bom hvaležna.
Stvar je taka:
zaposlila sem se marca 2008, pred tem sem januarja in februarja delala preko študentskega servisa in zaslužila 2.122 eur (še decembrska plača).
Oče me letos ni več uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana in bo po izračunu na internetu posledično plačal skoraj 300,00 eur dohodnine. Naj povem, da ima povprečno plačo in ne visoke. Sestra je že nekaj let zaposlena in v letu 2008 ni bila vzdrževan druž. član.
Ko sem zase v izračun vnesla svoje podatke; zaslužek preko št. servisa ter plače v letu 2008, naj bi dobila nekaj nazaj.
Vendar sedaj me zanima; kaj je najbolje da storimo oz. pravilno, da oče ne bi plačal tolikšne vsote? Ali je smiselno, da me uveljavlja za dva meseca ko sem delala preko št. servisa in torej ta zaslužek prikaže on?
Kaj svetujete?
HVala!
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Priporočam da v obrazcu za izračun dohodnine preverite katera od možnosti je za vaju najboljša.
Ker pa je oddaja vloge za uveljavitev VDČ že potekla, priporočam, da v kolikor se izkaže, da je najbolje, da vas oče za tista dva meseca uveljavlja kot VDČ, daste ugovor, ko boste prejeli informativni izračun od Dursa.

Lp
Ajla
kelly
Nov član
Nov član

Alya, a to storim tako, da prikažem na izračunu na internetu v očetovih prihodkih moj dohodek iz ŠS, v svojem pa potem ne?
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ne.
V obrazec za izračun vnesete vse podatke o očetovih dohodkih in v opciji za vzdrževane družinske člane (na spodnjem delu obrazca pod št. 1 Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane) napišete svoje podatke (Ime in Priimek, vašo davčno številko, leto rojstva, sorodstveno razmerje in obdobje/čas vzdrževanja -primer: od januarja do marca.
Vaših dohodkov ne pišete v očetov izračun.

lp
Ajla
kelly
Nov član
Nov član

Aha, pri sebi pa potem vpišem samo dohodke ko sem bila zaposlena?
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pri sebi vpišete dohodek iz zaposlitve (delodajalec vam je dal podatke) in dohodek dijakov in študentov (podatke vam je moral poslati študentski servis).
Vpisali boste podatke v zap.št. 1101-plača, 1103-regres? in 1210-dohodki dijakov in študentov doseženi prek pooblaščenih organizacij. Te oznake (številke) morate imeti tudi na izpisih od delodajalca in študentskega servisa.

V zgornem delu dohodninskega obrazca pa morate označiti, da vas je oče uveljavljal kot VDČ za dva meseca.

Upam da bo šlo...
Lp
Ajla
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Vprašanje, na kakšni ravni durs upošteva to delitev?

Po logiki padejo dohodki preko študenta v jan,feb, ko je VDČ in ne bi smeli biti upoštevani v njenem obračunu za 1.3. - 31.12.?? lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Nekaj na to temo:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=3067

(ni specifično takšnega primera, ampak so pojasnjene olajšave v primeru vdč)
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Informativni izračun dohodnine je za čas od 01.01. do 31.12.2008 in vanj se upoštevajo vsi dohodki ne glede na to, ali jo oče uveljavlja kot VDČ ali ne.
Seveda pa bo v tem primeru ona za tista dva meseca izgubila splošno olajšavo, ostala ji bo le študentska-posebna osebna olajšava.
Kaj se najbolj izplača, pa je potrebno ugotoviti preko testnih izračunov.

lp
Ajla
kelly
Nov član
Nov član

Ali torej prav razumem - jaz označim, da sem bila 2 meeca vzdrževana, vpišem svoje dohodke iz rednega delovnega razmerja, vendar ali tudi dohodke iz ŠS?

Oče pa vpiše svoje dohodke, označi da me je 2 meseca vzdrževal, vendar kdo vpiše dohodke iz ŠS za 2 meseca?
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kelly, prepričana sem da to storite vi (seveda samo v izračunu, da vidite koliko boste plačali oz. dobili nazaj).
Oče vpiše samo svoje prihodke in vas za dva meseca uveljaljavlja kot olajšavo.
Če bo tak izračun ugoden za oba, bosta ob prejemu informativnega izračuna s strani Davčne uprave morala poslati ugovor.
Upam, da ste me razumeli....

Lp
Ajla
kelly
Nov član
Nov član

Najlepša hvala in lep pozdrav!
Odgovori