Splošna olajšava in s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Splošna olajšava in s.p.

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Pozdravljeni

Za zasebnika zaključujem bilanco za 2008. V letu 2008 je imel odprt s.p. 5 mesecev. Kako je s splošno olajšavo ali se mu prizna v celem znesku 2.959 € ali se preračuna na mesece poslovanja? Čisto sem se zmedla in nisem sigurna mislim pa , da se upošteva v davčnem obračunu celotna olajšava in, če iz tega naslova ni dobička tudi ni akontacij, ali imam prav?
Prosim za potrdilo oz.negiranje mojega razmišljanja.

LP NINA
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Upoštevate sorazmerni del olajšave.
Če je davčna obveznost za leto 2008 enaka 0, potem tudi ni akontacij v 2009.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Najlepša hvala za hiter odgovor.
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

IZ NAVODIL ZA SESTAVLJANJE OBRAZCA;
Znesek splošne olajšave iz 111. člena ZDoh-2 se zavezancu upošteva, če za
posamezno davčno leto ta olajšava ni bila upoštevana pri izračunu akontacije
dohodnine od dohodka iz zaposlitve ali je bilo na ta način upoštevanih manj kot 5/12
te olajšave. Za leto 2008 lahko zavezanci z dohodki do višine 8.300 evrov letno
uveljavljajo splošno olajšavo v skupni višini 4.959,60 evra, zavezanci z dohodki od
8.301 do 9.600 evrov letno lahko uveljavljajo splošno olajšavo v skupni višini 3.959,60
evra, zavezanci z dohodki nad 9.600 evrov letno pa lahko uveljavljajo splošno olajšavo
v višini 2.959,60 evra. Kot dohodek iz dejavnosti se upošteva dobiček (podatek iz
postavke 9 davčnega obračuna), kateremu se prišteje obračunani znesek prispevkov
za socialno varnost, ki jih je zavezanec navedel na prvi strani obrazca. Znesek olajšave
se lahko upošteva le v sorazmernem delu glede na število mesecev, ki jih vsebuje
obdobje, za katerega se predlaga davčni obračun.
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

tarasM.

to ste pravilno napisali..toda jaz sem prejela info. iz enega seminarja, da se lahko pri napovedih uposteva le splosna olajsava to je 2.959,60 eur, ostale druge olajsave pa bo davcna pri s.p.-jih upostevala pri njihovi privat dohodnini. jaz sem zdaj malce zmedena :?: :?: :| ker v svetovalcu pise tocno to,kar ste vi napisali.meni je to logicno!! toda kaj ce bom jaz upostevala olajsave 4.959,60,(ker mu,po tem kar pise v Svetovaclcu-tudi pripada) potem pa mu bo se durs.to nekaj ni ok :roll: prosim za mnenje.... :idea:
Zivljenje je lepo! :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Taras vam je napisal navodila, ki se nanašajo na izpolnjevanje obrazca Davčni obračun akontacije dohodnine...... Navodila pa citirajo člene Zakona o dohodnini, kjer o olajšavah natančno piše. Zato se upošteva splošna olajšava glede na to, koliko dohodka je s.p.- dosegel v letu 2008.
In s.p.-jeva edina "dohodnina" je tista, ki izvira iz opravljanja dejavnosti.

lp
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

slovan, hvala :D
Zivljenje je lepo! :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kaže, da bo potebno pohiteti z davčnimi obračuni - kaj bi ukrenili, če imate "slučajno" 8.301 € dohodka?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Re: Splošna olajšava in s.p.

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="nina0"]Pozdravljeni

Za zasebnika zaključujem bilanco za 2008. V letu 2008 je imel odprt s.p. 5 mesecev. Kako je s splošno olajšavo ali se mu prizna v celem znesku 2.959 € ali se preračuna na mesece poslovanja? LP NINA[/quote]

Če je bil ostalih 7 mesecev zaposlen, v obračunu splošne olajšave sploh ne more upoštevati po pravilu nad 5/12. lp
Odgovori