Direktor bi svojemu delavcu v d.o.o., ki je pri njem zaposlen že 10 let izplačal jubilejno nagrado.
Zdaj smo pa v dilemi kolikšna je prava. V Obrtniku sta dva zneska in sicer:
583,29 eur za delavce po Kolektivni pogodbi za obrt in podjetništvo
in
460,00 eur po Uredbi o davčni obravnavi povračil str. in dr.prej.
Katera je prava, ima kdo izkušnje s tem?
Seveda pa vem, da je to neobdavčen znesek.
V bistvu sta obe pravi, odvisno pa je katera kolektivna pogodba velja za vaše podjetje. Če za vas velja "za obrt in podjetništvo" potem mu morate izplačate najmanj znesek iz kolektivne pogodbe. Vendar pa morate razliko vključiti v osnovo dohodka iz delovnega razmerja ter od njega obračunati tako prispevke (delojemalca in delodajalca) kot tudi dohodnino.
7. točka 1. odstavka 44. člena Zakona o dohodnini (ta člen pa govori o dohodku iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo): jubilejna nagrada za skupno delovno dobo ali za skupno delovno dobo pri zadnjem delodajalcu, odpravnina ob upokojitvi in enkratna solidarnostna pomoč do višine, ki jo določi vlada;
Z vidika davka od dohodkov pravnih oseb pa je znesek v celoti davčno priznan, saj 5. odstavek 35. člena Zakona o davku pravi: regres za letni dopust, jubilejne nagrade, solidarnostne pomoči...... se priznajo kot odhodek v obračunanem znesku.
Delavec dela 10 let pri tem - zadnjem delodajalcu.
Na DURS-u mi je kontrolorka rekla, da se upošteva 460,00 eur, in da je neobdavčeno, saj je to podjetje - d.o.o. in ne s.p.
Torej ta mesec dopolnjujem 10 let delovne dobe in me zanima kako je z jubilejno nagrado. Pri zadnjem delodajalcu sem zaposlen leto in 3 mesece, prej sem delal pri večih. Spadam pod trgovinsko dejavnost in po kolektivni pogodbi naj mi ne bi pripadala nagrada. Zmotil pa me je članek na tem portalu, k itrdi, da velja jubilejna nagrada za vsa sešteta leta. Prilagam link: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=815
Hec je v tem, da mi v firmi takoj brez pripomb plačajo, če je mogoče, probleme pa mi dela računovodski servis, ki trdi da ne pripada. Kaj je sedaj s tem?
Hvala za odgovore.
P.S. če kdo ve, na koga se obrnit za resnično kredibilen odgovor, se vam najlepše zahvaljujem.
bejba napisal/-a:linkali ste članek iz leta 2005!!
poglejte v svojo kolektivno pogodbo in vam piše kako in kaj.
haj
tam pise da samo za delo pri istem delodajalcu. ampak roko na srce, kdo danes se dela 10 let pri istem delodajalcu? Sploh pri pogodbah za dolocen cas in kaj vem kaj se vse.
bejba napisal/-a:torej je 10 let pri zadnjem delodajalcu. pa roka na srce gor ali dol.
Mater ste računovodje ena čudna pasma ljudi. Firma mi hoče oziroma želi plačat neko nagrado, vi pa temu nasprotujete. S tem da vas plačujemo za servis, ki ga ne opravljate. Namesto, da bi našli predpis, po katerem mi lahko dajo nagrado iščete tiste, po katerem mi je naj ne dajo. Briljantno. To ne moreš verjet. Škoda da imamo sploh plače.
[/quote]
Mater ste računovodje ena čudna pasma ljudi. Firma mi hoče oziroma želi plačat neko nagrado, vi pa temu nasprotujete. S tem da vas plačujemo za servis, ki ga ne opravljate. Namesto, da bi našli predpis, po katerem mi lahko dajo nagrado iščete tiste, po katerem mi je naj ne dajo. Briljantno. To ne moreš verjet. Škoda da imamo sploh plače.[/quote]
Tak komentar je bil pa popolnoma nepotreben. Č mislite, da vam računovodje ne znamo pomagati, se pa obrnite na odvetnike, pravnike, sindikaliste. Itak pa ste dovolj pameten in že sami poznate rešitev. Ni pa nas treba obkladati s pasmami in s tem da ne opravljamo svojega dela. Res grdo je bilo tole. Če vam firma želi izplačti nagrado, pa naj vam jo!!!!! Zakaj vam ne izplača 13. ali 14. plače in odvede vseh potrebnih dajatev pa bo mir.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Običajno se na takšen način komuniciranja sploh ne oglašam. Pa vendar ste me potegnili za jezik. Računovodje so povsod po svetu cenjena stroka, saj so zadolženi za računovodenje na podlagi zakonodaje in za gospodarjenje s sredstvi. V Sloveniji še nismo tako daleč. Delno zaradi krivde samih računovodskih servisov, ki si pustijo, da se jim stranke "dvignejo čez glavo", čeravno za njih strokovno in v skladu z etiko računovodij in zakonov, vodijo njihove poslovne knjige in s tem varujejo pravni red tudi na tem področju.
Po drugi strani pa je poslovna klima pri nas taka, da je potrebno na vsak način in v vsakem trenutku najti način, kako državi neupravičeno dati čimmanj ali celo nič. Na eni strani jim dobiček predstavlja bodisi plačo (s.p.) bodisi možnost izplačila (lastniki) kot nagrado za dobro opravljeno delo. Ne rečem, da država ne bi mogla tudi ceneje delovati in s tem znižati davke, toda če nekdo ves čas išče zgolj variante, kako se izogniti plačilu davkov, računovodje niso pravi naslov. Ti vam bodo nanizali vse možnosti, ki izhajajo iz predpisov in če v teh ni možnosti, vam bodo tudi povedali. Za iskanje drugih variant pa so "zadolženi" drugi. In ko bodo drugi podali varianto, ki bo v nasprotju z zakonodajo ali na še na meji zakonov, bodo računovodje to tudi vnesli v poslovne knjige, če bo tako zahteval lastnik - seveda bo zahteva v pisni obliki.
Če vam v podjetju želijo izplačati jubilejno nagrado, ki je v nasprotju s kolektivno pogodbo, naj vam jo izplačajo in s tem plačajo tudi prispevke in davke. Tega pa ne bodo storili, saj vam želijo izplačati nekaj kar jih "manj stane".
In samo še za konec: človek je toliko vreden, kolikor spoštovanja pokaže do drugega. V spoštovanje drugega pa spada tudi nivo komuniciranja: ali na štiri oči ali pa preko foruma. In če tega niste sposobni, ostanite raje na drugi strani računalnika.
Običajno se na takšen način komuniciranja sploh ne oglašam. Pa vendar ste me potegnili za jezik. Računovodje so povsod po svetu cenjena stroka, saj so zadolženi za računovodenje na podlagi zakonodaje in za gospodarjenje s sredstvi. V Sloveniji še nismo tako daleč. Delno zaradi krivde samih računovodskih servisov, ki si pustijo, da se jim stranke "dvignejo čez glavo", čeravno za njih strokovno in v skladu z etiko računovodij in zakonov, vodijo njihove poslovne knjige in s tem varujejo pravni red tudi na tem področju.
Po drugi strani pa je poslovna klima pri nas taka, da je potrebno na vsak način in v vsakem trenutku najti način, kako državi neupravičeno dati čimmanj ali celo nič. Na eni strani jim dobiček predstavlja bodisi plačo (s.p.) bodisi možnost izplačila (lastniki) kot nagrado za dobro opravljeno delo. Ne rečem, da država ne bi mogla tudi ceneje delovati in s tem znižati davke, toda če nekdo ves čas išče zgolj variante, kako se izogniti plačilu davkov, računovodje niso pravi naslov. Ti vam bodo nanizali vse možnosti, ki izhajajo iz predpisov in če v teh ni možnosti, vam bodo tudi povedali. Za iskanje drugih variant pa so "zadolženi" drugi. In ko bodo drugi podali varianto, ki bo v nasprotju z zakonodajo ali na še na meji zakonov, bodo računovodje to tudi vnesli v poslovne knjige, če bo tako zahteval lastnik - seveda bo zahteva v pisni obliki.
Če vam v podjetju želijo izplačati jubilejno nagrado, ki je v nasprotju s kolektivno pogodbo, naj vam jo izplačajo in s tem plačajo tudi prispevke in davke. Tega pa ne bodo storili, saj vam želijo izplačati nekaj kar jih "manj stane".
In samo še za konec: človek je toliko vreden, kolikor spoštovanja pokaže do drugega. V spoštovanje drugega pa spada tudi nivo komuniciranja: ali na štiri oči ali pa preko foruma. In če tega niste sposobni, ostanite raje na drugi strani računalnika.
Pa lepo pozdravljeni!
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)