Znižanje zneska za plačilo akontacije dohodnine (kriza)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dirty_Harry
Začetnik
Začetnik

Znižanje zneska za plačilo akontacije dohodnine (kriza)

Odgovor Napisal/-a Dirty_Harry »

Pozdravljeni!

Višina akontacije dohodnine za s.p. se izračuna glede na dobiček iz preteklega leta.

Ker to leto zaradi krize (kar se mi krepko pozna že od lanskega novembra) pričakujem vsaj za polovico manj prihodkov in s tem tudi dobička ne želim plačevati tako visoke akontacije, saj bi s tem ogrožal tekoče poslovanje.

Zanima me kako je možno doseči, da se za višino akontacije upošteva realno pričakovani dobiček.

Hvala za odgovore
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Spremembo višine predhodne akontacije med letom vam omogoča 299. člen Zakona o davčnem postopku. Zahtevo morate vložiti najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije (akontacija dospe vedno zadnjega v mesecu. K zahtevi priložite:
- davčni obračun akontacije dohodnine za tekoče davčno obdobje pred vložitvijo zahteve (npr. za februar ste zamudili, če vložite v februarju se to nanaša na akontacijo za mesec marec in naprej - priloga je davčni obračun 01.01. do 31.01.2009);
- oceno davčne osnove za tekoče leto;
- ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove (bilanco stanja 31.12.2009, izkaz poslovnega izida za leto 2009).

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

zasebnik letos izkazuje ogromen dobiček na osnovi prodaje osnovnih sredstev. ker tega v letošnjem letu ne bo (poslovanje bo pa ostalo enako), bi rad zmanjšal akontacijo dohodnine. ali se to da narediti pri letnem davčnem obračunu ali mora enako pošiljati vloge za zmanjšanje akontacije?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Višina predhodne akontacije, ki izhaja iz davčnega obračuna in velja za naslednje poslovno leto, se lahko zmanjša le na podlagi pisne zahteve. In še to morate biti pravočasni... 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacija---akontacija pa dospe zadnjega v posameznem mesecu...

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

ja, to razumem. mene pa zanima, ali je možno znižati osnovo za izračun akontacije pač na podlagi tega, ker je bil opravljen posel v 2008, zaradi katerega je toliko višji dobiček in takega posla v 2009 več ne bo. se pravi, da bi izračunala osnovo kot da tega posla ni bilo... je možno kaj takega?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

seveda, podate vlogo za znižanje in vse to obrazložite... navedete predvidene prihodke v 2009, ki so pač manjši od prihodkov v 2008, ko je bil ta posel izveden... ampak vlogo morate v vsakem primeru podati.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

V davčnem obračunu za leto 2008 se izračuna predhodna akontacija za leto 2009 po postopku in v višini, ki izhaja iz tega obračuna. Davčne osnove ne morete prilagajati. Edini izhod je zmanjšanje na podlagi pisne zahteve. Kaj morate priložiti pa imate napisano zgoraj.

lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

iz mojih izkušenj... zelo težko, da vam bodo znižali akontacijo.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

V takem izjemnem primeru - prihodek od prodaje osnovnih sredstev - mislim, da sploh ne bi smelo biti dileme. Le pohitite z vlogo! LP
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

"iz mojih izkušenj... zelo težko, da vam bodo znižali akontacijo."

Iz mojih izkušenj je akontacija bila vedno znižana in ni bilo težav. Posebej če je dobiček nastal na osnovi enkratnega posla.

Lp :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori