Sem sampostojni podjetnik in vodim knjige po enostavnem knjigovodstvu.
Zanima me knjiženje predhodne akontacije dohodka od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti.
Leta 2007 sem plačevala preveč akontacije, tako da je davčnem obračunu za leto 2007 bilo izračunano da bi morala na trimesece plačevati 36, 16 eur. Preveč plačano predhodno akontacijo za leto 2007 sem dobila vrnjeno v aprilu 2008 406,36 eur. (kako se to knjiži )
Januar in februar sem plačala skupaj 2X45,92 eur = 91,84 eur.
Potem sem pa do marca dalje do januarja 09 za december plačevala mesečno 10X13,2 eur = 132 eur. (sem se zmotila).
Izračunana predhodna akontacija za leto 2008 je bila le 144, 64 eur torej sem jaz plačala 223,84 eur predhodne akontacije.
Kako sedaj to evidentiram? Vračilo in plačila akontacije davka se ne vpisuje v knjigo prihodkov in odhodkov. Imam prav?
Vračilo ne pomeni nobenega prihodka.
Kako to vodite posebej?
Ali je potrebno akontacijo davka vključiti v bilanco stanja na koncu leta ?
Zanima me, kateri znesek vpišem pri davčenm obračunu za 2008 v rubriku 25 Obračunana predhodna akontacija?
Zelo bi bila hvaležna za kakršno koli informacijo.
lp zmedenka
knjiženje akontacije dohodnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Nekaj na to temo sem vam že odgovorila pri vašem drugem vprašanje.
Tu dodajam samo odgovor na: "Zanima me, kateri znesek vpišem pri davčenm obračunu za 2008 v rubriku 25 Obračunana predhodna akontacija?"
V zap.št. 25 vpišete znesek dejansko plačanih akontacij dohodnine v letu 2008 (skupaj s tisto, ki je zapadla v plačilo januarja 2009)
lp
Tu dodajam samo odgovor na: "Zanima me, kateri znesek vpišem pri davčenm obračunu za 2008 v rubriku 25 Obračunana predhodna akontacija?"
V zap.št. 25 vpišete znesek dejansko plačanih akontacij dohodnine v letu 2008 (skupaj s tisto, ki je zapadla v plačilo januarja 2009)
lp
Ajla
V zap. št. 25 davčnega obračuna vpišemo obračunane predhodne akontacije - tiste, ki smo jih ugotovili v davčnem obračunu za leto 2007 in se nanašajo na leto 2008 (v konkretnem primeru 144,64€).
Preveč plačane akontacije predstavljajo preplačilo akontacij, vendar ne iz davčnega obračuna. Vračilo tega preplačila mora zahtevati zavezanec sam ali pa predlagati davčnemu organu, da se preplačilo pobota z drugimi prispevki ali pa tudi tekočo predhodno akontacijo.
lp
Preveč plačane akontacije predstavljajo preplačilo akontacij, vendar ne iz davčnega obračuna. Vračilo tega preplačila mora zahtevati zavezanec sam ali pa predlagati davčnemu organu, da se preplačilo pobota z drugimi prispevki ali pa tudi tekočo predhodno akontacijo.
lp